Zene a testben

Danczi Mónika | 2021. október 25.
Milyen folyamatokat indít be a zene az agyban, idegrendszerben, egész testünkben? Milyen zenét érdemes hallgatni tanulás közben?

Bár a zene megfoghatatlan, és elsősorban hallásunknak köszönhetjük, hogy élvezni tudjuk, de senkinek nem újdonság, ha azt mondom, fizikailag is különleges hatást gyakorol az emberi szervezetre. 

A tudomány még csak gyerekcipőben jár a zene hatásainak titkai felfedésében. Talán azért is van ez így, mert a zenét az emberek sokkal inkább élvezik mint kutatják. Hatása olyan erős, hogy  pártatlan kívülállóként megfigyelni véleményem szerint szinte lehetetlen. Annyira szerteágazóan működik, hogy meg sem próbálom átfogni az egészet. Néhány kiemelt példát hozok, kutatások eredményeit és igazi hús-vér tapasztalatot.

Az egyik legérdekesebb kutatási eredmény, hogy hol helyezkedik el az éneklés működtetésének központja az agyban. Nem fogom elmondani, hogy a melyik agyfélteke hányadik kanyarjában, ne aggódjatok. Ami ebben  az érdekes,  hogy ugyanott, ahol az a rész van, ami a félelmet is működteti. De ez még mindig nem a sztori vége. A legérdekesebb tény az, hogy egyszerre csak az egyik képes működni. Egyszerre a kettő nem megy. Tadááám. Elő az élményekkel. Nektek is van? Nekem van. Nagymamámnál aludtam kislányként. Nagyon szerettem nála. De sötét lett, és a régi parasztház ablaka feketén ijesztgetett. Azt mondtam: „Mama félek!” És az én mamám azt mondta: „Ne félj kislányom, énekelek neked!” És énekelt is! Én csak hallgattam őt, de elmúlt a félelmem. Biztosra veszem, hogy többen is vagytok, akik énekelni kezdtetek, amikor valami számotokra félelmetes helyre kellett mennetek. Vagy legalábbis láttatok, hallottatok ilyenről. Ha mégsem, járjatok nyitott szemmel, fogtok tapasztalni ilyet. Íme az oka. Talán eddig nem ismertétek a hivatalos magyarázatot, de mostantól tudjátok. Hadd dicsérjem meg a Teremtőt, amiért ilyen szuperül rakta össze ezt a dolgot! Zseniális! Tehát ha félnél, és összekaparod a bátorságod, hogy  rázendíts egy nótára (nem számít, ha hamis, csak bátran), a félelem működtetési központja azonnal leáll, mert az éneklés veszi át a helyet. De döntened neked kell felőle, melyiket működteted. Te vagy a főnök. Használd fel ezt a tudást, és add tovább!

zene
(forrás: revistaleia.com)

Másik érdekes kutatási eredmény, hogy megvizsgálták a zene hatását a vízre és az emberi vérre. Mindezt úgy, hogy a vizet különféle halmazállapotában vizsgálták zenei hatások közben. A vér esetében  több üvegcsébe tettek mintákat, és különféle stílusú zenét indítottak el egy-egy minta vizsgálatánál, miközben mikroszkóp alatt figyelték a történéseket. Az emberi vér reagál a zenére. Még akkor is, ha nincs az emberi szervezetben. Azt a mindenit! Hát még ha benne van?! A két legszélső eset, hogy a klasszikus zene van a legépítőbb, legjobb hatással az emberi vérre. Kifejezetten javul a vér minősége. A Heavy Metál pedig szétesést  indít a vér sejtjeiben és az már helyre sem áll. Az orvosok megállapították, hogy a jó zene gyógyító hatással van a vérkeringésre, az izomzatra és a test számos működési funkciójára.  Ez a kutatás kicsit azt is megmagyarázza, miért szeretnek egyesek sportolás közben is zenét hallgatni és miért törnek-zúznak mások bizonyos zenei koncertek hatására. Vagy miért szeretnek egyesek szellemi munka, vagy tanulás közben is zenét hallgatni. Részleteket ebben a cikkben olvashattok.

A zene olyan ajándéka a Teremtőnek, amit ha jól használunk, csodás dolgokat érhetünk el vele. Minden fizikai test valamilyen rezgésszámon, frekvencián mozog, létezik. A zene is rezgések kibocsátása. Azt is megfigyelték már az emberek, hogy a süketek is élvezik a zenét. Olyanok, akik nem hallják a hangokat, nagyon szeretik pl. a zongorát érinteni amikor szól. Ez is bizonyítéka annak, hogy a hangok remegése elér az emberig, és segíti mindenféle módon. 

Kis böngészéssel megtaláljátok lapunkban a zeneterápiáról szóló cikket is. Ez az, amikor célirányosan gyógyításra használják a zenét. Mert ez bizony működik!

Arról a csodálatos tényről is biztosan hallottatok már, hogy aki dadogva beszél, ha énekel megszűnik a dadogása. Aki valamilyen módon zenét, ritmust, tud produkálni az olyan erővel rendelkezik, ami sok más képességet emel egy komolyabb szintre. Gondolok itt elsősorban a hangszeres játékra. Érdekes kutatások igazolják, hogy az agyban zenehallgatáskor szinte tüzijáték indul be. A zene az agy legszerteágazóbb területeit indítja be olyan módon, ahogy azt semmi más tevékenység nem képes. Hatással van a kreativitásra, a memóriára, és  nem sorolom tovább, hanem belinkelek egy érdekes kisfilmet, amiből ezeket a részleteket  megtudhatjátok.

