Karácsony

vladimir-gladkov-5XhVuN2BFxQ-unsplash

A karácsonyi rutin

A karácsonyi rutint szokásaink alkotják. A szokás szóról valakinek elsőre a saját napi rutinja ugrik be, valakinek a hagyományok, míg valakinek lehet éppen a népszokások jutnak először eszébe. Az ünnepekhez kapcsolódóan is lehetnek eltérő szokásaink. Lehet, hogy az ünnep ugyanaz, de ettől függetlenül mindenki ünnepelheti teljesen különbözőképpen. 

adományozás

Egy üres doboz története

Elmúlt a karácsony, az Új év, elérkezett annak az ideje, amikor az adományozás megvalósításáról mesélünk hatalmas örömmel. Ez is egy olyan történet lesz.  

ajándék

Legyél Te is  karácsonyi csoda!

Gyerekkorunkban a karácsonyt legfőképp az ajándékok sokasága miatt vártuk. Biztosan mindannyian vissza tudunk emlékezni arra az örömre is, amit akkor éltünk meg, amikor a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa alatt megpillantottunk a szebbnél szebb csomagolású dobozokat.

psycho

Karácsonyi psycho - Avagy miért bolondulunk meg az ünnepek környékén?

Aki betyáros káromkodásokat akar hallani, annak az adventi időszakban ki kell mennie valamelyik nagyáruház parkolójába, ott aztán csak figyelnie kell a nép megnyilvánulásaira. Mert a karácsony előtti vásárlási láz embertömegeket csal be a termékhegyek közé, emiatt az áruházak előtti tér megtelik parkolni szándékozó, egymással ordítozó sofőrökkel.

kisjézus

Az éjféli mise története

Szenteste. Az ajándékok körül ülünk a családommal, gumicukrot eszünk a fáról, tömény boldogságillat van. / A nagymamám ajtaja előtt állunk, minden gyerek hosszan megnyomta már a csengőt, rázendítünk a „Mennyből az angyal-ra”, mama mosolyogva nyit ajtót.

angry

Grincs a családban

A karácsony éppen elég türelmet próbáló időszak a maga grandiózusságával, amit csak tetéz egy-egy nehezen kezelhető rokon, barát, ismerős. Nem megyek messzire, a saját rokoni körömben látott mintákból szemezgetek, és próbálok tippet adni, hogyan érdemes kezelni a nehéz helyzeteket.

kisjézus

Apám küldött, hogy...

Engem apám sosem küldött sehová. Mindig ott voltam jó neki, ahol voltam. Ez elég nagyszerű dolog. Anyám gyakran elküldött gyerekként a szomszédba átvinni valamit, vagy a boltba.

santaclaus

Tegyük tisztába a Mikulás/Télapó dilemmát

Gyermekkoromban apukámmal közösen vaxoltuk a csizmánkat december 5-én, a kis kefékkel a fekete kencét óvatosan kellett eloszlatni, hogy a cipőn mindenhova jusson. Mikor megdermedt, egy kendővel kellett fényesre csiszolni a cipőt. Számomra ez a világ legtermészetesebb dolga volt Mikuláskor, de emlékszem, értetlenül álltam az előtt, miért sütnek az amerikai gyerekek sütit a Télapónak. Benned is vannak hasonló kételyek? Olvass tovább, és mindenre fény derül!

3 tuti könyv

3 tuti könyv a téli estékre

Tél. Az évszak amikor legkorábban ér minket el a sötét éjszaka. Keresd meg hát ebben a sötétségben a fényt, amit egy csodás könyv nyújt. Nincs is annál jobb, amikor pihenés gyanánt előveszed a kedvenc könyvedet, amely elrepít téged a saját világába. 

slow karácsony

Slow karácsony: Fények, zene és fenyőág

Nagyon szeretetteljes, meleg érzés fahéjillattal körbeölelve és egy csillogó aranymasnival átkötve. A karácsony már egyre kevésbé mint hagyomány, mint Jézus születése, hanem inkább mint hangulat van jelen a köztudatban.