Ritmushangszerek készítése házilag

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. október 11.
A népi kultúrának lételeme a népzene: nóták, dalok, amiket egymástól tanulnak az emberek.

A szájhagyomány útján terjednek, éppen ezért nagyon sokfélék hangzásukban, szövegükben, de a dallam többségében egyezik. A népzenét gyakran házi készítésű ritmushangszerekkel kísérték az emberek: csörgőkkel, dobokkal, rázogatókkal, pengetőkkel. Mi is mutatunk nektek egy csokorra valót, amiket bátran elkészíthettek, és a következő tábortűznél vagy őrsi dalolás során már velük kísérhetitek az ismert népdalokat.

 

Csörgők

Nagyon egyszerűen készíthettek csörgőt. Nem kell hozzá más, mint egy lezárható edény, amibe apró szemű tárgyat vagy termést, például rizst, kavicsokat, babot, kukoricát vagy tésztát töltötök. Az edény is sokféle lehet: alkalmas a kiürült arckrémes tégely, a gyógyszeres vagy pezsgőtablettás flakon, a Kinder meglepetés belsejében lévő kis műanyag tojás. A legélénkebb hangja a fém dobozoknak van. 

Figyeljétek meg, a különböző anyagból készült edénykék milyen hangot adnak ki. Üveg, műanyag, fém - melyik hangot mihez tudnátok leginkább hasonlítani? Melyik dalhoz illenek? 

 

DSCF6036.JPG
(pixabay.com)

Rázogatók

A rázogatók látványosabb hangszerek, mint a csörgők, így sokan csodájára járhatnak egy-egy igényesebben elkészített, vagy ötletes elemeket tartalmazó rázogatónak. Az alap koncepció, hogy egy drótkarikára különböző dolgokat fűzünk fel, amiket rázva csörgő, ritmusos hangot kapunk. Felfűzhetjük például a fémdobozos üdítők nyitófülét, vagy műanyag kupakokat is. A kupakokat felforrósított szöggel könnyedén áttudjuk fúrni, ehhez viszont felnőtt segítségét kérjük. Fűzhetünk továbbá gesztenyét vagy fémkupakokat is, mind-mind más hangot fog kiadni.

 

Csattogók

A csottogók olyan üreges, szilárd tárgyból készülő hangszerek, amiket ha összeütük, éles, csattanó hangot adnak ki. Például ha egy kartonlapra egy dió két üreges felét ragasztjuk, és ezeket egymáshoz ütögetjük, kész is a csattogónk.

 

Dobok

Minden olyan tárgy, ami egy üreges nyílással rendelkezik, alkalmas dobnak. Például az üres konzervdobozok kiválóak erre a célra. Egy parafadugót fúrjunk át, a lyukba illesszünk egy botot vagy bambuszrudat, és kész is az ütőnk. 

Ha a nyílást lefedjük, tamtam dobot kapunk. Egy régi virágcserepet is használhatunk erre a célra: a nyílását kívülről ragasztózzuk be, vagy használjunk kétoldalú ragasztót, egy sütőpapírt pedig rögzítsünk a tetejére. Ezt ütögetve egy mélyebb hangzású ritmushangszert kaptunk. Ha a sütőpapír ragasztása előtt egy kis rizst szórunk az aljába, lesz egy cirrenő hangja a dobolásunknak.

Ha elvágjuk egy lufi száját és ráhúzzuk a “hasát” egy nagyobb papírgurigára, szintén remek dobot kapunk.

 

Pengetők

Keresztkötéssel készítsünk egy négyzet alakú keretet, amire húzzunk befőttes gumikat. Attól függően, milyen vastag a gumi és mennyire feszül a kereten, mélyebb vagy pengősebb hangja lesz. Ha a keresztkötésben még nem vagyunk profik, egy régi képkeretet is használhatunk erre a célra. Törekedjünk arra, hogy a gumik minél jobban feszüljenek a kereten, akkor fognak szépen szólni.

 

Tippek:

  • Ismerkedjetek meg a hangszerek hangjával. Ha többet elkészítettetek, próbáljátok csukott szemmel kitalálni, melyik hang milyen hangszerhez tartozik.
  • Próbáljátok halkabban, majd hangosabban használni a hangszereket. Milyen mozgást kell végeznetek, hogy változzon a hangerő?
  • Találjatok ki egy ritmust, például tá-ti-ti-tá-tá, amit minden hangszeren megtanultok eljátszani.
  • Válasszatok ki egy népdalt, amit már jól ismertek, és énekeljétek, miközben eleinte csak egy-egy hangszert kapcsoltok be a dalba. Ha mindegyik megvolt, alkossatok hangszerpárokat, amik jól szólnának együtt. Végül találjatok ki egy sorrendet, melyik hangszer mikor kapcsolódik be a dalba, mennyi ideig van jelen, mi váltja és mikor. A remekművet vegyétek videóra, vagy adjátok elő a csapatkarácsonyon.

Forrás: https://jatsszunk-egyutt.hu/, https://begreeny.com/, http://kiflieslevendula.blogspot.com/