Danczi Mónika

_

Hamvazószerda

Meg tudod tenni? Igazán. Tudsz hamut hinteni a homlokodra? Igazán! Belegondolsz?! Mindannak vége lesz, minden elporlad, amit látsz, érintesz, fizikailag érzel. Elmúlik. Egy időre. A feltámadásig.

_

A megfoghatatlan ajándék

A karácsonyi szünet már elkezdődött. Két kiscserkész a nagyszüleinél töltötte a napokat. Az őrsben versenyeztek, ki tud minél cserkésziesebb ajándékot adni.

_

Karácsony és a cserkész

Érdemes megállni ízlelgetni a két szó jelentését. Érdemes meghúzni a határokat, mit jelent és mit nem jelent a karácsony és a cserkész.

_

A gyertya és a temető

Azt gondolhatnánk, hogy a temető egy szomorú hely. Amikor valakit oda visznek, akkor mindenki sír. Mégis van egy nap, amikor ott is minden csupa fény és ragyogás, örömteli várakozás. Ez mindenszentek napja. 

_

A kiscserkész gyertyái

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kiscserkész. Sárga nyakkendője volt. Itt lakott a felvidéken. Volt egy fontos titka, amire csak az első fagyok beálltával derült fény...

csillag

A te karácsonyod a mi karácsonyunk?

Történelmi időket élünk. Változás van a világban. Úgy reméltük, végre világjárvány-mentes és ezzel békés lesz a karácsonyunk. Helyette - sőt talán még azt is mondhatnánk mellette - háború és válság kopogtat.

Gyertyák

Élők, holtak, mindenszentek

Így szól az Úr:
»Álljatok ki az utakra, és nézzétek,
kérdezősködjetek az ősi ösvények felől,
melyik út a jó, és azon járjatok,
akkor nyugalmat találtok lelketeknek!«
De azt mondták: »Nem járunk!« Jer 6,16

Feltámadt!

Feltámadt!

Szeret téged. És azt akarja, hogy boldog legyél! Tiéd a feltámadás, tiéd az el nem múló örök élet! 

böjt

Böjti királyság

Az utóbbi időben egyre gyakrabban csúszik ki a számon, hogy: „Uralkodj magadon, ez az egy királyságod van!” Valljuk be, ez az önuralom dolog nem jön be a mostani világnak.

Fehé karácsony

Fekete karácsony

Fekete karácsonynak szoktuk hívni azt, amikor nincs hó, hanem sár, vagy por, üres fagy lepi az utcákat, ahelyett, hogy a szeretet és az örök világosság emberré születésének ünnepét a varázslatos fehér takaró tenné tisztává.

Zene

Zene a testben

Milyen folyamatokat indít be a zene az agyban, idegrendszerben, egész testünkben? Milyen zenét érdemes hallgatni tanulás közben?

A Zene, mint ajándék

A zene győzelem

A létezés titkaiba a zene születése is beletartozik. Nem tudom, hallottatok-e már arról a megállapításról, hogyha nem lenne a világon semmi, az érthető lenne. De ha csak egyetlen porszem is van, az már egy óriási probléma, mert nincs megindokolva a létezése.