„…felsóhajtok: gyógyíts meg, Zene…”

Sütő Zsuzsanna | 2021. október 18.
​​​​​​​Zeneterápiai gyakorlatok kicsiknek és nagyoknak

Az emberiség már az ókorban rájött, hogy a zene jótékony hatással van az emberi szervezetre. A görög filozófusok fuvola dallammal nyugtatták a mániás betegeket, az egyiptomi orvosok pedig énekszerű szövegeket használtak gyógymódként. Vitathatatlan tény, hogy a zenének, ha okosan használjuk, kiváló stresszoldó, fájdalomcsillapító hatása van, elősegíti a beszéd beindulását, segít a lelki egyensúly kialakításában. Emellett növeli a boldogsághormon szintjét, fejleszti a memóriát, az esztétikai érzéket, elősegíti az érzelmek kifejezését. Jótékony hatásaival hosszú sorokat tölthetnék ki, de én most szeretnék egy kicsit inkább a zene gyakorlati felhasználásra koncentrálni.  

A zenéről, mint terápiás módszerről először 1789-ben írtak egy amerikai magazinban, melyet aztán számos további publikáció követett. A második világháború után még jobban megsokszorozódtak az erről szóló tanulmányok, mikor látták, hogy a fizikailag vagy akár mentálisan sérült veteránok mennyivel gyorsabban gyógyulnak rendszeres zenehallgatás mellett. Napjainkban már az összes földrészen működnek zeneterápiás szervezetek és használják a zenét, mint terápiás módszert. 

A zeneterápiás gyakorlatokat három kategóriába tudjuk sorolni:

 1. aktív – mikor aktív tagjai vagyunk a zene létrehozásának, éneklünk, hangszeren játszunk stb.
 2. receptív – mikor csak hallgatjuk a zenét, irányítottan gondolkodunk, és annak hatására törnek elő érzések, emlékek, amelyeket aztán feldolgozunk.
 3. komplex – mikor a zenét más művészeti ágakkal kombináljuk – festéssel, tánccal stb.

Gyógyszer
(forrás: freepik.com) (forrás: freepic.com)

A zene akkor is gyógyít, mikor semmi látható, érzékelhető bajunk nincs. Rengeteget tud segíteni a személyiség kialakulásában, ezért tartom fontosnak, hogy sokszor és sokat zenéljünk a gyermekeknek. Ahhoz, hogy Te is tudd használni ezt a módszert, nincs szükséged csodálatos énekhangra vagy hangszerre. Nyilván nem hátrány, de mindezek nélkül is tudod alkalmazni a zeneterápiát akár az őrsik keretein belül is. Összegyűjtöttem Neked néhány játékot, amelyekkel biztosan sikert aratsz majd egy-egy foglalkozáson, és persze szinte észrevétlenül, mégis hatalmas mértékben fejleszted majd az őrstagjaidat.

Elvarázsoltak

Korosztály: 6-10

Egy varázsló elvarázsolja a hangodat. Azt mondta, hogy addig nem beszélhetsz, míg mindenki meg nem fejt, tehát vissza nem tapsol egy kis ritmust. Csak az ujjaddal tudod mutatni, hogy éppen ki következik, és a végén kipróbálhatod a visszanyert hangodat. A gyerekek nagyon szoktak igyekezni, a végén büszkék magukra, és fellélegeznek, hogy nem maradsz örökre néma.

Megjegyzés: Ezt nagyon szépen le lehet keretezni egy őrsin belül. Inkább a kiscserkész korosztálynak ajánlott. Egy tinédzser őrs lehet nagyon élvezné, hogy elment a hangod, és rajtuk múlik, visszakapod-e. 

Molekulák

Korosztály: 6+

A teremben vagy az udvaron szétszóródva sétálnak a cserkészek. Az őrsvezető egy népdalt énekel körbe-körbe. Ha lassú tempóban énekel, akkor lassú tempóban kell mozogni, ha gyorsan énekel, akkor pedig gyorsan mozognak a molekulák. Az őrsvezető egyszer csak befejezi az éneket, és mond egy számot, pl. 6. Ebben az esetben a gyorsan 6-os csoportokat kell alkotniuk a molekuláknak. Aki nem fér be egyik csoportba sem, kiesik.

Megjegyzés: Ez a játék nagyon szuper egy őrs eleji energetizáló játéknak. Fejleszti a koncentráció-készséget, szépen tanítja a lassú és gyors tempó közti különbséget, illetve szinte észrevétlenül meg lehet tanulni vele a népdalt, amit az őrsvezető körbe-körbe énekel. Ha nem szeretnél énekelni, le is játszhatod a zenét.

