Melyik a te szólamod?

Izsák Lívia | 2021. november 29.
Fontos, hogy aki éneklésbe kezd, megtalálja a saját hangtípusát. Ha ezt ismeri, pontosan tudja, hogy milyen zenét tud elénekelni akár szólistaként, akár egy kórusban. Ismeri a határait, tehát melyik a legalacsonyabb és melyik a legmagasabb hang, amit ki tud énekelni – tisztában van a számára kényelmes hangtartománnyal.

Ahogy a Beszív...kifúj, hangot adsz ki - de hogyan? c. cikkben is olvashatjátok, az énekhangot a hangszalagok rezgése kelti. A hangszálak hossza és feszítettsége határozza meg a hangmagasságot. A hangerősség a felhasznált levegőmennyiségétől és a hangszálak vastagságától függ.

Fontos, hogy aki éneklésbe kezd, megtalálja a saját hangtípusát. Ha ezt ismeri, pontosan tudja, hogy milyen zenét tud elénekelni akár szólistaként, akár egy kórusban. Ismeri a határait, tehát melyik a legalacsonyabb és melyik a legmagasabb hang, amit ki tud énekelni – tisztában van a számára kényelmes hangtartománnyal.

A hangtartomány, hangfekvés alapján az énekhangok női és férfi hangosztályokat, szólamokat alkotnak. 

Női hangosztályok:

 • Szoprán 

A legmagasabb női hangfekvés. Leggyakrabban a szopránok viszik énekükkel a dallamot, a szoprán szólisták általában címszereplői a különböző operáknak. A popzenében Ariana Grande, Mariah Carey és Whitney Houston mind-mind szoprán.

 

 • Mezzoszoprán 

Női középhangfaj, melynek terjedelme a szoprán és alt közé esik. Híres mezzoszoprán pl. Madonna, Lady Gaga és Beyonce.

 

 

 • Alt 

A tenor és a mezzoszoprán hangfekvések között helyezkedik el. A nőknél a hangterjedelem alapján világos vagy sötét alt típusokról beszélhetünk. Ez a hangfekvés az operákban viszonylag ritka. Ha szerepel, akkor általában aggódó anya, vagy boszorkányszerepekben. Az alt szólam legtöbbször ellenszólam, ő valósítja meg az ellenpontozást. A popszakmából Tracy Chapman és Amy Winehouse hozható fel példaként.

 

 

 • Kontraalt

Az alt hang kisebb terjedelme. Nina Simone és Annie Lennox ebben a tartományban énekel.

 

 

Férfi hangosztályok:

 • Kontratenor 

Váltótenor, a női alt szólam hangmagasságát nagyjából elérő férfi hangfekvés. Kontratenor Bruno Mars és Dimash Qudaibergen.

 

 

 • Tenor 

A legmagasabb fekvésű férfihang; általában a szoprán párja az operákban és egyéb vokális művekben, ill. a férfi főhős. Freddie Mercury, Jason Mraz és Sam Smith tartozik ide. 

 

 

 • Bariton 

A férfi hangfajok egyik legszebbike, amely a basszus méltóságát és erejét a tenor fényével egyesíti, középhelyet foglal el a kettő között. John Legend, Hozier és David Bowie is bariton.

 

 

 • Basszus 

A basszus valamilyen zenei darabnak a legmélyebb, legalsóbb szólama, melyre annak egész harmóniai szerkezete épül. Ez a szólam általában a többi szólamtól nagyobb távolságban mozog, mint a többi szólam egymáshoz viszonyítva. Hangzása tömör és teljes, jellege pedig komoly és méltóságteljes, ünnepélyes, de azért humorisztikus kifejezésre is igen alkalmas. Johnny Cash, Barry White és Leonard Cohen is ezt a szólamot képviselik.

 

 

 

hangfekvés
(forrás: Izsák Lívia)

Ha szeretnéd megtudni, melyik a te hangfekvésed, szólamod, próbálj meg énekelni a felsorolt énekesekkel! Biztosan felfedezed, melyik a számodra kényelmes dal – kényelmes szólam. Pontosabb képet ad, ha az alábbi kép alapján egy zongora segítségével próbálod a leütött hangokat kiénekelni. 

Ne ijedj meg, ha kisebb tartományban mozogsz, mint ők. Ebben lehet fejlődni: megfelelő hangképzéssel és sok gyakorlással ki lehet tolni a határokat. 

Hol rezonál a hangod? 

Az éneklés módja, stílusa, technikája korszakonként és földrajzi helyenként változó, és más az énekhang és az előadásmód is. A különböző zenei műfajok és irányzatok is eltérő hangot, képzést és előadói stílust igényelnek. Máshogy műveli ezt egy operaénekes, máshogy egy rock énekes, és másként egy népdalénekes, vagy egy pop énekes.

