Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Profile picture for user varady.tamara Gál Várady Tamara | 2021. április 22.
Április 22. – A Föld napja, és ezen a napon egyre több felnőtt és gyerek igyekszik tenni a Föld megóvásáért világszerte. Csatlakozz hozzájuk te is, és tegyük szebbé együtt ezt a helyet!

Biztosan hallottad már sokaktól, sőt a te fejedben is megfordulhatott már az a mondat, hogy „de én egyedül nem tudok semmit sem tenni". Az a baj, hogy ez nem csak a te fejedben fogalmazódott meg, de mint sok minden másnál, itt is igaz, hogy nem tudhatod, amíg ki nem próbáltad. Lent elolvashatod az én történetemet arról, hogy az én tetteim hatására, hogyan kezdtek el a családtagjaim és a barátaim jobban odafigyelni a környezetükre.

Abban biztos vagyok, hogy a cserkészet nagy szerepet játszott abban, hogy elkezdett engem érdekelni a környezetünk megóvása. Főleg Bi-Pi ismert idézete indított el az úton, ami így szól: 

„Igyekezzetek ezt a világot egy kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint ahogy találtátok."

Az egész környezetbarát életmódot azzal kezdtem, hogy elkezdtem odafigyelni, hogy jól szelektáljuk a szemetet, amit elszállítanak újrahasznosítani. Elolvastam a szórólapot, amit a Pet-palack elszállítók a postaládánkba dobtak és rájöttem, hogy az alumínium dobozokat és tejes-dzsúszos dobozokat (tetra pak) is be lehet tenni a zsákba. Ezután elkezdtem odafigyelni erre, és ha a szüleim rossz helyre dobták a műanyag szemetet, akkor szóltam nekik, és áttettem a megfelelő helyre. Persze sokszor volt, hogy „kukabúvárt" játszottam, mert nekem fontos volt, hogy minden oda kerüljön, ahova kell, ők meg megfeledkeztek róla.

szemét
(pexels.com)

Ezzel a művelettel biztosan nagyon bosszantottam őket, de amikor észrevették (több hónap eltelte után), hogy ez nem csak egy múló hóbort volt nálam és tényleg fontos nekem ez a dolog, elkezdtek ők is jobban odafigyelni. Egyre többször dobták már jó helyre a műanyag és alumínium dobozokat, sőt vettek szelektív kukákat is. Ezután már a papír, üveg és elektronikus hulladékot is elkezdtük gyűjteni, azzal a kikötéssel, hogy ha nekem ennyire fontos, akkor az összegyűjtött üvegeket, lemerült elemeket, elromlott elektronikai eszközöket én vigyem el a megfelelő gyűjtőhelyekre. Mondanom sem kell, annyira boldog voltam, hogy hajlandóak odafigyelni a szelektív gyűjtésre, hogy nem okozott problémát nekem elvinni azokat a gyűjtőhelyekre (nem volt autóm!).

Aztán elkezdődött a nagy vászonzsákmánia, és egyre több helyen lehetett látni kicsi zöldséges-gyümölcsös szütyőket, amik a műanyag zacskók kiváltására szolgálnak. A következő születésnapomra egy ilyen szettet kértem a barátaimtól, de nem kezdtem el őket használni, ugyanis a szüleim jártak bevásárolni és nem én. (Sokszor ez is egyfajta kifogás, hogy a szüleim házában élek, az van, amit ők vesznek, de hidd el, van ráhatásod a dolgokra!) Mikor erre ráébredtem, anyumnak ajándékoztam ilyen szütyőket és mindig megjegyeztem, ha abban hozta haza a vásárolt dolgokat, hogy milyen jó, hogy nem műanyag zacskóban hozta. Ellenkező esetben, meg megkérdeztem, hogy el-e felejtette elvinni. Egy idő után már magával hordta ezeket a vászonzsákokat mindenhova, és már nem is feledkezett meg a használatukról. Sőt elkezdett a barátainak, családtagoknak mesélni arról, hogy hogyan jár bevásárolni, mennyi mindent szelektíven gyűjtünk, és úgy láttam rajta, hogy egyre büszkébben beszél erről, és látja, hogy amit csinálunk, az hasznos és jó.  

Persze közben én folyamatosan bújtam az internetet az újabb és újabb környezetbarát tippek után, és ezeket elmondtam anyuéknak. Szépen lassan, évről évre egyre több mindent kezdtünk el tenni a környezet védelméért és a kevesebb hulladéktermelés érdekében. 

Remélem, motiválóan hatott rátok az én történetem és elgondolkodtok rajta, hogy ti mit tudnátok tenni a környezetünkért. Amit fontos megjegyeznetek, hogy semmi sem kötelező, csak olyan dolgot próbálj ki, amit valóban szeretnél, és nem kell másokhoz hasonlítgatni magad.

Az előző cikkünkben találtok pár tippet, amivel elkezdhetitek a zöldebb életet, példáull itt, itt és itt

Illetve, ha érdekel titeket a téma, ezt a videót is szívesen ajánljuk: