Szupersztár születik

Profile picture for user salgo.viktoria Salgó Viktória | 2021. december 24.
Az adventi ünnepkör az év egyik legcsodálatosabb időszaka, holott a természet nem ilyenkor a legszebb, nem ilyenkor fekszünk a folyóparton lazázva, sötét van, hideg van, a kifelé helyett a befelé dominál.

Van mosogatógépem. Úgy két hete üzemeltük be. Miután először bekapcsoltam, gondosan ügyelve, hogy a tisztítószer organikus legyen (ugyanis bioemésztőnk van) kellemes elégedettséggel jegyeztem meg, hogy “valaki” elmosogatott helyettem.

Jézus Krisztus Szupersztár, 1973
Jézus Krisztus Szupersztár, 1973 (forrás: port.hu)

Arra vágyom, gondolom magamban, hogy miután csillogósra tisztítottam a konyhabútort, leheveredjek a nappali szőnyegére és hallgassam a már esti rutinná vált mosogatógép búgó zenei rituáléját. Aztán eszembe jut, hogy pont ezt csinálom a karácsonyfával, amiről tavaly írtam nektek: aláfekszem. Igazából talán mindennel ezt csinálnám: hevernék, hallgatnám, magamra figyelnék: jelen lennék. Mert most ebből kevés volt. Talán egy idő után megunnám, és mennék a dolgomra, de most a jelenlevésre vágyom a legjobban. Valahogy az él bennem, hogy a jelenlevést is meg kell teremteni. Mintha az sem akkor lenne amikor, hanem csak akkor, ha előkészíted. Az Advent is kicsit ilyen, a sűrű hétköznapok egy-egy megállója: egy-egy vasárnapja emlékeztet minket, mire várunk. Az ünnepkör Szent András napjával kezdődik, egy olyan vértanú napjával, aki apostolaként személyesen ismerte Jézust.

Az adventi ünnepkör az év egyik legcsodálatosabb időszaka, holott a természet nem ilyenkor a legszebb, nem ilyenkor fekszünk a folyóparton lazázva, sötét van, hideg van, a kifelé helyett a befelé dominál. Míg a Húsvét az újjászületés ünnepe, a Karácsony valójában a halálé is, ami nélkül nincs újjászületés. Pogány eredete szerint a fény győzelmét ünnepelték, ami ekkor valójában még nem történik meg, de elkezdődik, hisz december 21 után újból a napos órák száma bővül. December 24-ére már szabad szemmel is tapasztalható a nap mozgásának változása. Tulajdonképpen minden család Jézus Krisztus születésnapját ünnepli ilyenkor saját kis összejövetelei és szokásai által. Gyerekkorom óta rengetegszer gondoltam arra, milyen volt Jézus emberként, milyen lehetett vele találkozni, milyen lenne most, milyen volt a hangja, valóban úgy nézett-e ki, ahogy az imakönyvemben tartott szentképeken, és hasonlók. Jézus ÉLT azon a bolygón, ahol én élek. Ezt azért néha nehéz elhinni. És nem is azért, mert nincsenek róla fényképek a facebookon, hanem mert a hitünket sokszor transzcendens dolgokkal írjuk le, és hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy Jézus nem kizárólag transzcendens, hanem hús-vér ember is, ahogy ezt minden vasárnap elmondod a misén. Jézus élt. És erről világunkban élők jelentős százaléka tud is, sőt, milliárdnyian ünnepeljük is. Mi ez, ha nem szupersztárság?