Nyitrai százas

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2021. december 10.
Nyitrabánya (Handlová) – Nyitra (Nitra), ez a két település határozza meg a három közül a legrövidebb szlovákiai főútvonalat. A táv 106 km, (emelkedés 3319 m, süllyedés 3581 m), és a Madaras hegységen és a Zoborvidéken megy keresztül.

Nyitrabánya (Handlová) – Nyitra (Nitra), ez a két település határozza meg a három közül a legrövidebb szlovákiai főútvonalat. A táv 106 km, (emelkedés 3319 m, süllyedés 3581 m), és a Madaras hegységen és a Zoborvidéken megy keresztül. A táv mind a két irányból jól teljesíthető. Ha Nyitra a kiindulási pont, akkor a túra végére várható a szebb, de keményebb – dombosabb rész, ha pedig Nyitrabánya a kiindulási pont, akkor a végére elég hosszú, monoton gyaloglásnak tűnő szakaszra lehet számítani. Hosszabb túráknál azonban fontos figyelembe venni az utazás lehetőségeit is (a kiinduló és az érkezési pontok). Ebben a leírásban a Nyitrabánya – Nyitra útvonalról olvashattok. 

*Handlová közepébe (Centrum) érkezve, a túratáblát rögtön meglátni. Nyitra még ugyan nem szerepel a táblán, de ekkora távot már úgy is érdemesebb kisebb részekre = célokra szétosztani, ezért a kiírt „Zlatno“ adhat egy hosszabb távú célt – időtartást. A faluban kicsit oda kell figyelni, merre megy a piros jelzés és jó, ha térképen is követve van az útvonal, a falu végén pedig a jobb oldali domb ne legyen csábítás, az nem a Veľký Grič, balra kell haladni. Áthaladva rajta (kilátás csak kilépve 30 m-re a sziklákról van), az út felfelé megy egészen a legmagasabb csúcsig, ami a Vtáčnik (1346 m), nyár vége felé itt rengeteg áfonyát lehet majszolni.

Velke Pole
(kép: Kurcz Anna)

Lejövetel közben egy forrás is van, majd egy apró kitérővel a Kláštorská skala-n lehet szép képeket készíteni. Az erdőben fel – le haladva elérkezünk Veľké Pole községbe, ahol a túra durva 1/3-át lejárva, egy kis kitérővel megjutalmazhatjuk magunk egy „csapolt itallal“. Feltöltődve megyünk tovább az aszfaltos úton, majd balra letérünk. Penhýbel tanyát elhagyva, az erdőben egy nem mindennapi meglepetés vár. Ezen a szakaszon ugyanis van egy rész, ahol egy kis fa létrán kell átmászni a kerítést, és tovább folytatni az utat Brezov štálon (víz töltési lehetőség a főtéren) keresztül Jedľové Kostolany-ig. A faluban van lehetőség a készletünket utántölteni. Lassan a túra feléhez érkezünk. Még a falu előtt erőt tud adni a Zobor látványa. Viszont ilyenkor már jó mást is hallgatni mint a természet hangját. Ha találkozol emberekkel és furcsán néznek, ha nem, a füles és a zenelejátszó Neked most nagy löketet adhat... De tovább menni mindenképp kell.  A Hrušov várromot megtekintve, Brezinky lovait megnézve, megpihenve az úttesti padon, Vlčí kútnál vizet töltve, elérkezünk Zlatno-ba (emlékszel? Sikerült tartani az időt? ☺). A faluból ismét felfelé megyünk – Veľký Tribeč-re, ezúttal már nem haladjuk meg az 1000 m-t és sajnos kilátás sem vár minket, csak egy kis pad és ismételten egy kis kitérővel romok találhatóak. Hosszadalmas „aszfalt út„ után megérkezünk Kostoľany p. Tribečom-ba. Meg nem értve a piros jelzés nem vezet fel a Gýmeši várhoz, de ajánlatos oda elmenni. Žirany az utolsó település a végcél előtt, itt még jól fel lehet frissülni (kocsma, üzlet, templom, víz – a lakóház sarkában van egy csap). Majd az emelkedőn Žibricán találjuk magunkat. Itt lehet hintázni és közben megtekinteni az utolsó csúcsot – Zobor. Az utolsó szakasz erdős és van fel is út és le is út. Zobor elég forgalmas hely, és lehet rossz hirtelen ennyi ember között lenni, viszont öröm is, mert érezhető a cél. A célba egy hosszú lefelé vezető út visz, először az erdőben, majd a városban – aszfalton, ez a szakasz nagyon hosszúnak tűnhet. A „Nitra, kasárne“ tábla, lesz az, aminek végül a leginkább fogsz örülni.

  

  • Források: Vtáčnik (20 km), Brezov štál (44 km), Vlčí kút (65 km), Pustovníkova studnička (74 km), Žirany (89 km)
  • Alvási lehetőségek: várromok: Hrušov és Gýmeš, Pod Malým Tribečom – vadászles, Zobor – Pyramída 
  • A túra fő részei: Handlová→Veľký Grič→Dierovce→Pod Bielym kameňom→Jarabá skala→Tri chotáre→Kanie studne→Malá Homôlka→Vtáčnik→Kláštorská skala→Rúbaný vrch→Tatra→Suchá→Sedlo pod Rajtokom→hora Veľké Pole→Penhýbel→horáreň Krížne cesty→Brezov štál→Jedlové Kostoľany→štál Javor→Hrušov→ Vlčí kút→Zlatno→Kľačany, hor. →Veľký Tribeč→Kostoľany p. Tribečom→Remitáž→Žirany→Pod Dlhou skalou→Sedlo pod Žibricou→Trojchotár→Zobor→Podhájska cesta→Nitra  

 

(* az átláthatóság kedvéért az egyes túrapontokat csak szlovákul írtam le)