Tábori körlet - nem mindegy, milyen

Bazár György | 2018. január 20.
Cserkészekként minden nyáron legalább egy hetet táborban töltünk, kint a természetben. Miután megérkezünk a táborhelyre, őrsileg megkeressük a körletünk helyét és elkezdjük azt szépen felépíteni. Felállítjuk a sátrat, körülárkoljuk, keresünk egy csajkafát, építünk egy kaput. Ezek mind olyan természetes dolgok, hogy talán nem is gondolunk bele, mit hogyan lehetne javítani, jobban megcsinálni.

sátor
(pexels.com)

Az évek során már megszoktuk a módszerünket és szinte maguktól mennek a dolgok. Pedig, ha jobban meggondolnánk rögtön az elején, lehet, hogy egy sokkal szebb, kényelmesebb és jobban működő körletet tudnánk összehozni. 

Építkezzünk már az elejétől fogva tudatosan, hiszen egy jó körlet megkönnyíti a tábori mindennapjainkat, kényelmes, hasznos, és büszkék lehetünk rá. 

A körletünk központja természetesen a sátor, amelyben ott tartjuk minden személyes felszerelésünket és éjszaka mi is itt térünk nyugovóra, abban a tudatban, hogy a sátor majd megvéd minden rossztól, ami kint történik. Igen, megvéd a széltől, esőtől, víztől, de csak akkor, ha jó helyen és jól van felállítva. Mindenképp olyan helyet válasszunk a sátornak – a körülményekhez mérten, persze – ahol nem áll meg a víz, hanem elfolyik. A lényeg, hogy legyen hová elfolynia, a többit meg lehet oldani árkolással. Azért arra is figyeljünk közben, hogy éjszaka aludni tudjunk a helyünkön, anélkül, hogy legurulnánk közben a domboldalon.  Ezzel biztosítottuk, hogy ne ázzunk be alulról. Utolsó lépésként pedig állítsuk fel magát a sátrat. Az pedig akkor fog igazán jó védelmet nyújtani, ha a külső ponyva feszes lesz, nem fog sehol behajlani és nem fogja elfújni a szél. Alapvetően tartsuk magunkat a gyártó utasításaihoz, már amennyiben van ilyenünk. A régebbi sátraknál általában nincs, ezért támaszkodjunk tapasztalatainkra esetleg kérjünk segítséget. Ha kell, találjunk szokatlan megoldásokat is, de ne álljunk meg, amíg nincs egy tökéletes sátrunk. 

sátor
(pexels.com)

Említettem már az árkolást. Ez is legalább olyan fontos rész, mint maga a sátor. Lehet egy gyönyörűen kifeszített vadonat új sátrunk, azonban ha befolyik alá a víz, semmit sem ér. Árkolásnál 3 fontos szempontot vegyünk figyelembe. 

  1. Az ároknak elsősorban el kell vezetnie a ponyváról lepergő, lecsöpögő vizet. 
  2. Erősebb, hosszabb esőzésnél a domboldalon lefelé mindenütt víz folyik majd, ezt is el kell vezetni a sátor fenti oldalán. 
  3. Az árok legyen elég nagy. Nem kellemes dolog a szakadó esőben ásóval és csákánnyal szélesíteni és menteni a menthetőt, pláne nem az éjszaka közepén. 

Ezek az alapok, amiket soha ne felejtsünk el, ha nekilátunk sátorozni. Legközelebb néhány olyan ötletről lesz szó, amelyekkel nem csak egy működő, hanem egy igazán jó környezetté varázsolhatjuk a körletünket.