A hangszeres zene jótékony hatása az agyműködésre.

Elmondja pl. azt is, mennyivel hatványozottabb erő, ha valaki hangszeren játszik. Semmilyen más művészeti vagy alkotói tevékenység, sem sport, sem más fizikai tevékenység nem éri el az agyban azt a csodálatos hatást, amit a hangszeres játék. Bátorítalak titeket, hogy fogjatok hangszert és adjatok mások kezébe is.

Ahogy halad a világ, egyre többet hallani az integrált gyerekekről, a „nehéz” esetekről, a mentálisan sérültekről, vagy más kóros problémákkal küszködőkről. Egyre több a szakember is, akik már születésüktől fogva kezdenek foglalkozni az ilyen gyerekek segítésével. Tudjátok mire alapoznak? Mondókára, dalra, zenére. Egyre jobban hangsúlyozzák ennek rendkívüli fontosságát. 

Én magam Ringató foglalkozásvezető vagyok. Sokat dolgozunk érte, hogy visszaadjuk a családokba az élő zenét, az éneklést, a ritmikus tapsolást, a mondókázást, mert az emberek a digitális világban csaknem elveszítették a zenélést. Kirívó eset, ha valaki hangszeren játszik. A mi népünknek olyan zenei kincse van, ami egyedülálló a világon. Ti vezetők vagytok. Fontos, hogy tudjátok, hogy a zene, az élő zene, a tiszta forrásból való zene igazi gyógyír. Tegyetek érte! Használjátok! Adjátok tovább!

gramofon
(forrás: 123rf.com)

Hadd mondjak el egy személyes tapasztalatot a zene és az idegállapot viszonyáról. Volt szerencsém Magyarország második legnagyobb pszichiátriai intézetében zenei foglalkozásokat tartani olyan embereknek, akik közül sokan a nevükre is alig emlékeztek. Egyforma pizsamákban és pelenkákban járnak, ha egyáltalán járnak. Alig beszélnek, semmit nem tesznek, kezüket is alig használják. De amikor megszólalt az élő zene, felismerték a Cifra palotát, és a Hull a szilvát meg a Komáromi kisleányt, élni kezdtek. Kiegyenesedett minden megmaradt emberségük, testük, lelkük helyrebillent, emlékek éledtek, visszajött a gyermekkor mosolya és igazi emberek voltak. Megmozdultak a szájak, és az ötödik ismétlésnél már az egész versszakot képesek voltak egy bizonyos szinten elénekelni. A túlhajszolt, pelenkákat cipelő és napi stresszt viselő nővérek, orvosok mogorvára komorodott arca mosolyra váltott már akkor,  amikor megláttak a gitárral a hátamon. Odaálltak a folyosó végére, és hallgattak minket, dalolva jártak a termekben. És azt is észrevettem, hogy a magyar népdal egyedi módon hat. Egyetlen slágerrel sem értük el azt a „helyreállító” hatást, amit a népdalainkkal. A magyar népdal az egész csoportot az égig emelte. A slágereknél amiket pedig ők kértek, tehát kedvenceik voltak, ez a hatás elmaradt. Osztályról osztályra jártam egy éven át rendszeresen. Mindenhol ezt tapasztaltuk. A slágerektől csak szétfolyt az az erő, amiket a népdal az egekig felépített. Rendkívüli tapasztalat volt. A muzsika gyógyít! A magyar muzsika pedig hatványozottan dolgozik.

Itt adnék még helyt annak a megfigyelésnek, hogy vajon jó-e zenét hallgatni tanulás közben, és ha igen, milyet. Jó is, meg nem is. Röviden szólva, akinek jó, annak jó, akinek nem, annak pedig nem. Nem csak az emberi tapasztalat mutatja, de a kutatások is alátámasztják, hogy vannak akiket zavar a zene gondolkodás közben. Másokat viszont inspirál. Ez egyéni dolog. Nem lehet erre ráhúzni egy sablont. A stílussal ugyanez a helyzet. A zenei stílus annyira szerteágazó, és olyan egyedi hatást gyakorol az emberre, hogy mindenkinek magának kell kitapasztalnia melyik stílus segíti a gondolkodásban, ha egyáltalán jó az neki. Én sokáig azt hittem, hogy engem is zavar a zene szellemi tevékenység közben, míg rá nem jöttem, hogy a könnyebb műfajú instrumentális jazz kifejezetten segítő hatású lehet, de csak bizonyos alkalmakkor. Függ az ember fizikai és mentális állapotától, hogy szüksége van-e a zenére, és az segíti-e a tevékenysége közben, vagy inkább csak koncentráltan hallgat, játszik zenét és úgy töltődik fel vele, hogy készen álljon a feladataira. Aki többet olvasna ebben a témában, ajánlom figyelmébe ezt a cikket.

Aki még mélyebbre menne a témában, annak elárulom, hogy létezik a tudománynak egy olyan ágazata is, aminek neuromuzikológia a neve. Kukkantsatok bele érdekességeibe itt.

 Az értékes zene emberré teszi az embert, harmonizálja a testet a lélekkel, tengelyébe állítja a földön álló embert a mennyel, összeköti a világmindenséggel. Nagy titok ez, és fantasztikus ajándék! Éljünk vele!

Ne hagyjuk veszni az élő muzsikát!