Beszív...kifúj, hangot adsz ki - de hogyan?

Profile picture for user lelkes.boroka Lelkes Boróka | 2021. november 1.
​​​​​​​A hangképzés alapja a kilégzés okozta levegőáramlás. Az énekhang képzésért, ahogy a beszédhang képzésért is a hangszalagok beállítása, típusa és rezgése felelősek.

A hangképzés alapja a kilégzés okozta levegőáramlás. Az énekhang képzésért, ahogy a beszédhang képzésért is a hangszalagok beállítása, típusa és rezgése felelősek. Érdekesség, hogy hangunk minőségét alkati (egy 2 méteres férfinak más hangja van, mint egy icipici kislánynak), hormonális (például fiúknál a mutálás) és pszichés tényezők befolyásolják. 

De hogyan készül a hang? A tüdőből kiáramló levegőt a gége és a hangszalagok aktivitása, primer hanggá alakítja. Ez a hang kezdetleges alakja, amit artikulációval a szájüregben beszédhangnak megfelelő hangzásúvá válik. 

Hogyan lesz ebből éneklés? Az éneklés tudatos tevékenység, melynek során a hangadást bizonyos összefüggő hangmagasságok, dallamok, zenei vonalak megjelenítésére, gondolatok, eszmék, érzelmek kifejezésére használjuk. Az éneklésnél ugyanazokat a hang- és artikulációs szerveinket használjuk, mint a beszédnél és az egyszerű hangok képzésénél.

Éneklés
(forrás: freepik.com)

Kodály Zoltán az éneklést tartotta az aktív zenélés legtermészetesebb formájának. Szerinte „Az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít!”

Hogyan fogjunk az énekléshez? 

Bemelegítés – beéneklés: az éneklést közvetlen megelőző szakasz, melyet irányított gyakorlatok sorozata alkot, és többek között magába foglalja a test nyújtó, lazító mozdulatokat, légzőgyakorlatokat, rövid skálákat, szöveggel való éneklést. Ha a légzés, a gége, a hangszálak és a test bemelegedtek, akkor megszólal az énekhang a maga teljes szépségében.

1. Testtartást javító gyakorlatok / testet bemelegítő gyakorlatok

  • Hajoljunk le nyújtott lábbal és tenyerünkkel érintsük meg a talajt. Figyeljünk a légzésünkre, lassú és mély levegőket vegyünk. Cél: Az izmok nyújtása.
  • Létrára mászás imitálása. Cél: A bordaközi izmok kiszélesítése.
  • Váll- és karkörzés, vállak felhúzása és leejtése. Cél: Felsőtest ellazítása

2. Légzőgyakorlatok

  • Belégzés a csodálkozás érzésével. Csodálkozzunk rá belégzéskor például egy szép ajándékra, virágcsokorra. De vigyázzunk! Nem áll el a lélegzetünk a meglepetésre, hanem hosszan, folyamatosan csodálkozzunk. Kezünket tegyük a lengőbordánkra, és érezzük, hogy bordánk oldalra mozdul, és vállunk nem emelkedik belégzéskor.
  • Növesszünk úszógumit belégzéskor. Tenyerünket helyezzük a mellkas és a has közé, pont középre és érzékeljük, hogy levegővételkor a rekeszizmunk kitágul.
  • Vegyünk egy mély levegőt az orrunkon át. Szívjunk be annyi levegőt, amennyit csak bírunk. Egy puha ’s’, ’sz’ vagy ’f’ mássalhangzóval történjen a kilégzés, addig, amíg elfogy a levegő. A torok teljesen nyugodt és szabad, ne gátolja a levegő útját görcs vagy,feszültség.
     

3.Beéneklés

Nézzétek meg az alábbi videókat és énekeljetek be a segítségükkel:

Az éneklés bemelegítés nélkül olyan, mintha az ágyból kikelve reggel egyből  úszni indulnánk. Ha bemelegítetlen izmokkal csobbanunk a hideg vízbe, sokkal hamarabb fognak görcsölni az izmaink, nem tudjuk hozni az amúgy normális tempót.

Éneklésnél ez ugyanilyen. Beéneklés nélkül a hang sokáig tompább, gyengébb és nagyon könnyű megerőltetni. Ha hangosan kell énekelnünk, nem halljuk magunkat, erőltetjük, üvölteni kezdünk, amire a társaink konstatálják, hogy nem tudunk énekelni, és még be is rekedünk. Énekeljetek sokat az őrsi foglalkozásokon és ne feledkezzetek meg a hangszálaitok bemelegítéséről sem!

                                                                                                                                  (Lelkes Boróka és Izsák Lívia)