Tippek a vizsgaidőszakhoz

Sárai Erika | 2019. október 16.
Egy dolgot mindannyiunknak be kell látnia: bármennyire is borzasztó a vizsgaidőszak és annak minden egyes velejárója, ha egyetemista életre adtuk a fejünket, a számonkérés bármely formája egy elkerülhetetlen folyamat.

Igyekeztem összeszedni néhány okosságot és praktikát, amely talán hasznodra válik majd a megpróbáltatásokkal teli stresszes időszakban.

vizsgaidőszak1
(freepik.com)

Kezdetnek nem árt tudnod, a tanulók melyik csoportjába tartozol. Bizonyítottan jobb eredményeket érhetsz el, ha tisztában vagy vele, milyen tanulási módszer fekszik neked a leginkább: a vizuális, az auditív vagy a kinesztetikus – esetleg ezek keveréke.

1. VIZUÁLIS

A vizuális típus a tanulók leggyakoribb csoportja. Ide tartozol te is, ha vonzanak az élénk színek, mindig van nálad szövegkiemelő és sokkal jobban megjegyzel mindent, ha leírod vagy lerajzolod. Nagyon hálás vagy a tanárnak, ha kivetíthető prezentációval készül az órára, és pontosan fel tudod idézni, a füzeted lapjának melyik részén van a vizsgán számonkért információ (persze, csak ha van füzeted és tanultál a vizsgára).

Tipp: Ha vizuális tanuló vagy, nagy segítségedre lehet a faliújságos tanulási módszer. Roppant egyszerű, mindössze egy nagyobb méretű faliújság kell hozzá, amelyet oda helyezel el, ahol naponta többször is megfordulsz. Írj fel rá élénk színnel néhány kulcsszót és hagyd, hogy magától bemásszon a fejedbe. Fontos, hogy olyan helyen legyen a faliújság, ahol nem csak tanulni szoktál. Például a konyhaasztalon, folyosón, de akár a hűtő ajtajára is elhelyezhetsz pár kulcsszavakkal teleírt jegyzetlapot. Hasznos lehet az is, ha az ugyanazon csoportba tartozó információkat ugyanolyan színű szövegkiemelővel húzod ki. Az évszámokat például zölddel, a neveket sárgával, a műveket pedig narancssárgával.
 

2. AUDITÍV

Az auditív típus csupán a tanulók 10-15%-át teszi ki. Auditív tanuló vagy, ha fontos neked, hogy hangosan elmondd a tananyagot, nagyon jó a névmemóriád és rövid, kulcsszavas jegyzeteid vannak az órákról, mert képes vagy memorizálni az előadáson elhangzottak nagy részét.

Tipp: Mivel az auditív tanulóknak létfontosságú, hogy visszahallják mindazt, amit meg szeretnének tanulni, nagyon hasznos lehet számukra, ha valaki mással tanulnak együtt. Szétoszthatják maguk között a tananyag részeit, majd felváltva elmondhatják egymásnak az összegzést. Ezt követően megvitathatják a hallottakat, így sokkal könnyebb memorizálni a tananyagot. Megfontolandó lehet továbbá egy hangfelvételt készíteni az adott óráról. Ügyelni kell rá azonban, hogy nem minden tanár szereti az ilyesmit, így célszerű rákérdezni az óra előtt. Ez a módszer azért előnyös, mert a tananyag könnyedén visszahallgatható elalvás előtt, vagy akár a buszon ülve is.

vizsgaidőszak2
(pexels.com)

3. KINESZTETIKUS

Kinesztetikus, azaz mozgásalapú tanuló vagy, ha az IKEA-ban vásárolt bútort először megpróbálod saját „józan paraszt eszed“ szerint összerakni ahelyett, hogy jó tüzetesen áttanulmányoznád a használati útmutatót. Nem szeretsz egy helyben ülni, erősen gesztikulálsz a kezeddel beszéd közben, és szóbeli vizsga alatt mindig van egy tolltető vagy papírzsepi, amit össze-vissza gyűrhetsz a kezedben. Számodra azok a dolgok maradnak meg leginkább, amelyeket el lehet játszani, meg lehet tapintani, mint például gimis biológia órán a csontok műanyag „makettjei”. Azokat az órákat élvezed, ahol projektekben vehetsz részt.

Tipp: Kinesztetikus tanulóként mindig jó, ha van nálad stresszlabda. Pár centért kapható a papírüzletben, de sokat segíthet abban, hogy a felesleges energiáidat levezesd magolás közben. Nagyon fontos, hogy rendszeresen sportolj a vizsgaidőszakban, és tanulás közben is célszerű lenyomnod pár fekvőtámaszt vagy felülést. Lehet, hogy a szobatársad agyára mész majd, de próbálj meg úgy olvasni, hogy fel-alá járkálsz a szobában. Ha a tanulást mozgással kötöd össze, sokkal könnyebben megmarad majd a fejedben.

 

A kategóriák természetesen keveredhetnek egymással, sőt ez a leggyakoribb eset. Ez a csoportosítás kiindulópontként szolgál, mindenkinek egyedül kell kitapasztalnia, melyik módszer a leghatékonyabb számára.

+1 tipp minden kategóriának: lamináld be a jegyzeteidet, így a szemedből patakzó utolsó pillanatos tanulásból fakadó könnyek nem áztatják majd szét a lapokat. Na jó, csak viccelünk. :)

Utolsó tipp minden kategóriának: jutalmazd meg magad itt-ott egy kis sorozatnézéssel. Persze ügyelned kell, nehogy átkerülj egy párhuzamos univerzumba, ahol a két hónapos sorozatidőszakot megszakítja egy-két vizsga.

Sok sikert!