Zenei utazás

Korosztály: 14+

Az őrstagok szimbolikus világkártyát kapnak, hogy bejárhassák képzeletben a földet. A földrészek, tájak jellegzetes zenéin keresztül ismerkedünk az ott élő népekkel és kultúrájukkal. Kérd meg, hogy csukják be a szemüket, képzeljék el az országot, amelyhez a zene tartozik szerintük. A dal után megkérheted, hogy írják le egy cetlire a választ, majd megbeszélitek, de akár le is rajzolhatják azt, amit elképzeltek hozzá. 

Dalok:

Megjegyzés: A válogatás bármilyen zenei korból és stílusból összeállítható. Ebben a formában ez a módszer a zeneterápia receptív kategóriájába tartozik, de ha elővesztek egyes kultúrákhoz kapcsolódó hangszereket (pl. afrikai dob), máris átcsaphat egy aktív módszerbe. A játékot összekötheted cserkésztudás átadásával is, pl. Bi-Pi életútjának tanulása közben választasz olyan zenéket, amelyek azokat az országokat szimbolizálják, ahol megfordult munkássága során. 

Nyugalom és öröm

Korosztály: 12+

Két fajta zenedarabot hallgatok meg. Nyugodtan kérheted az őrstagokat, hogy helyezzék magukat kényelmes pozícióba, csukják be a szemüket. 

A nyugalom témájára ezekből a zenékből választhatsz:

Az öröm témára ezek a dalok vannak összegyűjtve:

Változatok a gyakorlatra

 • mindkét zene meghallgatása után kérd meg őket, hogy írjanak le egyetlen egy mondatot, ami az eszükbe jutott. Ezt esetleg osszátok meg egymással.
 • mindkét zene alatt rajzoljanak az őrstagok. Kérd meg őket, hogy csak a zenére koncentráljanak, és alkossanak. Utána beszéljétek meg, kinek milyen érzés volt. 

zene
(forrás: freepik.com)

Rajzold le a történetet

Korosztály: 6+

Itt is a rajzzal dolgozunk, viszont itt a zene szövege a lényeg. Elindítunk egy zenét, amelynek valamennyire értelmes szöveg van, lehet ez gyerekdal is, vagy népdal. A zenének körbe-körbe kell mennie, itt is az elején pár percig csak hagyjuk, hadd hallgassák, majd utána kezdhetik el lerajzolni. Használhatunk itt „tanító” gyerekdalokat, ezáltal át tudjuk adni a „tananyagot” az őrsin.

Körbe a hangszerekkel

Korosztály: 6+

Tegyél le körben annyi széket, ahányan vagytok az őrsben, és mindegyikre egy-egy ritmushangszert. Nagy könnyítés, hogy hangszer lehet két darab kő is, amit összeütögetsz, vagy egy üres flakon, amit a tenyeredhez csapkodsz. Kezdjetek el énekelni egy népdalt, amit épp most tanultok, vagy egy olyat is lehet, amit már régóta ismertek. Mindenki álljon oda egy hangszerhez, és a dal ritmusára játsszon rajta. Mikor te egyet tapsolsz, az ének megszakítása nélkül le kell tenni a hangszert, egyel jobbra lépni, és az ottlévő hangszeren játszani. Ha kettőt tapsolsz, az egygel balra lévő hangszerhez kell lépnie. Ha hármat tapsolsz, össze kell keveredni és keresni egy új hangszert. 

Megjegyzés: A gyakorlatot nem muszáj énekléssel játszani, egy sima zene hallgatása közben is lehet játszani. Nagyon nagy koncentrációt igényel az, hogy miközben a gyerek énekel/hallgatja a zenét, üti a ritmust a hangszeren, arra is kell figyelnie, hogy Te egyet vagy kettőt tapsolsz, tehát jobbra vagy balra kell lépnie. Ha kisebbekkel játszol, elég, ha tapsra mindig egyet jobbra lépnek.

Hangulat-kitaláló

Korosztály: 6+

Népdal vagy egyéb dallam szól, szöveg nélkül. A legjobb, ha személyesen mutatjuk be hangszeren vagy dúdolva. A gyerekek feladata, hogy az elhangzott dal hangulatát kitalálják, és a zenehallgatás végeztével megpróbálják megfogalmazni. A népdal ezután elhangzik szöveggel. 

Megjegyzés: Ebben a játékban minden válasz jó, mert attól még, hogy valamelyik dal szomorkás, valakiből boldog érzéseket is kiválthat. Érdekes ezt a végén megbeszélni. A dalt korosztályhoz függően válasszátok!  

Keresd a hangot

Korosztály: 6+

Egyszerű csukott szemes játék. Válassz egy hangszert, bújj el. Egyik őrstagodnak kössétek be a szemét, neki kell megtalálnia téged. Kiscserkészek esetében legyen egyszerű a terep, nagyobbaknál lehet akár az egész cserkészotthont használni, vagy kisebb akadálypályát. 

Megjegyzés: Kiválóan fejleszti a hallási észlelést. A végén plusz feladatként ki lehet találni, milyen hangszert hallottak.

