A tavaszköszöntő túra

Skrovan Boglárka | 2019. április 11.
Melegen sütött a nap. A hosszú, dermesztő tél után ez a tavaszi verőfény a Galád Gumicukor őrs tagjait is felvidította.

 

Melegen sütött a nap. A hosszú, dermesztő tél után ez a tavaszi verőfény a Galád Gumicukor őrs tagjait is felvidította. Zöldellő lombú platánfák sorakoztak az út két oldalán, ahogy a fiúk az úticéljuk felé haladtak. Nótás, nevéhez hűen, egy népdalt énekelgetett. Zsemle egy elszálló madarat igyekezett beazonosítani, Tücsök pedig Bogas vadiúj drónját vizslatta tágra nyílt szemekkel:

– Bogas, – kezdett hozzá Tücsök a mondókájához – honnan van ez a csodálatos szerkentyű?

– Születésnapomra kaptam, – válaszolt széles mosollyal Bogas – képzeld, még kamera is van rajta. Odafentről fotót, de még videót is tud készíteni!

– Tyűűű! – álmélkodtak a többiek. – Ki is próbáljuk majd, ugye? – kérdezte Zsemle.

– Ez nem is lehet kérdés! – kacsintott Bogas. 

– Fiúk! – szólalt meg Nótás az órájára pillantva. - Szednünk kéne a lábunkat. El fogunk késni. 

scene-with-kids-scouting-forest_1308-6223.jpg
(freepik.com)

Megszaporázták lépteiket és a legrövidebb úton a cserkészotthonhoz siettek, ahol a többiek már indulásra készen várták, hogy Akela, a csapatparancsnok elindítsa őket a hagyományos tavaszköszöntő túrán. Őrsönként vágnak neki az erdőkön, mezőkön, patakon átívelő útnak. Mindenki nagy izgalommal várta az indulás pillanatát, bár a fiúk, mikor megtudták, hogy utolsónak indulnak majd el, kicsit elszomorodtak. De nem kellett sokat várniuk, Akela integetett nekik a diófa alól. Felvették hátizsákjaikat, és a csapatparancsnok felé indultak, aki gyorsan elmondta nekik, hogy az idei túra nemcsak a túrázásról szól majd, hanem a természet megfigyeléséről is. Minden őrs kapott egy füzetet, amelyben legalább hat fafajta és tizenöt növény levelét kell összegyűjteni, valamint egy fényképezőgépet, hogy le tudják fotózni az útjukba kerülő madarakat.

Nótás, Tücsök, Bogas és Zsemle eltették a füzetet és a fényképezőgépet, majd elindultak a nem kevés kihívást rejtő úton. Elsőként Bogas szólalt meg:

  • Tizenöt féle növény? Az nagyon sok! – méltatlankodott. – A fák megkeresésével nincs semmi gond, hiszen azokat ismerjük, de ezek a növények! Attól, mert láttam már őket, még nem fogom tudni a nevüket.
  • Azért a madarak megkeresése sem lesz egyszerű – tette hozzá Tücsök. – Hamar észreveszik az embert, nem hiszem, hogy türelmesen megvárják, míg lefényképezzük őket. 

Már-már kétségbe is estek a feladat nehézsége miatt, mikor a többi cserkész feltűnt előttük a láthatáron. Hasonló érzések kavarogtak bennük is, mint a fiúkban. A lányok gondterhelten ücsörögtek a pitypangok között. Isro homlokát ráncolva mélyedt el gondolataiban, Kicsibors is próbált megoldást találni, csak Brekin nem látszott, hogy megviselné a dolog: örök kedvencét, mindennapi kakaóját kortyolgatta termoszából. A csapat másik két őrse sem tudott napirendre térni a dolog felett. Úgy érezték ez a feladat meghaladja a képességeiket, hiszen többségük még csak kiscserkész. A nagy gondolkodásban Zsemle kiáltása törte meg a csendet:

  • Megvan, mit kell tennünk! Néhányunknak biztosan van okostelefonja. Szerintem találunk növényhatározót...
  • Akkor bizony semmi akadálya nem lesz annak, hogy megcsináljuk a feladatot! – tette hozzá egy zöld nyakkendős cserkészfiú. – Itt a telefon, ezzel meg tudjuk oldani.
  • Nagyon jó hír! – mondta Isro, miközben mosolyra derült az arca. – Már csak a madarakat kell becserkésznünk. 

Ekkor szólalt meg Bogas:

  • Azt hiszem, a madarakkal sem lesz nagy gond. Csináljunk a fényképezőgéppel is fotókat, de nézzétek, itt a drón. Videót is tud csinálni.

Minden rosszkedv elszállt. Az út további részét lelkes kereséssel töltötte mindenki. A lányok rengetegféle növényt találtak. Zsemle és a zöld nyakkendős fiú pedig beazonosította őket. Volt köztük szagos müge, sárga tyúktaréj, csomós ebír, vérehulló fecskefű és kaszanyűgő bükköny is. Tücsök és Isro falevelek kutatásába kezdtek. Gyönyörű tölgyfa-, akác-, hárs- és égerfa leveleket sikerült szerezniük. Bogas és Nótás pedig lenyűgöző videót készített egy harkályról, aki épp hivatását végezte, hiszen, mint azt tudniillik, a harkály a fák doktora. Ezen kívül szép fotókat is csináltak egy örvös galambról, és egy meggyvágóról is.

A cserkészotthonhoz visszatérve Akela várta őket. Mindenki nagy örömmel mesélt a túráról, és arról, hogyan sikerült megoldani ezt a nehéz feladatot. A csapatparancsnok végignézte a gyűjtött leveleket, virágokat, a fiúk megmutatták neki a videót, és a fotókat, Akela pedig széles mosollyal így szólt:

  • El sem hiszitek, mennyire büszke vagyok rátok! Sokszor azt látom, hogy a társaitok helyett inkább a telefonjaitokat választjátok, és kevesebbet beszéltek azokkal, akik mellettetek vannak. Sőt, gyakran olyan érzésem támad, hogy a telefonjaitok nélkül nem érzitek magatokat biztonságban. Szerettem volna kipróbálni, hogy eszetekbe jut-e másra is használni... Úgy tűnik, ez sikerült is. Nagyon szépen, közös erővel, egymást támogatva oldottátok meg a feladatot! – kacsintott, majd közösen elfogyasztották az uzsonnák királyát: a pástétomos kenyeret. 

Skrován Boglárka

 

Az őrsi gyűlésen beszélgessetek az elektromos kütyük jó és rossz oldaláról. Milyen negatív hatásai lehetnek? Soroljatok fel legalább öt dolgot, amely során hasznos tud lenni egy-egy ilyen eszköz. 

 

Hasonló rovatok: