Komposztálási 1x1

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. január 11.
Képzeld, a természet is újrahasznosít! Ugyanúgy, ahogy te is újrahasználod azt a zacskót, amiben a boltból hoztátok haza a banánt (mondjuk uzsonnás zacsiként), a természet is újrahasználja a terményeit.

A levelekből, virágokból, lehullot faágakból a nedvesség és levegő hatására idővel humusz keletkezik, ami nagy termőképességével tovább táplálja a növényeket és a talajt, így hozzájárul a természet körforgásához. Az igazán remek ebben az, hogy otthon te is megtudod valósítani kicsiben azt, amit a természet nagyban űz, csak egy kis segítségre és elszántságra lesz hozzá szükséged a családod részéről, hogy nekiveselkedjetek a KOMPOSZTÁLÁSNAK.

 

komposztalas.png
(SZMCS)

Mit is jelent, és hogyan működik?

A komposztálás a lebomló hulladékok (zöldségek, gyümölcsök, növények stb.) természetes újrahasznosítását jelenti, mégpedig úgy, hogy a kertben - lehetőleg félárnyékos helyen - létrehozunk egy gyűjtőrendszert, ahová ezt a típusú háztartási hulladékot öntjük és tároljuk. Fontos, hogy a tároló levegőzni tudjon, és hogy kellő nedvességet kapjon a komposzt. Egy-két havonta egy vasvillával át kell keverni a tartalmát, hogy a különböző mikroorganizmusok keveredni tudjanak benne. Tizenkét hónap elteltével használható fel a humusz, azonban mielőtt ezt a kertben, vagy a cserepes növényeknél használnánk, egy szitán át kell rostálni, hogy a nagyobb darabokat kiszűrjük. Ezek mehetnek vissza a komposztálóba, még a porhanyós föld a növények alá.

 

Mit rakhatunk bele?

 • konyhai hulladékok közül: gyümölcsöt, zöldséget és ezek héját, kávézaccot, teafűt (tasakkal is), tojáshéjat (összetörve),
 • háztartási hulladékból: kezeletlen papírt,
 • kerti hulladékból: gallyakat, faleveleket, füvet, sövényt, fűrészport, faaprítékot,
 • egyéb hulladékok: kartonpapír, fahamu, elhervadt virágok (vágott és cserepes is, megunt növények.

 

Mit NE tegyünk bele:

 • csontot, húst, főtt ételmaradékot,
 • állati tetemeket,
 • gyomnövényeket,
 • dió- és gesztenyafák levelét, tűleveleket, mert ezeknek legalább 2-3 év szükséges a lebomlásukhoz.

 

Miért előnyös a komposztálás?

 1. Csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét akár 30-50%-kal is, ugyanis annak a nagy része, amit a konyhában kidobunk, a komposztban végzi.
 2. A keletkező humusz javítja a talaj minőségét és termőképességét, így a trágyázást és egyéb tápanyagok árát is megtudjuk spórolni.
 3. Növeli a talajlakó állatok aktivitását és a növények immunrendszerét.
 4. Csökkenteni lehet általa a légszennyezést.

 

Forrás: https://www.diyideacenter.com/Garden-Ideas/How-to-Compost-at-Home, https://humusz.hu/komposztalj/alapok, https://hu.wikipedia.org/wiki/Komposztalas, humusz.hu totó