A jól megírt életrajz 5 aranyszabálya

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. november 11.
Munkakeresőként a ránk nehezedő társadalmi nyomáson kívül olyan dolgokkal is meg kell küzdenünk, mint a LinkedIn profilunk frissítése, a megfelelő álláskereső platformokra való feliratkozás és keresés, valamint nem utolsó sorban a nyerő életrajz összerakása.

írás
(freepik.com)

Az utóbbival én napokat tudok eltölteni, mire kitalálom a megfelelő betűtípus és színek kombinációját, az elrendezést, eltalálom a megfelelő tónust, és persze megírom magát a tartalmat. „Napokat? Te jó ég, normális vagy?” – kérdezhetnétek az előző mondatot olvasva. Nos, a normalitás relatív, ahogy a jó CV (Curriculum Vitae) is, de az biztos, hogy az első benyomás fontos, és a munkakeresők hömpölygő tömegében egy vonzó életrajz bizony kitűnik a tömegből. Mutatom a how-to-t.

 

1. szabály: Az első benyomás szabálya

Bár sosem dolgoztam HR-esként, a startup környezetben, amelyben tapasztalatom van, rendszeres, hogy az új munkaerő kiválasztása kollektíven történik, így én magam is sok jelentkező anyagát láttam már. Higgyétek el, a külcsíny igenis számít. Ma már egy komoly jelentkező sem küld egy Word formátumú dokumentumot, a sima szöveges leírások már nem állják meg a helyüket. Helyettük a következőkre kell figyelni!

 • Tagolás – Oszd kisebb részegységekre az életrajodat. Különítsd el jól láthatóan a személyes adatokat és elérhetőségeket, a tanulmányokat, a szakmai tapasztalatot, és az egyéb részt, ami lehet az érdeklődési köröd, a kompetenciáid, stb.
  Sorrendjét tekintve a legfrissebb, legaktuálisabb részek legyenek az életrajz elején, tehát ne az alapiskolai tanulmányaiddal kezd a listát, hanem az egyetemivel. A szakmai tapasztalatoknál a relevancia legyen a rendező elv.
 • PDF – Sose küldj Word, vagy egyéb szerkeszthető formátumú dokumentumot egy jelentkezésre. Az olyan hatást kelt, mintha még nem készültél volna el az anyaggal. Mindig PDF-be mentsd az életrajzot, még akkor is, ha egy prezentációt raktál össze, mert a portfóliódat így akarod megjeleníteni.
 • Fotó – Válassz olyan arcképet, amelyen lehetőleg mosolyogsz és jó benyomást keltesz. Ügyelj arra, hogy a kép a valóságot tükrözze, ne a szétfilterezett Insta profilképed rakd be, azzal nem leszel elég hiteles. Figyelj a felbontásra is, hogy ne 4 pixelből kelljen kitalálni, ki lehet a képen, illetve kerüld a megvágott képeket is – egy belógó kéz vagy fél fej bár vicces, de nem túl professzionális.
 • Fejlécek és színek – Vezesd az olvasót a különböző fejlécek és háttérszínek használatával. Azonban ügyelj arra, hogy következetes legyen ezek használata: minden új szekció része legyen azonos fejléccel ellátva, a háttérszíneket pedig valamilyen logika mentén alkalmazd, például a személyes adatoknál. Bátran használj ikonokat is, de mértékkel és szintén következetesen.
 • Hossz – A jó életrajz egy A4-es papírnál soha nem több. Egy fejlesztő a legutóbbi felvételi körnél 48 oldalas életrajzot küldött. Negyven. Nyolc. Oldalt. A dokumentum jelentős része kódrészletekből állt, ami írásos formában legalább annyira értelmezhetetlen, mint a 48 oldal magában.
  Általában két véglet van: az embernek még vagy nincs elég tapasztalata, ezért próbálja sallangokkal teletűzdelni az életrajzot, vagy már túl sok van, és mindent be akar zsúfolni. Egyik út sem követendő. Maradj mindig az A4-en belül, azzal nem tudsz mellélőni.
 • Tónus – Az, hogy milyen hangnemben írod az életrajzod, sokat elárul rólad. Azonban a hanghordozásodnak illeszkednie kell ahhoz a környezethez is, ahová jelentkezel. Lehet, hogy azt remélted, egy jó CV-vel a következő 5 évet letudhatod, de azt kell mondjam, ha sikeres akarsz lenni, ez nem így van. Járj utána a cégnek, ahová jelentkezel, és próbáld ahhoz illeszteni a megfogalmazás módját.
 • Kísérőlevél – A nulladik benyomást a kísérőlevél olvasásakor kapja rólad a jövőbeni munkáltatód, ezért ügyelj arra, hogy ez illedelmesen, a céghez illő megszólításokkal legyen megírva. Ha van e-mail aláírásod, ellenőrizd azt is, mielőtt elküldöd a levelet.
  Illetve, ha már az e-mailnél járunk: munkakeresőként eljött a legfőbb ideje, hogy lecseréld a kiscica12@freemail.hu-s email címedet egy érettebbre. Európában a Gmail a bevett szokás, a Citromail, Pokec és mindenféle egyéb szolgáltatók e-mail címei biztosan nem keltik a hiteles érdeklődő látszatát.

