Sportoló és a zene

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2021. október 29.
Tény és való, hogy a hangok, a zajok, a zene befolyásolja magát az embert, de legfőképpen a hangulatát. Ez nagyban jelen van a sportolók életében is.

Tény és való, hogy a hangok, a zajok, a zene befolyásolja magát az embert, de legfőképpen a hangulatát. Ez nagyban jelen van a sportolók életében is. Biztos láttatok már valakit fülessel futni, hallottátok a focistadion zaját, tapasztaltátok, hogy az edzőteremben megy a zene, vagy akár egy atlétikai sportversenyen a versenyzők különböző, általuk választott számra hajtják végre a próbálkozásaikat. Ez mind - mind okkal történik.  A sportolóknak is nagy szükségük van arra, hogy minél jobb kedvvel, odafigyeléssel, nyugalommal legyenek sportolás / versenyzés közben. Ezért nagyon fontos a zene, mely különböző hatással van rájuk. Legfontosabb azonban az, hogy a kiválasztott zene megnyugtasson és energiát adjon.

Megnyugtató hatás

Sportolásnál (versenyzésnél) nagyon fontos, hogy higgadtak legyünk, hogy tisztán tudjunk gondolkodni és csakis a jelen feladatra összpontosítani. Sokan ezért a versenyek előtti bemelegítést is zenehallgatás kíséretében hajtják végre. Ezáltal zökkennek ki a mindennapi terhek, gondok alól. Szerintem ez a legfontosabb rész. Mindig kell egy szám, ami által át lehet szellemülni az előttünk álló versenyszámra, kihívásra, feladatra. Ha szükséges, akkor minden egyes mérkőzés előtt, ha egy nap több is vár ránk.

energiahiány
(forrás: pinterest.com) (forrás: pinterest.com)

Mit hallgatnak a sportolók:

  • Feljátszott anyukám éneklése (Luca)
  • Waymaker (Anna)
  • Csík Zenekar - Te majd kézenfogsz és hazavezetsz (Ádám)

Energiát ad 

Ha már leadtuk a gondjainkat, ami kisebb-nagyobb energiánkba került, új erőre is szükségünk van, amit a versenybe bele tudunk majd tenni. Ezért egy következő dalt hallgatunk meg, de lehet ez egyben az első is. Itt olyan számokról van általában szó, ami pörög, dübörög, felviszi az adrenalinszintünket. 

Mit hallgatnak a sportolók:

  • Alan Walker – Faded (remix)(Tamara)
  • Deniz – Halhatatlanok (Anna)
  • Bob Sinclar - World Hold On (Ádám)

Ezen felül vannak, akik a verseny egész ideje alatt hallgatnak zenét abból a célból, hogy még inkább ki tudják zárni a külső zajokat, zavaró tényezőket. 

Regeneráció

Illetve a megmérettetés után a regeneráció (alatti) fázisában is szívesen hallgatunk, mi sportolók, kikapcsolódási dallamokat. A regeneráció lehet egy masszázs, kocogás a természetben, alvás,... ki hogy szereti, és mire van szüksége.

Mit hallgatnak a sportolók:

  • Feljátszott természeti hangok (Krisztián)
  • Meditációs, Taiwan zene (Michal)
  • Tessa - Steve Jablonsky (Ádám)

regeneráció
(forrás: pinterest.com) (forrás: pinterest.com)

A sportolóknak lehet, nem annyira fontos a bevonulási aláfestés (sporteseményen), de tudat alatt már szerintem ez is rásegít a felkészülésükre, a leggyakoribb a Rocky Balboa - Theme Song szokott lenni. 

Maga a meccs alatt, én személy szerint ritkán hallok mást zajt, mint az adott sportban az ellenfél test mozgásának apró kis zajait. Amikor pedig elbizonytalanodok a teendőmben, csak akkor hallom meg a külső kiabálásokat, melyek amúgy végig ott vannak. 

Természetesen közkedvelt az edzések alatt is zenét engedni, ami segítheti az ember ellazulását. Viszont oda kell figyelni, hogy ez ne menjen az edzés rovására, ne legyen hangosabban az edzőnél, a zene a segítségünkre legyen, ne kárunkra. Ebből adódóan a rosszul kiválasztott zene akár el is döntheti a versenyünk eredményét.

A sport nem csak a versenyeken történik, sportolni bárhol lehet. Ezért ha nekiindulsz, fontold meg azt is, hogy mit szeretnél közben hallani! Engem nagyon fel tud tölteni, ha a természetben az erdő hangját hallom és nem az autók, város zajait. Kiváltképpen, ha kint rossz idő van, futás közben az eső zaja vagy a hó ropogása úgy fel tud engem tölteni. Viszont a városban szívesen viszek magammal fülhallgatót is, nálam eléggé környeze- és hangulatfüggő a dolog. Régen nem is értettem azokat, akik elmennek az erdőbe fülhallgatóval. De ez idén megváltozott. Volt ugyanis egy hosszabb túrám, ahol már kimondottan hiányzott a „civil zene“, ami motivációt adhatna, ezért én is fogtam az MP3-as lejátszómat, és már ment is a Kowalsky meg a vega - Mit mondjak még...

Jó mozgást, jó ritmust!