Fényképes beszámoló

Borító

Tábori beszámoló – a Cserkész Mintatábor

Fullasztó nyári hőség, magasba nyúló sátrak, a szélben lebegő tábori zászló. Gyerekzsivaj, vidámság, játszva tanulás. Ezek mind, mind egyazon tábor jellemzői, mégpedig a szövetség által  megrendezett Cserkész Mintatáboré.

Túra_Nyitra

Nyitrai százas

Nyitrabánya (Handlová) – Nyitra (Nitra), ez a két település határozza meg a három közül a legrövidebb szlovákiai főútvonalat. A táv 106 km, (emelkedés 3319 m, süllyedés 3581 m), és a Madaras hegységen és a Zoborvidéken megy keresztül.

Irány a Hosszú-tavi mendékház

Irány a Hosszú-tavi mendékház

Mit is kell tudnunk az úti célunkról? A Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) a Nagy-Tarpataki völgy felső részén, 1960 m tengerszint feletti magasságban, a Hosszú-tó felett található, innen ered a neve is.

IMG_20191226_094052_8.jpg

Majdnem hótalpazás az Ördöglakodalma-hágó környékén

A legutóbbi túránk a varázslatos téli Alacsony-Tátrába vezetett, azon belül is az Ördöglakodalma-hágóra (Čertovica). Bár a kirándulás hótalpasnak indult, a kevés hó miatt (5-10 cm) ez sajnos elmaradt, a hagyományos módon jártuk be a 20 kilométernyi távot két nap alatt. 1001 métert tettünk meg fel-, majd lefelé a csodálatos vidéken.

Téry menedékház.jpg

Augusztusi túra a Téry-menedékházhoz

A Téry-menedék 2015 méterrel a tenger szintje felett fekszik. 1899-ben épült, nevét a kiváló selmecbányai orvosról és turistáról, Téry Ödönről kapta, aki oszlopos tagja volt Magyarország első turistaegyesületének, a Magyar Kárpát Egyesületnek. A menedékház a Magas-Tátra egyik leglátogatottabb pontja, a túrát az ótátrafüredi (Starý Smokovec) vasútállomásról érdemes kezdenünk. A Magas-Tátra 2500 m magas csúcsaival már magashegynek számít, így az időjárás csalóka és hamar változhat.