Komolyan inkább táborba mész, mint fesztiválra?

Hegedűs Vivien | 2022. június 30.
Te hová mész a nyáron? Jössz XY fesztiválra? Ráérsz júliusban? .....

Te hová mész a nyáron? Jössz XY fesztiválra? Ráérsz júliusban? A legtöbb fiatal egyértelmű választ tud adni az összes előbb feltett kérdésre. Valakinek viszont a nyár legnagyobb dilemmája eldönteni azt, hogy fesztiválokon veszt részt vagy inkább cserkésztáborban lesz. Te hogy döntesz? 

festival
(forrás: freepik.com)

Számomra mindig egyszerű volt a választás. Megsúgom sosem a fesztiválokat választottam a cserkésztábor helyett. Ne gondoljátok viszont, hogy nem járok fesztiválra és teljes mértékben ellenük vagyok. Mindössze nagyobb élménynek és jobb szórakozásnak tartom, ha tábort szervezhetek, vagy akár csak részt vehetek rajta. Ha ez mellet tudok fesztiválra menni és így azokra a barátaimra is időt szakítani, akik nem cserkészek, az már csak a hab a tortán.

Ez miatt sokszor furcsán néznek rám az emberek. Nem csak a barátaim, de a szüleim, nagyszüleim és szinte az egész családom. Nem értik, hogy miért jó nekem az, hogy 22 évesen, két hétig sátorban alszom a kemény földön, minden kapcsolatom megszakítom a külvilággal, minden este megesznek a szúnyogok és egyéb bogarak és ezen felül még gyerekekkel is kell foglalkoznom. Csodálom őket, hogy így gondolkodnak, hisz ők voltak azok, akik elindítottak ezen az úton és mégsem értik miért csinálom. 

Az új, nem cserkész barátaim közül néhányan panaszkodnak, hogy elhanyagolom őket, mert nem megyek velük bulizni vagy kirándulni mondván már sok táborban voltam, velük viszont még nem voltam bulizni. Ilyenkor mindig el kell nekik magyaráznom, hogy miért éri meg nekem elmenni egy cserkésztáborba. Ez nagyon nehéz feladatnak bizonyul főleg, ha még sosem tapasztalták meg a cserkésztábor szépségeit. Általában azzal szoktam kezdeni, hogy hozzá tartozik a nyaramhoz amióta az eszemet tudom. Aztán hogy a táboroktól kaptam egy csomó gyakorlati és elméleti tudást is, amit bármikor felhasználok a mindennapjaimban. Kitartóvá tesz, magabiztosabb vagyok és nem félek a kihívásoktól. Igen tudom elég általános leírás és ekkorra még nagyobb bolondnak tartanak, mint ezelőtt. Második nekifutásra és kicsit jobban belegondolva már valami ilyesmit mondanék: A cserkésztáborok az életem szerves részét képezik. Számomra nem csak 10 napig tartanak, hiszen egész évben vágyom a völgy csendjére, a szél susogására, az esti csillagok csodás fényére. Imádom, ha bekoszolhatom a kezem és pár ágból és kötélből valami eszméletlent alkotunk együtt az őrsömmel. Szeretem, ha a tábortűz körül énekelhetek, játszhatok és nevethetek. Szeretem a népi játékokat, a számháborút, a métát, a túrákat, a menetelést és még a korai reggeli tornát is. Szeretem és vágyom ezekre az élményekre, és hiába voltam már rengeteg táborban, mindegyik valami mást nyújt. Talán azért is megyek minden évben, mert bár tudom milyen lesz, és milyen programok lesznek, nem tudom milyen élménnyel fogok gazdagodni és hogy fog rám hatni a tábor és az ott élő cserkészek. Nem a programok miatt jó egy cserkésztábor, hanem azért, mert mindig van valami, vagy valaki, aki különlegessé, egyedivé és izgalmassá teszi. 

táborsátor
(forrás: freepik.com)

 

Így tudom a legjobban elmagyarázni azt, hogy miért éri meg kihagyni egy fesztivált és inkább cserkésztáborba menni. Fesztiválból sok van, bármikor találok egy olyat, ahová szívesen elmennék. Cserkésztáborból viszont csak egy van, ezért mindig az lesz az első esemény, amit beírok a naptáramba. 

Gyerekként nem biztos, hogy gondolkozol azon, amit most mondani fogok. Nem biztos, hogy fel tudod mérni mivel jár a cserkészet, hogy hányszor állít választások elé és mennyi lemondással jár. Arról nem is beszélve, ha már őrsvezető vagy esetleg nagyobb hatáskörrel bíró cserkész vagy. Akik már megtapasztaltátok ezt, és úgy láttátok a cserkészet miatt le kellett mondanotok olyan dolgokról, amit szívesen csinálnátok, akkor ez most nektek szól:

Sokszor le kell mondanunk olyan dolgokról, amik örömet okoznak nekünk. Lehet az munka, iskola vagy akár a cserkészet miatt is. Ezek a lemondások mindenkinél más-más mértékűek és lehetnek azok pozitívok és negatívak is. Most arra kérlek Titeket, hogy csukjátok be a szemeteket, és gondolkodjatok el mi az az egy-egy dolog, pozitív és negatív, amiről lemondtatok a cserkészet javára. Ha megvannak, kérlek írjátok fel egy papírlapra egymás mellé mindkettőt. Próbáljatok meg minél több érvet felsorakoztatni mind a pozitív és negatív dolog mellé is. Ha ezzel is megvagytok kicsit elmélkedjetek el arról, hogy amit leírtatok az mennyire hat ki az életetekre. Amit a pozitív listára írtatok az tényleg pozitív jellegű, vagy csak nektek tűnik annak? Ami a negatív listára került miért van ott? Milyen szempontból negatív? Válaszoljátok meg magatokban ezeket a kérdéseket, esetleg beszéljetek róluk egy másik cserkésszel is. 

 A lemondás sok esetben véglegesnek hat, de ez nem minden helyzetben van így. Vannak olyan helyzetek, amikor muszáj lemondani valamiről, ha el akarunk érni valamit, vagy egy feladatot akarunk teljesíteni. Ilyenkor nem érződik nagy áldozatnak, ha megvonunk magunktól valamit, vagy lemondunk valamiről. Sokszor egyértelmű lesz a választás, elő fog fordulni viszont, hogy nem fogjuk tudni mi lehet a helyes döntés. Ha például két baráti társaság között kell választani, ahol az egyik fesztiválra hív a másik viszont cserkésztáborba. Tudni kell egy bizonyos értékrendet felállítani magunkban, és ez alapján dönteni. Fontos mérlegre állítani a lehetőségeinket, előhúzni morális értékrendünket és az alapján dönteni. 

Nos, már tudod hová mész a nyáron? Elmész arra a bizonyos fesztiválra? Ráérsz júliusban vagy végig táborban leszel? Az én válaszom már tudod, a tiéd mi lesz?