Hogy hívnak és mi a kedvenc… ?

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2019. február 20.
Ahhoz, hogy szoros kötelék alakulhasson ki az őrsön belül, nagyon fontos a kommunikáció, a bizalom és az ebből fakadó személyes ismeret. Kulcsfontosságú, hogy az őrstagjainkat mélyrehatóan ismerjük, a nevükön, családi háttérükön, a kedvenc ételeiken és hobbijaikon túlmutatóan.

tárasjáték
(pexels.com)

Az előző számban szó volt a barátságról: miért is fontos, hogy kialakuljon egy szorosabb kapcsolat az őrsvezető és a gyerekek között, és bemutattunk pár tippet, hogyan lehet ezt könnyebben elérni. Viszont ahhoz, hogy szoros kötelék alakulhasson ki az őrsön belül, nagyon fontos a kommunikáció, a bizalom és az ebből fakadó személyes ismeret.

Kulcsfontosságú, hogy az őrstagjainkat mélyrehatóan ismerjük, a nevükön, családi háttérükön, a kedvenc ételeiken és hobbijaikon túlmutatóan. Meg kellene tanulnunk, hogyan gondolkoznak, milyen nézeteik vannak, mikor milyen reakciót várhatunk tőlük. Ehhez azonban sok beszélgetésre és időre van szükség. De cserkészként erre szerencsére van lehetőség az őrsi gyűlések során. A heti találkozók teret adnak arra, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk a gyerekekkel és a változatos programok teret lehetőséget nyújtanak arra is, hogy közösen fejlődjünk. A gyerekekkel való kapcsolatépítésben sokat segíthetnek önismereti és egyben önfejlesztő játékok. Példaként szolgáljon az alábbi két társasjáték - az ego és a Dixit.
 

Az ego
(Google Images)

Az ego

Az egóban minden csak egyetlen dologról szól: RÓLAD! A véleményedről, mindarról, ami téged érdekel. Mennyire ismered önmagad? Mennyire ismered a többieket? És ők mennyire ismernek téged? A játék során érdekes kérdéseket kell megválaszolnod, amelyekre nem könnyű mindig egyértelmű választ adni, és meg kell tippelned a többiek válaszát. A jó tippekért pont jár.
 

Dixit
(Google Images)

A Dixit

A Dixit az a társasjáték, amelyben a legfontosabb erény a képzelőerő! A játékban szebbnél szebb kártyákat kapnak a játékosok. Mindegyik kártya egyedi illusztrációval ellátott. A kezdőjátékos választ egyet a kezében tartott kártyák közül, és mond róla valamit: egy szót, egy mondatot vagy akár egy egész kis mesét, mindegy, a lényeg, hogy ne legyen túlságosan egyértelmű az utalás. Ezt követően a többi játékos is választ egy lapot a sajátjai közül, majd összekeverik őket, és megpróbálják kitalálni, vajon melyik lehetett az eredeti. Az illusztrációk néha túlságosan is beindítják az ember fantáziáját, így a logika és a részletesség helyett érdemesebb inkább a megérzéseinkre és az ember kiismerésére hagyatkoznunk.

Csak bátorítani tudlak, kedves őrsvezető, hogy jelezd a csapatparancsnokodnál, érdemes ilyen játékokba invesztálni. Nálunk nem kellett sokat győzködni. 

 

Forrás: https://www.gemklub.hu