Környezettudatosság a mindennapokban

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. január 10.
Az iskolában biztos beszéltetek már arról, mit jelent a környezetvédelem és miért fontos, de elevenítsük fel kicsit a tanultakat: legjobb tudásunk szerint csak egy élhető bolygónk van, a Föld, amit viszont rohamos mértékben szennyezünk és teszünk élhetetlenné.

A hatalmas gyárak, a közlekedési eszközök és a feldolgozott energiaforrásaink által kibocsátott káros anyagok szennyezik a levegőt, amik által egyre melegszik az éghajlat, és olvadnak a jégsapkák. Egyre több nyersanyagot élünk fel, nincs elég terület a termőföldek számára, nincs elegendő ivóvízforrásunk, miközben a világ népessége fokozatosan növekszik. 

“Mit tehetek én ezek ellen a problémák ellen?” - kérdezheted joggal. Biztos hallottad már: sok kicsi sokra megy. Te is sokat segíthetsz a saját életmódod megváltoztatásával, és ha erre felhívod a körülötted élők figyelmét is! Ehhez adunk most néhány tippet.

 

set-various-eco-objects-lettering_100562-101.jpg
(freepik.com)

Közlekedés
Ha teheted, sétálj vagy gyalogolj iskolába. Ha távol laksz az iskolától, menj busszal, villamossal az autó helyett. Ha pedig mindenképpen autóval tudsz csak eljutni, szervezz Telekocsit, azaz vigyetek magatokkal minél több embert, aki utatokba esik.

Tízórai
Ahelyett, hogy minden alkalommal új zacskóba tennéd a tízóraidat, inkább használd újra a már meglévőeket. Ha ezekből kifogytok, válts ételhordó dobozra vagy textilre. A doboz frissen tartja az ételedet és mivel elmosható, sokáig használhatod. Szalvéta helyett textilbe is csomagolhatjátok a szendvicsedet, ez is bármikor kimosható. A műanyag flakonokat cseréld le egy időtálló kulacsra. Nemcsak jól néz ki, de nyáron hidegen, télen pedig melegen tartja az italodat.

Öltözködés
Az újrahasznosítás érvényes a ruhatáradra is: használtruha-boltban vásárolni, vagy a megörökölt ruhákat hordani egyáltalán nem ciki. Egy kis kreativitással a még jó állapotban lévő ruhák újragondolhatók: kérd meg anyukádat, varrjon rájuk néhány gyöngyöt, vagy hímezzen rájuk valamit, máris értékesebbek lesznek számodra is. A cserkészegyenruhádat is beszerezheted másodkézből, biztos van a csapatban olyan, aki már kinőtte a cserkészingjét, bátran kérd el tőle!

Tanulás
Csak azért, mert új iskolaév kezdődött, még nem kell megválnod az alig használt füzeteidtől: csak csinálj egy címkét, ami jelzi az új év kezdetét. A szükséges könyveket, gyakorlófüzeteket is beszerezheted a felsőbb évesektől. Könyvvásárlás előtt nézz be a könyvtárba, hátha megvan a keresett könyv, vagy egy antikváriumba, ahol még jó minőségű, de használt könyveket árulnak. Ilyeneket online is találsz, kérd a szüleid segítségét.

Szemétgyűjtés
A keletkezett hulladékot válogasd szét: gyűjtsd külön a papírt, a műanyagot és fémet, az üveget, a növényi maradékokat. Ezt az iskolában is megtehetitek: egy műanyag kanna lehet a műanyag és fém hulladék otthona, egy kartondoboz a papíré, és egy hagyományos kuka pedig minden másé.

Mindennapok
A vásárlások során műanyag szatyor helyett használj vászontáskát, zacskók helyett rakd szütyőbe a zöldséget, gyümölcsöt. Ilyet te is könnyedén készíthetsz, például régi függönyből. Papírzsebkendő helyett inkább textilzsebkendőt használj, sokkal tovább bírja egy átlagos papírzsepinél, és egy mosással újra tisztává varázsolható. 

Ne pazarolj!
A végére hagytam a legfontosabbat. Lehet bármilyen csili-vili kulacsod, ha a tízóraid fele minden nap a kukában végzi, mit sem ér a törekvésed. A pazarlás az egyik legégetőbb problémánk. Ha tudod, hogy nem bírod megenni, amit a szüleid pakolnak uzsonnára, kérd meg őket, csomagoljanak kevesebbet, vagy pedig oszd meg az osztálytársaiddal. Ugyanúgy ne pazarold az energiaforrásainkat sem: ne folyasd a vizet fölöslegesen (például fogmosás vagy zuhanyzás közben), és kapcsold le a villanyt, ha nincs rá szükséged. Mielőtt vásárolnál valamit, tedd fel magadnak a kérdést: Valóban szükségem van rá?

 

Végezetül: fontos, hogy ne essünk a ló túloldalára a környezettudatosság nevében. Kidobni a műanyag zacskót csak azért, hogy ezentúl textilt használj helyette, ugyanúgy szennyezi a környezetet. Mielőtt felforgatnád az életedet, nézd meg mi van otthon, és azokat használd újra és újra, amíg el nem kopnak vagy használhatatlanná nem válnak!