 

2. szabály: Tartalmi minőség a vizualitás felett

Ahogy a marketing szakmában mondani szokás, „Content is King”, azaz a tartalom mindennél fontosabb. Lehet szépen megkomponált életrajzod, ha a mondanivalója sablonos, és a lényegi információkat nem tartalmazza. Az életrajzod nem a naplód, szorítkozz a lényegre.

 • Helyesírás – Ha a karakterszámok engednék, minden szabálynál felsorolnám, plusz külön szabályként is leírnám, hogy minden esetben ügyelj a helyesírásra! Kérlek, ne küldj pongyola nyelvtannal megírt életrajzot sehova! Még akkor sem, ha a tőled telhető maximumot tetted bele. Ha tudod, hogy nem te vagy az etalon a helyesírás szabályait illetően, kérj meg valakit, hogy ellenőrizze az életrajzodat. Azt soha senki nem fogja megköszönni, ha helyesen írsz meg egy dokumentumot, ellenben ha tobzódik a hibáktól, azt biztosan megjegyzik, és nem a pozitív emlékek kupachoz fogják sorolni.
 • Ellenőrzés – Sose küldj el úgy egy életrajzot (igazából semmilyen irományt), hogy azon nem végeztél ellenőrző olvasást. Az elütés, vagy félbehagyott mondat ugyanolyan árulkodó jel, mint a nyelvtani hiba: azt sugározza, nem vagy alapos. Ha kell, kérj meg valakit, hogy olvassa át utánad, több szem többet lát alapon.

 

3. szabály: Tapasztalat, tapasztalat, tapasztalat!

Tudom, tudom! „22-25 éves vagyok, most jöttem ki az egyetemről, mégis hogy lehetne legalább 2 éves tapasztalatom?” Igazából ez egy olyan döntés, amit jó, ha már az egyetem első szemeszterében meghozol: vagy bevállalod, hogy gyakornokként dolgozol az egyetem alatt, és akkor mire befejezed, meglesz a kellő tapasztalatod, vagy pedig elviseled, hogy az egyetem elvégzése után kell gyakornokként dolgoznod még egy ideig. 

A munkáltató számára a legrelevánsabb szakmai tapasztalat az, ami egybevág a végzendő feladattal. Ha nincs ilyened, akkor próbáld meg kifejteni, hogy például a nyári bárpultozás azért válhat hasznoda a call centeres munkában, mert mindkét terület emberekkel foglalkozik, gyakran kellett pultosként is meghallgatnod mások panaszait. Jó hallgatósággá váltál, és megtanultál nyugodtan, türelmesen bánni az emberekkel. Ez egy jó lehetőség számodra is, hogy a kompetenciáidat összegezd és értékeld.

