Taps, dobbant, taps, taps, dobbant - ritmusjátékok minden korosztálynak

Profile picture for user varady.tamara Gál Várady Tamara | 2021. november 24.
“A játék felold, aktivizál, észrevétlenül tanít és fejleszt.”

Még mielőtt elkezded olvasni ezt a cikket, pár másodpercig csak várj és figyelj! Mit hallasz? ...talán az óra mutatójának kattogását, vagy az elektronikai eszközök búgását, a vízforraló hangját, vagy a melletted ülő személy pötyögését a mobilja képernyőjén… Hallod te is a ritmust? 

Végülis az egész világ valamiféle ritmus szerint zajlik. Megvan a munkanapok és a hétvégék ritmusa, ahogy a nyári és a téli időszaké is. Az egész életünkben jelen van, miért ne lenne a cserkészrendezvényeink része is? 

A következőkben találtok különböző fajta ritmusjátékokat, amik élvezetes részei lehetnek az őrsi vagy épp vezetői találkozóknak. Használjátok őket bátran!

“A játék felold, aktivizál, észrevétlenül tanít és fejleszt.”

Fontosnak tartom kiemelni, még mielőtt rátérünk a különböző szintű ritmusjátékokra, hogy mielőtt elvinnéd valamelyiket egy közösségbe, próbáld ki, vagy esetleg tanuld meg fejből! Hidd el, sokkal magabiztosabbnak fogod érezni magad, ha nem bakizol bele (nem mintha nem szabadna hibázni), és így a gyerekek látják is a célt, amit el akarnak érni.

Alapozó ritmusjátékok

Tapsolós – dobbantós 1.

Körben állunk a gyerekekkel. A játék során felváltva kell majd tapsolniuk és dobbantaniuk. Először 10 tapsolással kezdünk – majd 10 dobbantás következik – lehetőleg váltott lábbal. Ezután 9 tapsolás és 9 dobbantás jön … stb., egészen egy tapsolás – egy dobbantásig. Akkor csináljuk jól a játékot, ha az utolsó dobbantás is egyszerre sikerül mindenkinek.

Tapsolós – dobbantós 2.

A következő játék hasonló az előzőhöz, csak itt 5 tapsolással kezdünk – majd 5 dobbantás következik (váltott lábbal). Azután 4 tapsolás – 4 dobbantás, … stb., egészen 1 tapsolás – 1 dobbantásig. De itt jön a csavar, mert itt nem ér véget a játék, hanem megfordítjuk! Újra 1 tapsolás – 1 dobbantás következik, és egészen 5 tapsolás – 5 dobbantásig folytatódik.

Színes körök

A memóriát, mozgáskoordinációt és a ritmusérzéket is fejleszti ez a játék. Előkészületként készítsünk különböző színű köröket és mindegyiknek találjuk ki a “jelét”, például a sárga = tenyérrel az asztalra csapni, piros = taps, kék = ököllel kopogtatni az asztalon, narancssárga = fejünkön két kézzel dobolni. Ezután egy hosszú asztalra helyezzük fel a korongokat, és variáljuk, hogy melyik színből mennyit helyezünk fel. Ezután betehetünk a háttérbe szólni egy zenét alapként, és kezdődhet is a játék. A feladat az, hogy helyesen végigcsináld a mozdulatsort.

Ekete-pekete

Legalább három személyre van szükség ehhez a játékhoz. A játékosok körben állva a jobb kezüket a jobbra mellettük álló tenyerére, a bal kezüket a balra mellettük álló tenyere alá helyezik. Majd egy mondókát mondva, egymás tenyerébe csapnak egymás után /mint az “A cserkészt látod” játékban/, majd egyre gyorsítják a mondókát, és így a ritmust igy gyorsabban kell ütni. A mondóka szövege pedig:

Ekete pekete cukota pé,
Ábel-bábel dominé,
Csiszi á, csiszi-bé,
Csiszi-csuszi, komponé!

