Veled, Uram a cserkésztáborban is!

Csémi Ildikó | 2018. május 26.
Végre itt a nyár, a táborozás! Ilyenkor hogyan is lehetünk Veled, Uram? Alább néhány tippet kaptok arra vonatkozóan, hogyan tehetitek a nyári tábort még személyesebbé, Isten felé törekedve.

természet
(pexels.com)

A strandard szokás: reggel és este a zászlónál imádkozunk közösen, hogy egy pár gondolattal felébresszük a szívünket Isten felé. A napi parancsban is fel lehet írni egy igét, faliújságon láthatóvá tehetjük, hogy végig kísérje napunkat.

A táborainkban tarthatunk elmélkedést. Általában hajnalban, ez áldozattal jár, de sokszorosan megtérül. Vagy ebéd után a szieszta alatt is lehet 20-30 perces kis csendességet erre szánni, így lesz idő megérkezni lelkileg is az üzenetre. A tapasztalat szerint, ha ügyesen van összeállítva, kibírható ez a fél óra, még a kiscserkészeknek is.

Kis énekkel (taize, karizmatikus dalok), hálaadással ajánlom kezdeni, „mert aki énekel az kétszer imádkozik“. Ezt követheti a hála-, kérő- vagy a bizalom-ima, egy kiválasztott igevers, vagy egy kis történet. Érdemes a „képzeld magad a helyzetbe” módszert alkalmaznunk az elmélkedés során! Vezethetünk egy lelki naplót, amelybe felírhatjuk az elmélkedés során szerzett tapasztalatainkat. Jó, ha személyesen is elmondhatjuk a véleményünket, hogy mi fogott meg, mire fogunk személyesen jobban odafigyelni aznap. A bátrabbak mondhatnak saját szavaikkal egy imát, és egy szép énekkel zárhatjuk az áhítatot.

Több csapat közös táborozásakor lehet rajonként, korosztályonként is tartani elmélkedést, illetve ha van mód, felekezetenként külön-külön. Akár a keretmesével is össze lehet hangolni a lelki programot.

Szervezhetünk lelkinapot is a tábor alatt. Azonban fontos, hogy a korosztályok igényeinek megfelelően legyen felállítva a program. (Hasonlóan, mint idén az udvardi-besenyői cserkészek által szervezett lelki napon.)

Alakítsunk ki egy imahelyet, például egy fa körül, egy szikla mellett, vagy a pataknak egy halkabb, távolabb eső részében. Rakjunk ki egy padot, helyezzünk el pár olvasmányt, biblia idézetet, gyertyát, szentképet, papírokat a jegyzeteléshez vagy akár hangszereket is.

Nagyon sok lehetőségünk van a lelkiségünk megélésére a tábor során is, sőt, a természet közelsége még inkább teret adhat a spirituális fejlődésünknek. Kívánom, hogy újuljon meg a szívetek a szuper táborotokban!