Salgó Viktória

Budapesten élő felvidéki vagyok. Abból élek, hogy őrült művészeti nemzetközi projekteket vezeteket, melette dalszerző, amatőr festő, kezdő grafikus vagyok. Szeretem a palacsintát.
advent2-980x486.jpg

Szupersztár születik

Az adventi ünnepkör az év egyik legcsodálatosabb időszaka, holott a természet nem ilyenkor a legszebb, nem ilyenkor fekszünk a folyóparton lazázva, sötét van, hideg van, a kifelé helyett a befelé dominál.

kimerültség

Hétfő

8-kor csörög az órám, de 8:30-ig eltart míg a fogmosáshoz érek, ekkor már könnyebb, innen beindulok, jön a szokásos nyújtás, kis reggeli rituálék.

fenyő

A bizonytalanság rítusa

Úgy hatéves lehetek, amikor nagy meleg papucsban, kantáros kordbársony nadrágomban a fenyőfa alá fekszem, és csodálom fényeit, keresem a kedvenc gömbjeimet – alulról, mert úgy minden más.

hanacke kolace

Hanácke koláče

Anyai nagymamám zseniálisan főzött, a mai napig érzem a számban több, egyébként egyszerű vagy hagyományos ételének különleges állagát, ízét, amit sosem tudtam utánozni. Vagy csak nem próbáltam...

breath

Lélegezz!

Hat éves vagyok, anyukám kezét fogva lépek be az iskola ajtaján, a folyosón jobbra, második ajtó, jellegzetes zöld máz a falon 1,30 m magasságig. A mázat egy narancssárgás festésvonal zárja. Azért jöttünk, hogy elkérjük a heti leckét és tananyagot.

fátyolos krisztus

Változás

​​​​​​​Az udvardi templom déli oltára ad helyet a Szent Sír tiszteletéhez fűződő nagyszombati rítusunknak. Az oltár nagy férfi szobra a feltámadt Krisztust ábrázolja, ahogy stigmatizált bal kezét szívéhez, jobb kezét pedig enyhén testétől eltartva felénk mutatja. Szelíd tekintete miatt gyerekkorom óta nagyon vonzónak tartom ezt a szobrot.

citrom narancs

Mindenki máshogy

A bürokráciában nem jelent gondot… általában, de az ismerőseim még mindig rácsodálkoznak, amikor megkérdezik, elmentem-e szavazni, és én azt mondom, nem. Hát… mert nem tudok, nem vagyok magyar állampolgár.

kullancs

Tudtad? A kullancsok és amit róluk tudni kell

Ha a belgyógyász-főorvos szavaira hallgatnék, aki az újvári kórházban azt mondta, máskor sátrazzak a balkonon, nem biztos, hogy én írnám ezt a cikket, mindenesetre lassan egész hosszú listákat lehetne összeállítani Lyme-kóros SZMCS-s cserkészekről. Az én esetem viszonylag egyszerű: megjelent az a bizonyos ovális folt.

Zebra

A zebrán is

Rita képzőművész. Vagyis pontosítva: múzeumpedagógus, intermédia művész, festőművész és tanár is. Együtt dolgoztunk a Ludwig Múzeumban, sokat tanultam tőle, nemcsak szakmailag, hanem emberileg is. Az egyik legjobb barátom. Rita nem találkozott korábban cserkészettel, én szoktam neki mesélni róla.