Két keréken a élet 4.rész

Csiba Zoltán | 2020. november 27.
Egy régi fényképalbum. Van vagy huszonöt éves. A fekete Treksport Biker, ami a hátamon van a képeken, már csak darabjaiban van meg. A piros országútim itt pihen a fenti szobában. Tükörsima aszfalton tekerünk felfelé. Körben minden üde zöld, május vége felé lehet. A Schneeberg csúcsa még havas a távolban Puchberg felett. Az autósok türelmesen megvárnak a kanyargós emelkedőn, amíg előzni tudnak bennünket.

négy keréken
(Fotó: hegyi)

Egy újfajta élmény volt minden tekintetben, amikor először tekertem közel a határhoz, Ausztriában. Egynapos túra volt nagyon korai vonatozással Sopronba és este vissza. Komáromból ez egész könnyen kivitelezhető. A mai részben ide, illetve Magyarország északi határmentére szeretnék adni pár tippet, és hogy legyen benne kihívás, természetesen mind emelkedőkben gazdag környék.

Vonattal

A legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy Szlovákián kívül több napot tekerj, ha az oda, vagy akár a visszautat is vonattal teszed meg, és ezzel napokat spórolsz. Többször használtam már ki erre a Magyar Igazolványomat, hogy egy kerékpáros jeggyel kiegészítve átszelve Magyarországot a határ közeléből induljak akár Szerbia, Románia, Szlovénia vagy Ausztria irányába. Négy-hat napot is lehet így nyerni. Persze Magyarországon belül egyirányú utazást kihasználva is jó ez a megoldás. Jöjjön tehát először erre egy tipp!

A Börzsöny, a Cserhát, a Mátra és a Bükk keresztezése

Keresve is nehéz Magyarországon ennél dombosabb többnapos útvonalat találni, hiszen átszeljük mind a négy hegységet. Ha úgy érzed, nagy fába vágnád a fejszéd, a hegységek ki is kerülhetők északról vagy délről, úgy kevesebb szint. Nógrád és Heves megye sajnos nem a jó állapotú úthálózatáról ismert, cserébe tele van eldugott falvakkal, és a táj is szép. Természeti és épített látnivaló bőven akad akár az útvonalon, akár minimális bringás vagy gyalogos kitérővel. Csak az ismertebbeket említve: Drégely vára – rom, Nógrád-várrom, Hollókő, Galya-tetőn a kilátó, Sirok-várrom, Eger, Lillafüred, Diósgyőri vár.

Egyirányú vonatozással (Budapesten a vasútállomások közt izgalmas áttekerni felpakolt bringákkal, egy óra minimum kell rá akkor is, ha ismered a járást), ha a Balaton-kör után ez lenne az első többnaposod, akkor négy-öt napot szánj rá a félnapos hazaúttal együtt. Mindenképpen egy jó technikai állapotú (jó állapotú váltó, fék, kerekek) bringával indulj útnak, mert komoly mászások és gurulások is akadnak.

A dombos útvonal-verzió: Párkány-Letkés-Kemence-Nógrád-Cserhátsurány-Hollókő-Galyatető-Eger-Miskolc (kb. 270 km, kb. 3000 m szint). Párkányig pl. a Duna mellett kerékpárúton is le tudsz gurulni.

négy keréken
(Fotó: hegyi)

Kőszegről a sógorokhoz

Sokan a Balaton-kör után, vagy az előtt, a Fertő-tavat tűzik ki céljuknak, én mégis sokkal jobban ajánlom, hogy picit délebbre vedd az irányt. Négy-öt napnyi csillagtúrára való akad bőven Kőszegről. Kétszer is eltöltöttünk itt több tekerős napot évekkel ezelőtt a komáromi református gyülekezet tagjaival. Kőszeg egy hangulatos kisváros, és a határ közelsége miatt hamar Ausztriában találjuk magunkat. Egy napot érdemes rászánni magára a Kőszegi-hegységre is (például a Hétvezér-forrás és az Óház-tető-kilátó egy aszfaltos körtúrába szépen belefér). Szombathely felé kerülve is akad látnivaló. 50-100 km-es körön belül pedig bőven elérhető több látnivaló Burgenlandban is (pl. Irott-kő kilátó, Léka vára, Huttwisch kilátó, Borostyánkő vára). 

Bővebb info: https://kirandulastippek.hu/koszeg-es-szombathely-kornyeke, és egy útvonal: https://bikemag.hu/tura/hegy-esszencia-koszegrol-az-irottkore/

Bátran ajánlom, ha nyugodt utakra, toleráns autósokra, dombos tájra vágysz.

Tekergés három országban

A magyar-osztrák-szlovén csücsökbe túrázhatsz Szentgotthárdról. A kisváros szintén gyülekezeti csillagtúráink egyik kiindulópontja volt, de kezdtünk és zártunk innen egy nyolc napos Szlovén-Karintiai túrát is már. Az Őrség közelsége és a közeli határátlépési lehetőségek miatt ideális kiindulópont. A magyar oldalon az utak sajnos sok helyen kátyúsak, cserébe kicsiny az autós forgalom, és csukott szemmel is észreveszed, amikor átléped a határt. A kicsiny dombok ellenére meglepően meredek emelkedők vannak mindhárom oldalon. Látnivalókat például itt találsz: kirandulastippek.hu/orseg/az-orseg-legfontosabb-latnivaloi. Link egy útvonalra: https://bikemag.hu/tura/harom-orszag-szaz-kilometer/ 

Burgenlandi kör

Az említett helyek perszetöbbnapos körtúra során is bejárhatóak. Legegyszerűbben Sopronból vagy Szombathelyről. Ebbe a két városba a leggyorsabb a vonatközlekedés, Sopronba (pontosabban a Fertő-tóhoz) ráadásul lehet venni kerékpáros túrajegyet is, amely bárhonnan indulva Magyarországon egységes árú, mindössze 420 Ft.

Remélhetőleg nyárra már ismét bejárható lesz számunkra ez a vidék, addig is lehet alaposan tervezni a hosszú téli estéken. Kérdés esetén Facebookon megtalálsz. Írj rám nyugodtan!