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy az életrajz legfontosabb része a szakmai tapasztalat. Végezhettél 4 egyetemet, de ha 30 éves korodra semennyi szakmai tapasztalattal nem rendelkezel, nem lesz könnyű dolgod. A szakmai tapasztalatokat ne csak felsorolás szintjén említsd meg, mindig írj melléjük egy rövid összegzést is arról, milyen feladataid voltak az adott pozíción belül, hiszen ugyanaz a munkakör mást és mást takarhat vállalatonként. A felsorolást kezd mindig azzal a tapasztalattal, ami a legrelevánsabb a nyitott pozíció számára. 

Sok olyan munkakör van, ahol a cserkészetben szerzett tapasztalatok előnyként tudnak szolgálni, szóval ne csak hobbiként tekints rá. Sokszor látunk el rendezvényszervezői feladatokat, logisztikával kapcsolatosakat, animátorként is gyakran jelen vagyunk, vagy akár project managerként. Ezek nyilván nem érnek fel egy több éves szakmai tapasztalattal az adott területen belül, de kiindulási alapnak bátran tégy róluk említést.

 

4. szabály: Professzionalitás vs. őszinteség tengely

Az életrajz egy olyan műfaj, amelyben mindenki a legjobb énjét akarja mutatni. Könnyű bármit papírra vetni, de mindig tartsd szem előtt, hogy az interjú, vagy akár a munka során bármikor elszámoltathatnak azzal, amit leírtál. Például, ha tudod a Despacito teljes szövegét, még nem jelenti azt, hogy a spanyol tudásod alapfokú. Nagyon jól mutathat egy ilyen kis mondatocska az életrajzban, de amikor a főnököd majd arra kér, hogy beszélgess kicsit az új spanyol ügyféllel, míg ő előkészíti a tárgyalót, a „Pasito a pasito, suave suavecito” mondat nem lesz nagy hasznodra. 

A hazugságnak egy gyakran használt, szofisztikáltabb formája, mikor a tapasztalatot magasztos, szépen csengő, általában angol kifejezéseket tartalmazó pozíciók mögé bújtatják. Lásd: takarító - hulladékgazdálkodási menedzser. Ismét gondolj arra, hogy ezek az interjú során bizony ki fognak derülni, mikor rákérdeznek, milyen feladataid voltak hulladékgazdálkodási menedzserként.

Pályakezdőként nehéz megtölteni értékes tartalommal egy életrajzot, de ez még nem ok arra, hogy túlozzunk vagy valótlant állítsunk. 

 

5. szabály: Easter egg - az elrejtett bonbon

Tudatosan rejts el az életrajzodban olyan kis bonbonokat, érdekességeket, amelyek beszélgetésindítók lehetnek, ha interjúra kerül sor. Maga a cserkészet gyakran ilyen, de jó, ha konkrétumokra szorítkozol, minél inkább körbehatárolt egy dolog, annál könnyebb beszélgetést kezdeményezni róla. Találj valami apróságot, ami említésre méltó, például a hobbijaid közül. A legtöbb interjú valamilyen jégtörő beszélgetéssel kezdődik, szóval válassz olyan témát, amiről lelkesen tudsz beszélni legalább 4-5 mondat erejéig.

A jól megírt életrajz már egy jelentős lépés afelé, hogy megtaláld a megfelelő munkahelyet. Sok időt vesz igénybe az első verzió elkészítése, de aztán már csak finomítgatni, frissíteni kell, szóval megéri a befektetett energiát. Ezen az ingyenesen használható oldalon CV sablonok állnak a rendelkezésedre. Ezek mintájára készíthetsz saját verziót is, ami tükrözi az egyéniséged. Sok sikert a munkakeresésben!