Miért nem lesz soha tökéletes a mézeskalács?

Hegedűs Vivien | 2023. december 21.
Hideg van. Az utcán sétálva látszik a leheleted. Bent a házban lobog a tűz a kandallóban, és a kedvenc sorozatod mellett vár a meleg kakaó.

Hideg van. Az utcán sétálva látszik a leheleted. Bent a házban lobog a tűz a kandallóban, és a kedvenc sorozatod mellett vár a meleg kakaó. Hullik a hó, épülnek a hóemberek, felkerültek a házakra a fénysorok. Kis világítós szarvasok, szánok, csillagok díszítik mindenki udvarát. Minden olyan békés, szép, meghitt.

Ezt az idilli képet festik elénk mindenhol. Mindig azt látjuk, hogy amint beköszönt a tél, minden egyre szebb, nyugodtabb és boldogabb. Miért van ez? Mi van olyankor, ha nem tudjuk megteremteni ezt a légkört? Akkor már nem is lehet boldog a karácsonyunk? Dehogynem. Nálunk még sose volt sztereotipikusan tökéletes karácsony, mégis mind csodálatos volt. 

Minden évben stresszes az év végi időszak. Ilyenkor íratják a félévi dolgozatokat, kezdhetünk aggódni a vizsgaidőszak, a beadandók miatt is, és persze a munkahelyünkön se hagynak még békén. Ez mellé még jön a karácsonyi nagytakarítás, a tökéletes ajándék kiválasztása, a sütés, a készülődés, a fénysort fel kell rakni, fát kell választani, és egyszerűen minden egyszerre történik. Persze eközben ne felejtsük el, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, és minden meghitt és csodás. Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki higgadtan, zökkenőmentesen szeretné lebonyolítani a karácsonyt (megsúgom, hogy szerintem ilyet nem lehet).

_
(forrás: pexels.com)

De akkor hogyan lehet tökéletes az ünnep (megsúgom ezt is: nem lehet)? Fontos tudatosítanunk, hogy a karácsony nem a tökéletességről szól, hanem az együttlétről, az összetartozásról és a szeretetről. Az ünnep valódi értéke abban rejlik, hogy az emberek megpróbálják egymásnak kifejezni a szeretetüket és elismerésüket. Az apró hibák és kudarcok ellenére is lehet felejthetetlen és boldog karácsonyt megélni, ha az ember elengedi a tökéletesség iránti vágyát, és inkább a jelen pillanatokat élvezi. Nálunk például, sose volt még makulátlanul tiszta a ház karácsonyra, mert nem egy kirakatban élünk. Soha nem volt még olyan, hogy minden süti egyforma lett volna, vagy hogy meg ne égett volna valami a sütőben. Sose készült el a karácsonyi vacsora “időben”, valami mindig közbejött. Az ajándékok se mindig úgy sülnek el, ahogy azt szerettük volna. Mindez nem számít. 

Én mindig hálás vagyok a rendetlen lakásért, mert ez azt jelenti, hogy nem vagyok egyedül, és zajlik körülöttem az élet. Szeretem a furcsa formájú, már-már csúnya sütiket, mert ez azt jelenti, hogy van kinek sütnöm. Szeretem a káoszos, hangos, élettel teli karácsonyt. Szeretem, hogy a családommal lehetek, hogy van kit megajándékoznom. 

Bár a karácsony soha nem lesz tökéletes, az ünnepi időszak örömteli és különleges lehet, amikor az emberek egymásnak ajándékoznak, szeretetet és melegséget osztanak meg. Inkább a valódi értékére koncentráljunk, és ne a tökéletességre törekedjünk, mert az igazi karácsonyi ajándék a szeretet és az összetartozás.

Boldog karácsonyt mindenkinek!