Legyél Te is  karácsonyi csoda!

Bajkai Barbara | 2022. január 6.
Gyerekkorunkban a karácsonyt legfőképp az ajándékok sokasága miatt vártuk. Biztosan mindannyian vissza tudunk emlékezni arra az örömre is, amit akkor éltünk meg, amikor a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa alatt megpillantottunk a szebbnél szebb csomagolású dobozokat.

Gyerekkorunkban a karácsonyt legfőképp az ajándékok sokasága miatt vártuk. Biztosan mindannyian vissza tudunk emlékezni arra az örömre is, amit akkor éltünk meg, amikor a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa alatt megpillantottunk a szebbnél szebb csomagolású dobozokat. Kicsit idősebb fejjel, átértékelve a meghitt ünnepet, a minőségi, családdal töltött idő mellett figyelmünk a megajándékozott öröméből az ajándékozással szerzett örömre irányult. Szeretteinknek kívánunk örömet okozni így,  és a “tárgyakkal” kifejezni, mennyire fontosak nekünk. 

ajándék
(forrás: pexels.com)

Sok gyermek nem tapasztalja/tapasztalhatja meg ezt az idilli hangulatot, emiatt alakultak szervezetek, amelyek azért dolgoznak, hogy ajándékcsomagokkal vagy anyagi segítséggel tegyék széppé korántsem csak az árvaházi gyerekek, de a magukra maradt idősek és a hajléktalanok karácsonyát is. Ebben mi is komoly segítségükre lehetünk. Amellett, hogy számunkra ismeretlen embereknek okozunk örömöt, megtapasztalhatjuk az adományozás édes ízét.

Szervezetek, amelyeknek segíthetsz:

Milý Ježíšku: Ezen a weboldalon árvaházi és szociálisan hátrányos családból származó gyerekek konkrét kívánságait teljesítheted.

Vianočný zázrak : E projekt keretében magányosan élő nyugdíjasok életébe csempészheted bele a karácsonyt. A fentebb említett Milý Ježíšku projekthez hasonlóan, itt is megtalálod, mire vágynak szépkorú embertársaink. Kiválaszthatjuk, mit szeretnénk, mit tudunk teljesíteni.

Vianočná pošta: Ha nem vagy híján egy kis kreativitásnak, biztosan elnyeri a tetszésedet. Itt arra van lehetőséged, hogy egy szívhez szóló képeslapot készíts az ország különböző öregotthonaiban élő időseknek. Fogj egy papírt, zsírkrétát, filctollat, és engedd szabadon a fantáziádat! Ez akár jó őrsi program is lehet.

Vagus: Olyan szervezet, amely hajléktalanok életét igyekszik megkönnyíteni. Bizonyos mennyiségű pénzösszeggel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy az utcára került emberek egészségügyi ellátáshoz, munkához vagy biztonságos otthonhoz jussanak. Főleg most, a téli időszakban jön jól a segítség. 

Cipősdoboz: Magyarországi szervezet, amelynek révén te magad rakhatsz össze egy cipősdoboznyi szeretetet. A csomagot leadhatod a magyarországi leadóhelyek valamelyikén. Ha úgy véled, a sok sürgés-forgásban nem jut időd erre,  online formában is megteheted a Liliput Játékvilág oldalán.

Ajándékötletek

kis ajándék
(forrás: pexels.com)

Gondolj vissza arra, milyen apróságoknak örültél kiskorodban. Biztosan eszedbe jut egy csomó dolog, ami belefér egy cipősdobozba. Rakhatsz bele tanszereket, játékokat vagy akár könyvet is. Ne válassz romlandó élelmiszereket, mert megtörténhet, hogy mire eljutnak a célszemélyhez, már túl lesznek a szavatossági idejükön! A tartósabb édességek, finomságok alkalmasak. Ha valamilyen meleg ruhát ajándékoznál, kifejezetten figyelj oda, hogy tiszta és jó állapotú legyen!

Mire figyelj oda?

  • IGÉNYESSÉG – Semmiképpen sem a „jó lesz az neki” elv alapján ajándékozz! Figyelj oda a csomagod igényes kivitelezésére és a tartalmára is. Ne a felesleges holmijaidat pakold bele a dobozokba. Az a tény legyen a szemed előtt, hogy ezzel a gesztussal örömet szeretnél okozni valakinek, nem csak letudni az egészet. 
  • SPECIFIKUSSÁG – Mindenképp tüntesd fel a nemét és a korát annak, akinek készíted az ajándékot! 
  • *KEDVES ÜZENET – Egy szívmelengető üzenettel (vagy pici rajzzal) igazán személyessé tudod tenni az ajándékot. Akit meglepnek vele, tényleg azt fogja érezni, hogy VALAKITŐL kapta.