Mi leszek, ha nagy leszek? - Módszerek a megfelelő karrier megtalálásához

Hegedűs Vivien | 2020. október 25.
Egyszer mindannyiunk életében eljön, vagy már el is jött az a pillanat, amikor a „Mi leszek, ha nagy leszek?” kérdésre komolyan kell válaszolni. Már nem lehetsz hóember vagy felhő, mint az oviban. Igaz, nagyon menő lenne, de elég szezonális állásnak tűnik mindkettő.

mi leszek
(Forrás: freepik.com)

Viszont ha megnézed kicsit közelebbről az ovis éned válaszát a kérdésre, rá kell jönnöd, hogy azért mondtad azt, amit, mert akkor épp az tetszett a legjobban, az érdekelt, a szüleid is ezzel foglalkoztak, vagy mert láttál valakit ebben a tevékenységben. Bár kétlem, hogy bárki apukája egy felhő lenne, de érted, mire gondolok.

Most, hogy már ésszerű választ kell adni a kérdésre, az egyik legfontosabb szempont, hogy tudd, mit szeretsz csinálni, hogy miben vagy jó. Ezt meghatározni lehet nehezebb, mint elsőre gondolnád, de nem kell tőle megijedni. Ha nagyon tanácstalan vagy abban, hogy mit is szeretsz csinálni, gondolkozz el azon, hogy mit nem szeretsz. Például, ha nagyon nem szereted a matekot és a fizikát, valószínűleg nem a mérnöki pálya lesz a nyerő. Lehet, hogy a nagyobb kreativitást igénylő munkák, ahol nem kell képleteket észben tartani és nem is kell annyit logikusan gondolkodni, testhezállóbbak hozzád. Kérdezd meg a környezetedben élőket, ők hogy látják, mi az, amiben kimagaslóan jó vagy, mik az erősségeid. Gyakran egy külső szemlélő sokkal pontosabban látja, miben vagyunk jók, mint saját magunk.

Ha ez megvan, akkor szuper. Most már tudod, mi a csapásirány, vagy legalább azt, hogy mi nem az. Jöhet a második lépés: felmérni a munkaerő piacot. Mit is jelent ez pontosan? Szét kell nézni, milyen foglalkozásokra a legnagyobb a kereslet. Ezt egyszerűen megteheted akár most is, hisz az internet csodákra képes. Rengeteg weboldal áll a rendelkezésedre. Nézd meg a szlovák és magyar álláshirdető oldalakat, és szűrj a találatok gyakorisága szerint, vagy aszerint, hogy melyek azok a területek, amelyekre azonnali munkaerőt várnak. 

Na, már egész jól állunk: tudod mit akarsz, és hogy mekkora eséllyel tudsz elhelyezkedni, mikor elvégezted az iskolát. Nagyszerű, de biztos, hogy ezt akarod? Vagy talán csak a szüleid, barátaid befolyása alatt döntöttél, és valójában legbelül teljesen mást szeretnél csinálni: Fontos ezt tisztázni magadban, az életed egy jelentős részében azzal fogsz foglalkozni, amit most kijelölsz célirányul. Hogy elkerüld a felsülést, ajánlom, hogy végezz el néhány online személyiségtesztet, például ezt: https://www.16personalities.com/hu 

Igaz, nem tudnak döntést hozni helyetted, de nagyon sok mindenre rámutatnak, amit magadtól nem vettél volna észre. Ha biztosra akarsz menni, és van rá lehetőséged, nagyszerű megoldás lehet egy pszichológus segítsége is. Tudom, néhányan most azt hiszitek, de hisz oda csak a problémás emberek járnak, de ez nem igaz. Nagyon sokat segíthet önmagad megismerésében és felfedezésében, ha egy szakembernek tudsz beszélni a félelmeidről, vagy csak általánosan magadról.

Tehát, ami nagyon fontos még a megfelelő karrier kiválasztásánál, az önismeret. Minél jobban ismered magadat, annál egyszerűbb lesz majd döntened. Felmerülhet a kérdés, de mi van akkor, ha a szüleim más pályára szántak? Szerintem a legjobb módszer erre az őszinte és nyílt beszélgetés. Te is tudod, hogy a legjobbat szeretnék a gyermeküknek, és hogy azt hiszik, ők ismernek a legjobban, de nem biztos, hogy ez a javadra válik. Mondok egy példát: a szüleid kiskorod óta azt mondták neked, hogy orvos legyél vagy ügyvéd, ezért biológia szakkörre és társadalomismeretre jársz, jól is megy, de őszinte örömödet sosem lelted benne. Inkább színjátszó körre vagy rajzversenyekre jártál volna. És amikor eljött az idő, nem tudtad eldönteni, hogy őket vagy magadat tedd boldoggá. Hát, velem is ez volt a helyzet, de én magamat választottam. Szerencsére támogattak és elfogadták, hogy belőlem nem lesz agysebész. Ha igazán szeretnek, és tényleg a legjobbat akarják neked, akkor meg fogják érteni, hogy a saját életedet szeretnéd élni. 

Most, hogy megvan a szülői áldás is, kezdődhet a kérdezősködés. Próbálj olyan emberekkel beszélgetni, akik már a kiválasztott területen dolgoznak, van tapasztalatuk, és tudják, milyen is a szakma valójában. Keresd fel őket a neten, vagy ha jóban vagy a suli igazgatóságával, kérd meg őket, hogy szervezzenek egy előadást egy szakmabelivel, esetleg kössenek össze közvetlenül egy olyan volt diákkal, aki a területen dolgozik. Használd ki a társas hálódat is, kérdezd meg az ismerőseidet és családtagjaidat, ismernek-e olyan embert, aki segítségedre lehet abban, hogy első kézből szerezz információt a hivatás mibenlétéről.

Végére hagytam a legnehezebb pontot. A jövőt. Számításba kell venni ugyanis, hogy a ma népszerű és keresett szakmák 5 év múlva, vagyis amikorra elvégzed az iskolát, már nem biztos, hogy életképesek lesznek. Hisz a világ nagyon gyorsanváltozik, és vele együtt az igények is. Ki gondolta volna 10 éve, hogy valakinek az Instagram celeb/influencer lesz a hivatalos foglalkozása? Ezért érdemes lehet kicsit kilépni a komfortzónádból, szembemenni a tömeggel, és csinálni valami őrültséget. Őrültség alatt valami innovatívat és újat értek, nem pedig azt, hogy kopaszra borotválod a fejedet, vagy hogy egy hátizsákkal elrepülsz Alaszkába új életet kezdeni. 

Remélem, most már magabiztosabban vágsz neki a hozzád illő karrier kiválasztásának. A jó hírem, hogy a statisztikai előrejelzések szerint a korosztályodba tartozók egy emberöltő során akár négy különböző szakmai területen is képesek lesznek sikeressé válni, szóval bármi mellett is teszed le a voksod, mindig lesz alkalmad váltani. Nem egy életre szóló döntést kell most meghoznod, hanem csak olyat, ami a következő 10-15 évre szól. Azért így kisebb a nyomás, ugye? Sok sikert fiúk, lányok!