 

Ritmusjátékok haladóknak

Ritmusjáték challenge (egyre nehezedő gyakorlatokkal)

A gyerekek a játékvezetővel szemben helyezkednek el. A játékvezető a jobb és bal szavakat mondja különböző sorrendben és ismétléssel. Ha a játékvezető a két karját párhuzamosan tartja, akkor azt kell elismételniük, amit ő mondott, ha keresztbe tartja a karjait, akkor az ellenkezőjét kell mondaniuk.

  1. szint: szóban ismétlik a megfelelő módon a szavakat
  2. szint: azzal a lábukkal is kell dobbantaniuk amelyiket mondaniuk kell
  3. szint: a dobbantás mellett tapsolniuk is kell

Nem probléma ha nem megy mindenkinek egyformán a dolog.

 

Ön dön dáré

A gyerekek körben ülve egy versikét mondanak, és közben a ritmust is adják. A versike első versszakakor poharakat adnak át egymásnak, majd a második versszaknál a ritmust hol tapssal, hol csettintéssel, hol a térdüket verve adják. Nehezítés, hogy ebben a játékban egymásra is oda kell figyelniük.
A versike szövege: 

Ön dön dáré
Deci duci dáré
Petranicska ördögadta
Ezt tedd át!

Kecske ment a kertembe,
A káposztát megette.
Fuss kecske, ugorj ki!
Jön a gazda megfogni!

 

Ritmikus beszéd 

A gyerekek körben ülnek, és felvesznek egy ritmust: két csapás a térdre, és két üres hang a levegőben (lehet helyette csettintés is). Ezután a két üres hang idején az első gyerek a nevét mondja, majd ezután két taps a térden, és a következő gyermek mondja a saját nevét, és így haladunk körbe. Az első kör teljesítése után mondhatjuk a kedvenc színünket, anyukánk nevét és így tovább. 

Cserkész körökben egy kiesős játékot is szoktunk játszani, ami ugyanezen a ritmuson alapul, csupán a térdre tapsnál a saját, a levegőbe csettintésnél pedig a “kihívottunk” nevét mondjuk. A kihívott félnek a következő térdre tapsnál elősször a saját nevét kell mondania, majd a csettintésnél az ő általa kihívott embert. Aki eltéveszti valamelyik dolgot, vagy nem ritmusra mondja a neveket, az kiesik. Nehezítő szabály lehet, hogy nem szabad ritmus kihagyni, tehát folyamatosan kell neveknek elhangoznia.

 

Nagyobb kihívást jelentő ritmusjátékok

Tic Tac Toe

A videóban lassan el van mutogatva a mozdulatsor. Ha több gyerekkel szeretnénk ez megtanítani, akkor hasznos lehet, ha 2 személy előre betanulja ezt, és ők lehetnek a példák. Viszont a technikát felhasználva, akár az alábbi videót is kivetíthetjük a gyerekeknek.

 

 

Kézzel tapsolt szett

A videóban egy komolyabb koreográfia látható, ami nagyon jól néz ki és nagy sikert arathat egy csapatrendezvényen vagy ki mit tud-on. A mozdulatsor megtanulását lehet afféle csapatépítő és kommunikációs gyakorlatként használni, mégpedig olyan módon, hogy egy bizonyos idő alatt meg kell tanulniuk a mozdulatsor egészét. 

Kiegészítő szabályok lehet:

-hogy nem használhatnak jegyzetpapírt
-hogy kellenek bizonyos felelősők (pl: aki az időt figyeli, akinek a felelőssége, hogy mindenki szóhoz jusson, aki biztat stb)
-hogy félidőig akárhányszor megnézhetik a videót, de a félidő után csak meghatározott  számban vagy félidő után ha meg akarják nézni a videót, akkor egy perc levonódik a teljesítésre adott időből
A szabályválasztásnál legyünk figyelemmel arra, hogy a résztvevők mennyire vannak összeszokva, milyen korosztályúak és ezek alapján igyekezzünk nem lehetetlent kérni tőlük. 

 

 

Források:

https://fidelio.hu/edu-art/tartsd-a-tempot-85933.html
https://sniikt.wordpress.com/2019/09/26/ritmusjatekok/
https://www.youtube.com/channel/UCdqx1DabKSzwrXOrc8NWdig/videos