Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak

Viszlay Eszter | 2022. október 3.
Vannak olyan diákok, akik a nyár végét és az iskolakezdést könnyebben élik meg, míg vannak köztünk olyanok is, akiknek ez egy kifejezetten stresszes és nehéz időszak. Megeshet, hogy az első néhány hétben a környezetünk egy nagy káosz és teljesen rendszertelen.

Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a diákok egyik kedvenc időszaka az év folyamán a nyár, illetve a nyári szünet. A nyári szünetet megelőző 1-2 hét, valljuk be, nem a legkellemesebb a tanulók számára. Jegylezárás, témazárók, javítások, vizsgák – ez mind-mind a vakációt megelőző időszakot jellemzi.

szekények
(forrás: images.unsplash.com)

Természetesen megvan annak is a hangulata, amikor júniusban, óriási kánikulában ülünk az osztálytermekben, majd délután a barátainkkal beülünk a kedvenc kávézónkba, hogy egy jegeskávé mellett kitárgyaljuk a gonosz fizika tanárnőt, aki nem adta meg a jobb jegyet vagy éppen áradozunk a mesés töri tanárunkról, aki minden kérlelés nélkül megadta az egyest az 1,70-es átlagunkra. Ez az időszak valakinek könnyebb, valakinek stresszesebb vagy nehezebb, de egy dologban talán mindnyájan egyetértünk: augusztus utolsó másfél hete a legkeserédesebb időszaka a nyárnak.

Egyszerre várjuk az augusztus végét és akarjuk, hogy ne is következzen be. Akármennyire is várjuk a nyárzáró bulit a haverokkal, vagy a métabajnokságot, hogy egy év után találkozzunk a rég nem látott barátainkkal, ott van bennünk a tudat, hogy alig egy hét múlva már nem fogunk délelőtt 9-ig aludni, a délelőttöket Netflix helyett matekon fogjuk tölteni és nem leszünk kint a barátainkkal egész éjjeleket. 

Vannak olyan diákok, akik a nyár végét és az iskolakezdést könnyebben élik meg, míg vannak köztünk olyanok is, akiknek ez egy kifejezetten stresszes és nehéz időszak. Megeshet, hogy az első néhány hétben a környezetünk egy nagy káosz és teljesen rendszertelen. Rengeteg kérdés is felmerülhet bennünk annak ellenére, hogy átéltünk már néhány iskolakezdést. Milyen lesz szeptembertől? Nehezebb lesz? Lesznek új osztálytársaim? Lesz kedvem, motivációm leülni a tankönyvek mellé és magolni? 

stressz
(forrás: images.unsplash.com)

A tanév eleje elég feszült lehet, éppen ezért érdemes lehet majd elolvasnod a következő sorokat. Talán érdemes feltenni a kérdést, hogy tulajdonképpen mi is a stressz, mik a jelei? A stressz megmutatkozhat fizikálisan és mentálisan is egyaránt. árulkodó jel lehet a hosszú ideig tartó lehangoltság, szomorúság és rosszkedv. Fizikai jelei lehetnek az asztma, ekcéma, fejfájás, migrén vagy a gyomorgörcs. Oda kell figyelni az étkezési zavarokra, alvászavarokra, a legijesztőbb fellépő dolog pedig a pánikrohamok lehetnek. Mit lehet ezek ellen tenni? Lehet a tüneti kezelés egyszerűbb, például bevenni egy fájdalomcsillapítót a fejfájásra, de sokkal hatásosabb, ha visszamegyünk a probléma gyökeréhez. Mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen megfelelő mennyiségű szabadidőnk. Ezt az időt használjuk mindenképpen arra, hogy kikapcsolódjunk és azt csináljuk, amit szeretünk. Ennek a pihenésnek nem kell feltétlenül aktívnak lennie, nem kell 15 km-t futnunk terepen, vagy másfél órát az edzőteremben töltenünk. Ha neked az felel meg, hogy veszel egy forró fürdőt és közben megnézel egy részt a kedvenc sorozatodból, akkor tedd azt, szükség van az ilyen típusú én-időre is. Segíthet az is, ha egy picit kimozdulunk a szokásos környezetünkből, például teszünk egy rövid sétát valamerre. Tény, hogy a rendszeres sétának stresszcsökkentő hatása van. Lehet, hogy klisének vagy unalmasnak hangzik, de a légzőgyakorlatok segítenek, illetve a mély és kontrollált légzés is. Ez azért van, mert a levegővel megtelt, kitágult tüdő receptorai azt az üzenetet továbbítják az agyunknak, hogy jól vagyunk és minden rendben van.  

További tippek a stresszcsökkentés érdekében:

 • A lefekvés (elalvás) előtti egy órában ne agyaljunk feleslegesen mindenféle dolgokon, ne tanuljunk és magoljunk. Mindenképpen próbáljuk elkerülni a konfliktusokat és vitákat.
 • Érdemes lehet napi 1-2 órát kikapcsolni a telefonunkat, vagy kijelentkezni egy kicsit a közösségimédia-fiókjainkból.
 • Vegyünk a kezünkbe egy jó könyvet, tény, hogy az olvasás feledteti a gondokat.

Két hónapnyi pihenés és kirándulás után nehezünkre eshet újra nekiállni a tanulásnak. Bizonyára az első néhány hét nem lesz a legkönnyebb, de vannak dolgok, amik megkönnyíthetik az életünket. Következzen néhány tipp, amivel sokkal hatékonyabbá tehetjük a tanulásunkat. 

 1. lélegezz
  (forrás: images.unsplash.com)

  Próbáljunk meg összehozni egy ütemtervet és ezt a lehető legpontosabban követni. A napirendünkben soroljuk előre a nehezebb feladatokat, így a lehető leghamarabb túl leszünk a dolgok nehéz részén. Ha következetesek vagyunk, akkor biztosan nem fogunk megcsúszni a tanulnivalónkkal. 
 2. Próbáljuk megteremteni a megfelelő körülményeket. Ha az állandóságra törekszünk, akkor könnyen beleszokunk majd a tanulási rutinunkba, ezáltal megkönnyítjük az egész folyamatot. 
 3. Bár senki sem szeret magolni, ennek ellenére a különböző módszerek tökéletes stratégiát nyújtanak. 
 4. Használjunk vizuális módszereket, ezek segíteni fognak abban, hogy a tudásunk rendszerezett legyen. 
 5. Néha eresszük ki egy kicsit a gőzt, ha több órán keresztül próbálunk meg egy dologra koncentrálni, az nem lesz effektív és csak feleslegesen kifárasztjuk magunkat. Egy-egy tanulási blokk után tartsunk egy kis pihenőt. 
 6. Legyen egy megfelelően kialakított alvási rutinunk. Mindig figyeljünk oda arra, hogy eléggé kipihentek legyünk. Ha reggelente fáradtan fogunk ébredni, akkor az órákon sem fogunk tudni odafigyelni és délután sem tudunk majd megfelelően odafigyelni a tanulásra.

Remélem ezek a tippek legalább néhányatoknak hasznosnak bizonyulnak majd. Stressz- és zökkenőmentes iskolakezdést kívánok mindannyiótoknak, valamint sikeres tanévet az egész Cserkész nevében!

 

Forrásaim:
https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/7416/stressz-suli-vizsga
https://femina.hu/gyerek/iskolakezdes-stressz/
https://hvg.hu/plazs/20140902_10_jo_tanacs_hogyan_csokkentheto_a_tineds
https://mersz.hu/blog/hatekony-tanulasi-modszerek-top-10-lista/