Cserkészként civilben

advent2-980x486.jpg

Szupersztár születik

Az adventi ünnepkör az év egyik legcsodálatosabb időszaka, holott a természet nem ilyenkor a legszebb, nem ilyenkor fekszünk a folyóparton lazázva, sötét van, hideg van, a kifelé helyett a befelé dominál.

kimerültség

Hétfő

8-kor csörög az órám, de 8:30-ig eltart míg a fogmosáshoz érek, ekkor már könnyebb, innen beindulok, jön a szokásos nyújtás, kis reggeli rituálék.

fenyő

A bizonytalanság rítusa

Úgy hatéves lehetek, amikor nagy meleg papucsban, kantáros kordbársony nadrágomban a fenyőfa alá fekszem, és csodálom fényeit, keresem a kedvenc gömbjeimet – alulról, mert úgy minden más.

puzzle

Vadakat terelő juhász

Jaj, én kiskoromban mindig énekesnő akartam lenni! Tíz éves koromban a TV előtt rongyosra zengtem az All I want for Christmas-t az „Igazából szerelem” című filmből. Édesanyám szerint iszonyú sokat daloltam, szinte mindig, de legfőképp a cserkésztáborok után. Ő szerette, a bátyáim kevésbé.

hanacke kolace

Hanácke koláče

Anyai nagymamám zseniálisan főzött, a mai napig érzem a számban több, egyébként egyszerű vagy hagyományos ételének különleges állagát, ízét, amit sosem tudtam utánozni. Vagy csak nem próbáltam...

Ádámka Csabi

Csabi

A kürti cserkészek, családtagok és barátok fejében hetek óta zakatol ez a név. Hol erősebben, hol gyengébben tör ránk az általa okozott érzés. Van, hogy mosolyt csal az arcunkra, van, hogy könnyet a szemünkbe. Csabi. Csabi. Csabi.

breath

Lélegezz!

Hat éves vagyok, anyukám kezét fogva lépek be az iskola ajtaján, a folyosón jobbra, második ajtó, jellegzetes zöld máz a falon 1,30 m magasságig. A mázat egy narancssárgás festésvonal zárja. Azért jöttünk, hogy elkérjük a heti leckét és tananyagot.

piffpuff

Az erdélyi csoda

Böjte Csaba neve biztos nem ismeretlen senkinek. Ő az az ember, aki létrehozta a Dévai Szent Ferenc Alapítványt, felkarolta az erdélyi rászoruló gyermekeket, szállást és ételt adott nekik, és ma már többezer gyerkőc melegedik különféle otthonokban szerteszét Erdélyben.

fátyolos krisztus

Változás

​​​​​​​Az udvardi templom déli oltára ad helyet a Szent Sír tiszteletéhez fűződő nagyszombati rítusunknak. Az oltár nagy férfi szobra a feltámadt Krisztust ábrázolja, ahogy stigmatizált bal kezét szívéhez, jobb kezét pedig enyhén testétől eltartva felénk mutatja. Szelíd tekintete miatt gyerekkorom óta nagyon vonzónak tartom ezt a szobrot.

jobb ember

Jobb ember

A legtöbb ember igyekszik ösztönösen jobb ember lenni. Vagy legalábbis igyekeznie kéne, csak néha elfelejti. Úgy gondolom, aki cserkész, az alapvetően jó ember.

barátok

#friendshipgoals

Ahogy az életnek oly sok területét és kapcsolatát, a barátságokat és leginkább a barátokat sem szabad elhanyagolni. Dolgozni kell rajtuk, hiszen kemény munka árán épültek fel, őrizni kell őket, hogy tartósak maradjanak, és ki kell őket színezni, hogy öröm legyen visszagondolni minden pillanatukra.

citrom narancs

Mindenki máshogy

A bürokráciában nem jelent gondot… általában, de az ismerőseim még mindig rácsodálkoznak, amikor megkérdezik, elmentem-e szavazni, és én azt mondom, nem. Hát… mert nem tudok, nem vagyok magyar állampolgár.