Minden hangnak, akár férfi vagy női, három regisztere van: mellhang, középhang és fejhang, aszerint, mely rezonáló részek vannak a hangban túlsúlyban. 

Amikor a hangterjedelmed legalsó részének hangjait szólaltatod meg, akkor mellhangon énekelsz. A hangod természetes tartományában középhangon énekelsz. Ahogy egyre feljebb mész, a torokhang egy váltóhang után átvált fejhangba. A fejhang tehát a hangterjedelmed felső hangjainak megszólaltatása. 

A pop szakmában gyakran használják a vegyes vagy kevert hangot, amely a torok- és fejhang keverékével jön létre. Ez esetben nincs váltóhang, a teljes tartományodat ugyanolyan hangszínben tudod kiénekelni. A kevert technika a beszédhangot alkalmazza az énekléshez. 

Segít a magas hangok erős, hangos, intenzív kifejezésében. Az igazi művészet, amikor ebbe valaki finomítás céljából bele tudja csempészni a fejhangokat, ill. váltogatni tudja a kettőt. 

Meg tud-e tanulni bárki énekelni?

A válasz: IGEN! Amikor valakit énekelni hallunk, nem figyelünk arra, hogy az a személy miért hangzik úgy, ahogy hangzik. Csak azt mondjuk, hogy jól hangzik, vagy rosszul hangzik, de nem nézzük meg a miértjét. Pedig a rossz hangzásnak is mindig van valamilyen oka. Pl. az ember túlságosan megfeszíti a nyakát, vagy nem lélegzik helyesen, vagy a hangját át kellene váltania kevert vagy fejhanggá. Ezek mindig technikai hibák, amiket orvosolni lehet. 

„Ne kategorizáljunk jól hangzóra és rosszul hangzóra, hanem hogy a hangja miért nem olyan szabad, amilyen lehetne.”

– mondja Eric Arceneaux, akit kinevettek az énekhangja miatt, és kidobtak a meghallgatásokról, és mára kiváló énekes és énektanár. 

Elegendő motiváció és elhivatottság mellett, sok gyakorlással és a helyes technika elsajátításával bárkiből lehet énekes. Ma már rengeteg énektanulási lehetőséget kínál a Youtube, többek közt Ericnek is vannak fent videói, amelyek segíthetnek a gyakorlásban.

Mire figyelj az éneklésnél?

 • Mindig énekelj be, ezzel is kímélve a hangszálaidat és szélesítve a hangterjedelmedet!
 • Figyelj oda, hogy a nyakadat ne feszítsd meg éneklés közben, és ne zárd be a torkodat! Ez is akadályoz a felső hangok kiéneklésében és megerőltetheted a hangszálaidat. Próbáld meg ide-oda mozgatni a fejed éneklés, gyakorlás közben, ezzel is ellazítod a nyakat.
 • Ne akarj mellhangból (torokból) magas hangokat énekelni! 
 • A magas hangoknál praktizált nyaknyújtogatás csak ront a helyzeten. A magas hangok kiéneklésénél inkább lefelé, a mellkasodra irányuljon az állad, mély hangok esetében pedig felfelé.
 • Próbáld meg a rekeszizmodba venni a levegőt! (Dőlj előre, fogd meg a derekad a bordáid alatt és lélegezz! Ez az a hely, ahova énekléskor kellene venni a levegőt.)
 • A hang erősségének fokozásában használd a levegőt, ezzel tegyél erőt a hangodba! (Húzd be a hasad alsó részét, tartsd úgy izomból és így próbálj énekelni!)
 • Az éneklésben (is) sokat segít a képzelet. A hang útját, rezonanciáját könnyebb a megfelelő mederbe terelni, ha elképzeled azt, amerre szeretnéd, hogy tartson. A magas hangok kiéneklésében például sokat segít, ha elképzeled, ahogy a magas hang kifele, előrefele áramlik, nem pedig felfele. 

Jó éneklést!

 

 

Források:

https://www.ted.com/talks/ming_luke_what_s_a_squillo_and_why_do_opera_singers_need_it/transcript?language=hu#t-1172
http://kultur-tura.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1198466
https://www.magyar-iskola.sk/2021/03/fekete-billentyuk-kottaolvasas-egyszeruen/zenei-abc-zong/
http://viktoriaenekstudio.hupont.hu/10/tananyag-4
https://teenstarcompetition.co.uk/advice/vocal-techniques-for-singers 
https://ramseyvoice.com/ 
https://www.youtube.com/watch?v=0p30X4G36H4 
https://web.library.yale.edu/cataloging/music/vocal-ranges