Karácsony

adományozás

Egy üres doboz története

Elmúlt a karácsony, az Új év, elérkezett annak az ideje, amikor az adományozás megvalósításáról mesélünk hatalmas örömmel. Ez is egy olyan történet lesz.  

ajándék

Legyél Te is  karácsonyi csoda!

Gyerekkorunkban a karácsonyt legfőképp az ajándékok sokasága miatt vártuk. Biztosan mindannyian vissza tudunk emlékezni arra az örömre is, amit akkor éltünk meg, amikor a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa alatt megpillantottunk a szebbnél szebb csomagolású dobozokat.

psycho

Karácsonyi psycho - Avagy miért bolondulunk meg az ünnepek környékén?

Aki betyáros káromkodásokat akar hallani, annak az adventi időszakban ki kell mennie valamelyik nagyáruház parkolójába, ott aztán csak figyelnie kell a nép megnyilvánulásaira. Mert a karácsony előtti vásárlási láz embertömegeket csal be a termékhegyek közé, emiatt az áruházak előtti tér megtelik parkolni szándékozó, egymással ordítozó sofőrökkel.

kisjézus

Az éjféli mise története

Szenteste. Az ajándékok körül ülünk a családommal, gumicukrot eszünk a fáról, tömény boldogságillat van. / A nagymamám ajtaja előtt állunk, minden gyerek hosszan megnyomta már a csengőt, rázendítünk a „Mennyből az angyal-ra”, mama mosolyogva nyit ajtót.

angry

Grincs a családban

A karácsony éppen elég türelmet próbáló időszak a maga grandiózusságával, amit csak tetéz egy-egy nehezen kezelhető rokon, barát, ismerős. Nem megyek messzire, a saját rokoni körömben látott mintákból szemezgetek, és próbálok tippet adni, hogyan érdemes kezelni a nehéz helyzeteket.

kisjézus

Apám küldött, hogy...

Engem apám sosem küldött sehová. Mindig ott voltam jó neki, ahol voltam. Ez elég nagyszerű dolog. Anyám gyakran elküldött gyerekként a szomszédba átvinni valamit, vagy a boltba.

santaclaus

Tegyük tisztába a Mikulás/Télapó dilemmát

Gyermekkoromban apukámmal közösen vaxoltuk a csizmánkat december 5-én, a kis kefékkel a fekete kencét óvatosan kellett eloszlatni, hogy a cipőn mindenhova jusson. Mikor megdermedt, egy kendővel kellett fényesre csiszolni a cipőt. Számomra ez a világ legtermészetesebb dolga volt Mikuláskor, de emlékszem, értetlenül álltam az előtt, miért sütnek az amerikai gyerekek sütit a Télapónak. Benned is vannak hasonló kételyek? Olvass tovább, és mindenre fény derül!

3 tuti könyv

3 tuti könyv a téli estékre

Tél. Az évszak amikor legkorábban ér minket el a sötét éjszaka. Keresd meg hát ebben a sötétségben a fényt, amit egy csodás könyv nyújt. Nincs is annál jobb, amikor pihenés gyanánt előveszed a kedvenc könyvedet, amely elrepít téged a saját világába. 

slow karácsony

Slow karácsony: Fények, zene és fenyőág

Nagyon szeretetteljes, meleg érzés fahéjillattal körbeölelve és egy csillogó aranymasnival átkötve. A karácsony már egyre kevésbé mint hagyomány, mint Jézus születése, hanem inkább mint hangulat van jelen a köztudatban.

karácsonyi-dekoráció-alternatív-karácsonyfa-7.jpg

Minden, amit tudni akartál az élő vs. műfenyő kérdésben

Vásárláskor nagyon sokszor kell döntést hoznunk: Nike vagy Adidas? McDonald’s vagy KFC? DC vagy Marvel? Harry Potter vagy Gyűrűk Ura? iPhone vagy Samsung? Hasonló helyzet áll elő karácsony közeledtével is, csak nem pont márkáról döntünk: élő vagy mű karácsonyfánk legyen?

beltehemibekelang1991SZMCSpozsonyiak3.jpg

A Betlehemi Békeláng eredete

Tőlünk távol, majd kétezer éve, a Közel-Keleten egy szerény istállóban gyermek született, hogy megváltoztassa a világot. Tanítása valami merőben új volt: a szeretet vallása. Születése helyén ma örökmécses ég. Karácsony előtt onnan jön el évről évre a Betlehemi Békeláng Ausztriába, majd onnan terjed embertől emberig Európa-szerte, sőt immár tovább Ázsiába, Amerikába. Ez a láng a béke szimbóluma, amely karácsonykor már több tízezer otthonban ragyog a világon.

Mézeskalács

Téli projektötletek

Mi, cserkészek leginkább az ősszel, a tavasszal és a nyárral vagyunk kibékülve, hisz ezekben az évszakokban a legegyszerűbb több időt a természetben tölteni. Őszi túrák, tavaszi csillaglesek, nyári táborok. De mi marad nekünk télre? Sok csapatban ilyenkor a cserkészek a csapatotthon kellemesen meleg termében tevékenykednek.