Párkereső

Korosztály: 6+

Az őrstagok párokat alkotnak. Megegyeznek, milyen népdalt fognak mind a ketten énekelni. Miután minden pár választott egy népdalt, bekössük a szemüket, majd az őrsvezető elhelyezi őket összevissza a térben. Megegyeznek, hogy tapsra mindenki elkezdi énekelni a megbeszélt dalt. Feladatuk az, hogy megtalálják a párjukat. 

Megjegyzés: Szintén nagyon jól fejleszti a hallási észlelést. Ha párokban már sikerült, alkothatnak 3-mas csoportokat is nehezítésként. 

Énekes Goofy

zene
(forrás: freepik.com)

Korosztály: 10+

Ez a játék hasonlít a párkeresőhöz, de talán egy kicsit izgalmasabb. A gyerekek megismerkednek a szabályokkal, majd eltakarják a szemüket. Ekkor az őrsvezető feltűnő érintéssel meghatározza, hogy ki lesz a „Goofy”. Ez az ember leoldja a sálat, csendben oldalra áll és mozdulatlanul figyeli a többieket. A többi őrstag szabadon sétál a térben, énekelnek egy népdalt, vagy dünnyögnek egy dallamot és keresik Goofy-t. Amikor 2 őrstag találkozik, kezet fognak, és meghallgatják énekel-e a másik vagy sem. Ha énekel, tovább indulnak, új embert keresnek. Ha a Goofy kezét fogják meg, aki nem énekel semmit, akkor leveszik a kendőt, és beállnak kézen fogva Goofy mellé, ők is elhalkulnak. Most már ők is Goofyk lesznek. Így fokozatosan az összes őrstag az eredeti Goofy köré csoportosul. A játék akkor ér véget, mikor teljes csend lesz.

A végére hagyom a személyes kedvencemet, melyet kiskoromban sokszor játszottunk a tábortűz körül, és mindamellett hogy fejleszti a hallásodat és a koncentrácódat, gyönyörű is.

Esőtaps

Korosztály: 12+

A résztvevők körbe ülnek, és becsukják a szemüket. Az őrsvezető lassan, nagyon lassan elkezdi az esőtapsot a tőle jobb oldalán ülő füle mellett. Ha körbe ment a körön egy „mozdulat”, akkor vált a következő szintre. A szintek sorban:

 • tenyér összedörzsölése 
 • mutatóujjak összeütögetése
 • kettő ujj összeütögetése
 • három ujj összeütögetése
 • négy ujj összeütögetése 
 • taps egész tenyérrel 
 • combütögetés
 • lábdobogás.

Előtte tisztázni kell a résztvevőkkel, hogy figyeljenek mindig a jobb oldali társukra. Ha tőle azt hallják, hogy a tenyerét dörzsöli, akkor kezdjék el ők is; ha már azt, hogy a mutatóujjait ütögeti össze, váltsanak ők is. Egy mozdulatot egészen addig csináljanak, míg nem kell váltani. A szemüket tartsák végig csukva, kezeiket pedig a jobb oldalukon ülő társuk füle mellett. Az őrsvezető mindig akkor vált szintet, mikor körbeért egy mozdulat, tehát mikor az egész kör ugyanazt csinálja. Mikor már az utolsó szinthez értek (lábdobogás), az őrsvezető elkezdi leépíteni a játékot – visszafelé lép a szinteken. A játék addig tart, amíg mindenki be nem fejezi az utolsó szintet, ami a tenyerek összedörzsölése. Így gyönyörűen fel lehet építeni az esőtapsot, az ember szinte az őserdőben érzi magát.

Megjegyzés: Ez a gyakorlat nagyon jó relaxációs játék. Persze nagyon kell figyelni, koncentrálni arra, hogy milyen hangot hallasz a jobb oldaladon ülő társadtól. Viszont gyönyörű hallani, ahogy felépül az „eső”, majd elhalkul. A játék elején hangsúlyozzuk ki, mennyire fontos, hogy figyeljünk a szomszédunkra, és csak akkor váltsunk mozdulatot, ha tőle azt halljuk. 

 

Bízom benne, hogy sikerült legalább egy olyan játékot mutatnom, melyet szívesen kipróbálsz majd az őrsöddel. Énekeljetek és zenéljetek sokat, simogatja a lelket!

 

Forrás
http://erkelamicegled.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=788578
https://www.victofon.hu/hu/hirek/egyeb/a-zene-gyogyito-ereje-107
https://zeneterapeuta.hu/zeneterapia/a-zeneterapia-tortenete
PaedDr. Zuzana Jabczunová: Využitie muzikoterapie na 1. stupni základnej školy
Sapszon Borbála: JÁTÉK A ZENÉVEL avagy zenei képességfejlesztő játékok óvodásoknak és kisiskolásoknak
Bc. Terézia Vindišová: Muzikoterapia ako edukačný nástroj
A cikk címe Szabó Lőrinc: Mozart hallgatása közben című versének egy részlete