,,Szeress, hogy szeretve legyél."

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2018. április 24.
A szeretetre való igény mindenkiben megvan, ugyanis az emberek csak akkor boldogok, ha úgy érzik, hogy szereti őket valaki. Nincs ez másképp az őrsünkben sem. Még a legpimaszabb gyerek is rászorul a szeretetre. Tudom jól, hogy nem mindig könnyű szeretni valakit, akivel nem szimpatizálunk, de mivel viselkedésünk a lelkünk látható megjelenítése, ezért nem árt, ha először jobban megismerjük a másikat, aztán ítélkezünk.

szivecskék
(pexels.com)

De hogyan is fejezzük ki szeretetünket? Kötődésünket mindig sajátosan igyekszünk felszínre juttatni, de lehet éppen olyan módon, amelyet a másik nem biztos, hogy megért, így érzelmi hiányt szenvedhet. Gary Chapman a témában kutatva öt embertípust különböztetett meg, akik különböző szeretetnyelvet beszélnek, azaz különböző szeretetigénnyel rendelkeznek. Lássuk is, melyek ezek!

Elismerő szavak

Az elismerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret, elismerés mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél. 

Tipp: játszatok önbizalomnövelő játékokat; az őrsi naplóba készítsetek egy oldalt mindenkiről, ahova csak kimondottan pozitív dolgokat írtok egymásról; készítsetek egy hálafalat az őrsin.

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, az együttlét. Viszont nem szabad összetéveszteni az együttlétet a fizikai jelenléttel. 

Tipp: ügyelj arra, hogy senkibe se fojtsuk bele a szót őrsi közben; legyen egy titkos helyetek/kézfogásotok/jelszavatok, ami összeköti az őrsöt; tartsatok “hogy vagy” kört, ahol mindenki elmondhatja, épp mi zajlik benne.

Ajándékozás

Az ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Nem szabad összekeverni azonban ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt. De vannak, akiknek a látható jelek fontosabbak, mint a többi. Ők azok, akik például a jegygyűrű hordásához különösképpen ragaszkodnak. 

Tipp: legyenek őrsi rítusaitok, pl.az őrsi névből kiindulva egy őrsi születésnap, amikor megajándékozzátok egymást; lepd meg az őrsöt egy pizzával stb.

Szívességek

Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek. Nem árt szem előtt tartani, hogy a szívesen végzett szolgálatokat nem lehet kikényszeríteni, csak szabadon adhatjuk és fogadhatjuk el.

Tipp: az őrssel közösen segítsetek egymásnak, akár egy projekt keretében.

Testi érintés

Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a szeretet vagy törődés kifejezése. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál. Testünknek szüksége van gyengédségre. Minden, ami vagyunk, testünkben lakozik, így aki testünket érinti, bennünket érint meg. (A tapasztalatok alapján lelkileg sokkal egészségesebbek azok a gyerekek, akiket apró korukban sokat ölelgettek.)

Tipp: játszatok ölelős fogócskát; imádkozzatok kézen fogva; fonjátok be egymás haját vagy veregessétek egymást vállba, ha valami jól sikerült; játszatok kicsi a rakást és tartsatok sok-sok maciölelést, csak úgy.

szeretetnyelvek 5
(Pinterest)

Az 5 szeretetnyelv lényege tehát ez: ne a saját elképzelésünk szerint fejezzük ki a szeretetünket, hanem olyan módon, amiből a másik valóban érzi, fontos számunkra. Tehát, tanuljunk meg „beszélni a szeretetnyelvükön”. És ez bár sokszor számtalan áldozattal és lemondással jár,  higgyük el, megéri! Egy idő után kialakulhat az igazi őrsi szellem, amikor már tudjuk, kit hogyan „kell szeretni“. Ehhez segítséget nyújthat a www.szeretetnyelv.hu oldal, ahol saját magatok és az őrstagjaitok számára is készíthettek tesztet, megtudva, ki számára mi a fontos. 

Felhasznált irodalom: Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv c. könyve