Böjti királyság

Danczi Mónika | 2022. március 1.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban csúszik ki a számon, hogy: „Uralkodj magadon, ez az egy királyságod van!” Valljuk be, ez az önuralom dolog nem jön be a mostani világnak.

böjti témához
(forrás: unsplash.com)

Az utóbbi időben egyre gyakrabban csúszik ki a számon, hogy: „Uralkodj magadon, ez az egy királyságod van!” Valljuk be, ez az önuralom dolog nem jön be a mostani világnak. Miért tagadnék meg magamtól bármit is, ha egyszer úgy érzem, hogy nekem az jól esik? Ebbe a kategóriába beletartozik az egyén önmegvalósítási jogától kezdve, az élvezetek halmozásáig mindenféle gazdagon burjánzó ágazat. Aki egy kicsit is előrébb haladt már az élettapasztalataiban, pontosan tudja, hogy a mértéktelenségnek nagy ára van. Ha azt gondoljuk, hogy az a helyes, hogy testünk mindenféle szeszélyes megnyilvánulásának kívánságait teljesítjük, akkor záros határidőn belül igencsak ijedten akarunk majd szabadulni a függőségektől, amelyek nemhogy boldoggá tennének, hanem gúzsba kötnek. Az élvezetek halmozása igazából a nagy tolvajtól való. Sokat ígér, keveset ad és mindent elvesz. Aki mindig azt eszik, amit csak nyelve megkíván, az elveszíti testi erejét. Aki nem tiszteli Istentől kapott természetes valóját, képességeit, az elveszíti identitását. Fogalma sem lesz róla, hogy ki lehetne. Pedig Istennek kiváló, csúcsszuper, egyedi, utánozhatatlan és nagyratörő tervei vannak minden egyes emberrel. Ki tudna jobb tervet, mint a Mindenható? Ki ne akarná a bőséget, gazdagságot, testben, lélekben? Ezt kapja az, aki megtanulja kézbe venni az egyetlen és felülmúlhatatlan királyságot, amit egyedül az ember kapott: az önuralom szabadságát.

A böjt az uralkodás edzőterme. A böjtben megtanulhatsz királya lenni pl. az érzelmeidnek. Te mondhatod meg, hogyan szolgálják az életed javát. Erre vagy hívva. Az érzelmek olyan fantasztikus erő, mint a Ferrariban a motor, mint a vágtató vadlovak. Szuper dolog a száguldás, de mire jut, aki folyton csak száguld? Hamar kimerül és minden másról lemarad, ha egyáltalán túléli. De ha betöröd a vadlovat, ha kezedbe fogod a gyeplőt és te mondod meg, merre menjen, vagánykodhatsz a Ferrariddal úgy, hogy se másnak, se magadnak kárára nem leszel, hanem mindenkinek gyönyörűségére. 

A böjtben megtisztíthatod a tested kémiai háztartását  a káros szennyeződésektől, amelyek élvezetek formájában csak arra vártak, hogy a testedbe jutva megkezdjék bomlasztó munkájukat, hogy téged fáradtsággal, szomorúsággal és függőséggel árasszanak el, alattomosan átvegyék az uralmat és megfosszanak mindentől, amit testi erőddel meg tudnál tenni magad és mások boldogságára. Egy táplálkozásszakértő tanfolyamán tanultam meg, hogy a nyelv és az ész viszonya olyan mint a szülő és a gyermek viszonya. A nyelv ízlelőérzéke olyan, mint a gyermek. Mindent akar. Ezt is megenne, azt is, minden kell neki, és nem bánja, mit okoz ezzel a test többi tagjának. Hisztizik, földhöz vágja magát, amíg meg nem kapja, amit akar. Az ész pedig olyan, mint a szülő. Tudja, hogy miből mennyi kell valóban, és arra való, hogy uralkodjék a nyelv zabolátlanságán. Így alkotott minket Isten.

böjt
(forrás: hetnap.rs)

Ezért a böjt nem üres frázis, és nincs letudva azzal, hogy: na, hamvazószerdán nem ettem húst, kész. Ne hagyd magad átverni. Uralkodásra születtél, királya vagy minden testi-lelki tulajdonodnak. Ha megtanulod, hogyan uralkodj, a szűk és arany középúton  járva elérsz a teljes boldogságig. 

Tudtad, hogy annyira jól vagyunk kitalálva, hogy ha 40 napig valóban nem enne az ember, még mindig csak az ízlelőérzék szeszélyei fölötti uralom gyakorlásának leckéjét járná és nem válna testi épsége kárára? Ezért volt, hogy Jézusról azt írta a Bibliában, 40 napig böjtölt, aztán megéhezett. Mert az éhséget nem a  nyelv jelzései alapján kell megítélni. Az az ember, aki a böjttel kitisztítja szervezetét, megszabadul. Tisztább lesz a gondolkodása, nagy hatalommal uralni és irányítani tudja majd minden Istentől kapott képességét. Tisztább lesz szívének gondolata, meg fogja hallani Isten hozzá intézett szavait és beteljesíti Isten minden neki szánt nagyívű tervét a Isten dicsőségére, a világ javára és saját örömére. 

A böjtben tehát, vedd kézbe az irányítást érzelmeid, testi zabolátlanságaid fölött, és ne engedd, hogy egy tábla csokoládé, egy finom illatú étel, vagy arra való gondolás uralja életedet és lopja el igazi sikereidet. A test ugyanis arra megy, ahová az elme tart. Ha arra fogsz gondolni hogy milyen finom a kedvenc ételed, hamarosan a tányér előtt találod magad egy jó adaggal. Ha arra fogsz gondolni, hogy bármit megtehetsz az emberekkel, ami csak neked tetszik, elég gyorsan háborúban találod magad. De ha kézbe veszed gondolataid felett az irányítást, királya és uralkodója leszel mindenednek, amit Istentől ehhez az élethez kaptál. Eldöntheted, minek adsz teret életedben, Isten neked szánt terveinek, vagy minden téged megtaláló érzésnek és gondolatnak rendeled alá magad. Ha te irányítasz és nem a látvány, nem az érzés, akkor meg fogod érteni tested - lelked jelzéseit és képes leszel megtisztulni az igazi Istentől neked szánt életre. Jutalmad a béke lesz és a túláradóan gazdag, boldog élet.

Böjtre fel!