Dolgozni vagy nem dolgozni? Avagy élet a szakdoga után

Juhász Lucia | 2020. november 11.
A diploma megszerzése megkoronázza az iskolai és az egyetemi évek munkáját.

pexels-photo-3935702.jpeg
(pexels.com)

Ez lehetne a képzeletbeli pont az i-n, vagy épp a cseresznye a tortán. Minden egyetemista büszkén nyugtázza, hogy elérte, bezsebelte a hosszú évek édes gyümölcsét. A nemzetközi vállalatok pedig tárt karokkal várják a friss diplomás egyetemistákat, akik lelkesen és ambíciókkal telve szeretnék bemutatni, hogy mit tanultak. A friss diplomások nagy többsége valószínűleg alig várja, hogy végre dolgozni kezdhessen, és belevethesse magát az álommunkába, amiért oly sokat küzdött. Mi a helyzet azonban azokkal, akik inkább valami másra, különlegesre vagy rendhagyóra vágynak? Amennyiben az utóbbiak táborát erősíted, íme néhány lehetőség, amelyek közül válogathatsz.

 

Szétszórva a világban. A Kőrösi Csoma Program azon lelkes (magyar állampolgársággal rendelkező) jelentkezőket várja, akik szívesen segítenék a külföldön élő magyar közösségek életét és a magyar identitásuk megőrzését. Mindezeket pedig közösségi programok szervezésével, a magyar nyelv tanításával, illetve táncoktatással szeretnék elérni. A programot 2013-ban hirdették meg először 47 ösztöndíjassal, viszont mára már olyannyira kinőtte magát, hogy 2020-ban 150 helyet hirdettek meg a szélrózsa minden irányában. Európától Afrikán keresztül, Észak- és Dél-Amerikáig, sőt egészen Ausztráliáig mindenhová utaznak ösztöndíjasok, akik a déli és az északi féltekén is 9 hónapot tölthetnek el a célországban.

 

Kicsit kint, kicsit itthon. Amennyiben szívesebben látnál világot, viszont nincs kedved átszelni az óceánt, lehet, hogy a Petőfi programot találták ki neked!
A Kőrösi Csoma Programtól néhány évvel fiatalabb Petőfi Programot is a Nemzetpolitikai Államtitkárság (Magyarország) szervezi. Ebben az esetben viszont a világ magyarjai helyett a Kárpát-medence szórványmagyarságára és annak megőrzésére összpontosítanak. Az egykori Monarchia területére terjed ki, érintve Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot. A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítse, segítse a már meglévő kinti közösségeket. További célja, hogy ezáltal elkezdődjön a közösségi hálózatok kiépítése, és első körben lassítsa, hosszú távon megállítsa és visszafordítsa a magyarság számarányának csökkenését. Hasonlóan a Kőrösi Programhoz, az ösztöndíjas 9 hónapot tölthet el a célországban.

 

USA nagyítóval. Ha rövidebb ideig szeretnél távol lenni egy szervezett ösztöndíj keretében, akkor érdekes lehet számodra a Külföldi Magyar Cserkészszövetség által évente meghirdetett program. A Kárpát-medence cserkészszövetségeiből egy-egy tagot választanak minden évben, aki a nyári tanulmányúton részt vehet. Az utóbbi években az országonkénti egy-egy főn felül médiában jártas önkéntest és egészségügyi szakembert is keresnek. A program 2,5-3 hónapig tart, a helyszín pedig nem más, mint az Egyesült Államok. Az ösztöndíjasok különböző táborokban vesznek részt, miközben beutazzák a keleti partot Clevelandtől Ohióig. Az utazás során rengeteg kint élő magyarral találkozhatnak a kiválasztottak, valamint megismerkedhetnek a magyar vonatkozású fontosabb helyszínekkel is. 

 

Szakmai kihívások. Ha a kalandok helyett valamilyen szakmai tapasztalatra szeretnél szert tenni, akkor az Erasmus+ lehet az igazi.
Ez az Erasmus egyik szegmense, amely kevésbé ismert, és amelyen a diplomaszerzés után is részt lehet venni, viszont jelentkezni még a diplomaszerzés előtti félévben kell. A program által szakmai gyakorlaton vehet részt a hallgató, aki ezáltal a gyakorlati tudását külföldön mélyítheti el. A program során helyet kínáló intézményben dolgozhat az ösztöndíjas, de akkreditálhat saját vállalatot, helyet is, ahol szeretné eltölteni ezt az időszakot. 2020 elején újították meg a programot a következő 7 évre. Érdekesség, hogy az előző 7 év ráfordított összegének a háromszorosát fordítják a program támogatására a jövőben, ami így több diák részvételét tudja majd támogatni, és az ösztöndíj összegét is az igényeikhez igazítani. 
5 hónapos, fizetett gyakornoki programra várják az egyetemi végzettséggel rendelkezőket az Európai Parlamentbe is. Lehetőséget kínálnak azonban azoknak is, akik még nem fejezték be az egyetemet. A soron következő szakasz február-június között zajlik majd, és a jelentkezés október 15-től november 15-én éjfélig tart.

 

Szabadúszás. A végére a legvagányabbak figyelmébe ajánlanám az önkéntes munkalehetőségeket, kalandokért cserébe. Ezek teljes önállóságot és belevalóságot igényelnek, hiszen nem megszervezett programokról van szó. A helpx.net, a helpstay.com-hoz és workaway.info-hoz hasonlóan önkéntes munkákat hirdet. Az utóbbi esetében zárt felületről van szó, ahol a munkát kínálót és a munkát végzőt is kölcsönösen értékelik. Az érdekesség az, hogy az elvégzett munkáért cserébe a munkáltató pénzbeli jutalmazás helyett lakhatást biztosít, esetenként akár ételt is. A felületen nagyon széleskörű munkalehetőségek vannak. Fizikai munkán keresztül irodai munkán át a tanításig minden megtalálható. Rövid- és hosszútávú munkalehetőségeket egyaránt kínálnak. Ezáltal pedig az utazó az útiránytól függően, kedve szerint állíthatja össze a menetrendjét. 

 

Ha valamelyik felkeltette a figyelmedet, ne habozz, olvass utánuk, kérdezd meg azokat, akiknek már van valamelyik területen tapasztalatuk, és hozz egy életre szóló döntést. Hajrá!