Tábori beszámoló – a Cserkész Mintatábor

Haver Márta | 2022. szeptember 12.
Fullasztó nyári hőség, magasba nyúló sátrak, a szélben lebegő tábori zászló. Gyerekzsivaj, vidámság, játszva tanulás. Ezek mind, mind egyazon tábor jellemzői, mégpedig a szövetség által  megrendezett Cserkész Mintatáboré.

Már hat éve minden nyáron összegyűlik a vezetők és gyerekek apraja-nagyja, hogy együtt részt vehessenek a vezetőképző-táborokat segítő CsMintában, és ez idén sem volt másképp. 

A tábor vezetői hónapok óta fáradtságot nem ismerve dolgoztak, hogy a nálunk táborozó gyerekek jobbnál jobb programokon vehessenek részt és a lehető legjobban érezzék magukat. Az előtábor elérkeztével pedig kezdetét vette a munka az Olvár-völgyben. Sátrat állítottunk, ástunk, kötöztünk, és mire a gyerekek hétfő délben megérkeztek már egy szinte kész tábor állt előttük.

zászlók
(forrás: Cserkész Minta)

Az idei évben Palástról, Felsőszeliből, Rozsnyóról és Egyházgelléből érkeztek táborozók, hogy tíz programmal teli és vidám napot élhessenek meg egymással. Ugyan a teljes tíz napot nem tudtuk együtt tölteni, de az a négy biztosan állíthatom, hogy gyerekeknek és vezetőknek egyaránt élménydús volt. Hiába érkeztünk mindannyian idegenként az ország különböző pontjairól, mégis a tábor végére összekovácsolt bennünket az egymás iránti megértés és közösen eltöltött boldog pillanatok.

A táborozók megérkezése után, mivel sok elsőtáborozó vett részt a táborban, ezért egy alapforgóval indítottunk, hogy mindenki hamar elsajátíthassa a táborozáshoz szükséges (alapokat) tudnivalóvalókat, legyen az sátorállítás, csomózás, alaki, vagy akár szerszámhasználat. Ugyan még csak alig pár órája (voltak velünk) kezdődött a tábor, de már voltak gyerekek, akik nagy lelkesedéssel jelentették ki, hogy milyen jól érzik már most magukat, és hogy jövő évben is biztosan itt lesznek. Miután felállítottuk a sátrakat és mindenki berendezkedett ideje volt, hogy megismerjük egymást egy kis ismerkedős játékkal. A napot sajátosan megoldott tábortűzzel zártuk, majd mindenki nyugovóra tért, hogy kipihenheti magát a másnapra.

Hogy mindannyian jól érezhessük magunkat igyekeztünk minden napba valami kis érdekes programot becsempészni, így került a terítékre frizbifoci, vizes program a fullasztó hőség ellen és ahol a gyerekek legnagyobb örömére mindannyiukat bőrig áztatnak, élő csocsó és méta, ahol a táborozók kifullasztották a törzset egy táborvezetők vs. táborlakók meccsel is. A sok mozgás után kipihenhettük magunkat különféle kézműves programokkal, mint például őrsi címer készítés, vagy forgószínpaddal, ahol bővíthettük a cserkész- és mindennapi tudásunkat is – a gyerekek beleáshatták magukat az írás rejtelmeibe, kipróbálhattak különféle társasjátékokat, megtanulhattak néhány extra csomót és egy kis lelki feltöltődésre is lehetőségük volt forgás közben. Természetesen a játék és a tábortüzek sem maradhattak el. Ugyan a tűztilalom miatt tényleges tábortüzet nem rakhattunk, de fáklyákkal sikeresen megoldottuk ezt a kérdést is. A gyerekek elsőre nem mindig értették ugyan a tábortűzi jeleneteket, de mégis olyan kiselőadásokat rittyentettek nekünk, hogy csak na. Volt rá példa, hogy különböző zenekarok alakultak a tábortűz idejére, így élhettünk át rap, opera vagy éppen a törzs közbenjárásával metalkoncertet is.

Katlan
(forrás: Cserkész Minta)

Sajnos mire mindenki belelendült volna a tábori életbe, közbe szólt a Covid-19, de így is elmondhatjuk, hogy egy tartalmas és jó hangulatú táborban vehettünk részt. A gyerekek még kedvenc törzstagokról is nyilatkozhattak, ami a szavazataik alapján kedves táborparancsnokunk lett.

Jövőre is várunk mindenkit szeretettel, gyertek és éljétek át velünk a Cserkész Mintatábor hangulatát és élményét!