Ökoszótár

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. március 2.
Hacsak nem egy dobozban élted a mindennapjaidat, hozzád is eljutott már a globális felmelegedés, a zero waste életmód, a klímasztrájk és Greta Thunberg híre.

polar-bear-stands-looks-sadly-because-ice-is-melting_10045-444.jpg
(freepik.com)

A szakzsargont hallva azonban nem mindig vagyunk tisztában azzal, mi mit jelent. Ahelyett, hogy össze-vissza dobálóznánk a szavakkal az öko-káoszban, tegyünk köztük rendet egyszer, s mindenkorra!

  • Környezetvédelem – Olyan társadalmi tevékenység, ideológia, mozgalom, amely az emberi tevékenység által okozott környezeti károkat hivatott megelőzni, mérsékelni, vagy helyrehozni. Célja egy olyan szimbiózis kialakítása ember és környezet között, amelyben hosszú távon fenntarthatóan tud mindkettő létezni.
  • Globális felmelegedés – A Föld átlaghőmersékletének emelkedését jelenti, amelynek során a jégtakarók olvadásnak indulnak, és ennek következtében növekszik a vízfelszín. Kiváltó oka az emberi tevékenység: a károsanyag-kibocsátástól a népességnövekedésen át a fogyasztói társadalom kialakulásáig rengeteg minden befolyásolja. Ezt a nagyon összetett problémát globális szinten a párizsi klímaegyezmény próbálja orvosolni.
  • Ökolábnyom – Egy kreált érték, amely kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Amíg az ökológiai lábnyomunkat 1-es értéken tudjuk tartani, az azt jelenti, hogy pont annyit használunk el, amennyit a föld képes újratermelni. Jelenleg egy átlag magyar lábnyoma 3.7, míg egy amerikai lakosé 9.5.
  • Fenntarthatóság – Az ENSZ meghatározása szerint olyan fejlődést jelent, amely „anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére”. Azaz fenntartható például az a fejlődés, amelynek során nem használunk fel minden, korlátozottan hozzáférhető nyersanyagot, vagy nem szennyezzük be visszafordíthatatlanul vizeinket, hogy azoknak a jövő generációi is haszonélvezői lehessenek.
  • Zero waste mozgalom – Azaz hulladékmentes életre való törekvés, mégpedig az 5 R piramis alapján: Refuse (utasítsd vissza, amire nincs ténylegesen szükséged), Reduce (csökkentsd a fogyasztásod), Reuse (használd újra, amit csak tudsz), Recycle (hasznosítsd újra a keletkezett hulladékot), Rot (komposztálj), +1 Repair (javítsd meg).
  • Klímaszorongás – A globális felmelegedés okozta mentális jelenség, amelynek során az embert irreálisan túlzó félelem tölti el a jövőjét és a személyes döntéseit illetően. Magunkba zuhanunk, mert nem tudjuk, mit tehetnénk, hogyan segíthetnénk, vagy épp túl nagynak érezzük a nyomást, ami ránk nehezedik, és úgy érezzük, nem tudunk megfelelni a – leginkább saját magunk által támasztott környezetvédelemmel kapcsolatos – elvárásoknak.
  • Greta Thunberg – 17 éves svéd aktivista, aki 2018-ban iskolasztrájkot hirdetett, és a svéd parlament előtt tüntetett minden pénteken. A klímasztrájk mozgalma azóta világméretűvé nőtt, fiatalok milliói követik a példáját és próbálnak hatást gyakorolni a döntéshozókra egy élhető jövő reményében.

 

Forrás: zerohero.hu, Wikipedia, vitafutura.hu