NéMó nyomában 2. - A nevelési munkacsoport szemével

SZMCS | 2020. november 22.
A 2020-as Szövetségi Közgyűlés felkérésére a csapatmentorok felmérték az SZMCS nevelési módszerének (korábban új nevelési koncepció, továbbiakban NéMó) elterjedségét, használatát és hiányosságait a gyakorlatban. A beszámoló második részében a Nevelési Munkacsoport által készített változásokat foglaltuk össze.

Válasz az őrsvezetők igényeire: egy egyszerűbb NéMó

Az őrsvezetők által felvázolt helyzetből kiindulva, az igényekhez igazodva szerettük volna továbbgördíteni a NéMó szekerét, és egyben segíteni az őrsvezetők munkáját. A felmérés megmutatta, hogy az őrsvezetők részéről a NéMó egyszerűsítésére és jobb megismerésére, az őrsi foglalkozások megvalósításához kapcsolódó ötletekre és gyakorlati tanácsokra, egy őrsvezetői közösség megélésére és a motiváció folyamatos fenntartásának hogyanlétére van a legnagyobb igény. 

Az igények egy részére sikerült konkrét válaszokat kidolgoznunk (idt. a NéMó egyszerűsítése, módszertani ötlettár létrehozása), a többi megválaszolása pedig még folyamatban van (pl. őrsvezetői közösség teremtése, NéMó-s továbbképzések). 

A NéMó három fokozata

Mivel sok csapatban segédőrsvezetők vezetnek őrsöt, ill. az őrsvezetők is bonyolultnak és túl sok felkészülési időt igénylőnek tartják egy NéMó-s őrsi foglalkozás megtervezését, úgy gondoltuk, három fokozatra bontjuk a NéMó-t. A harmadik fokozat a nevelési módszer teljes változata, lefele haladva a második és az első fokozat pedig ennek egyre kevesebb elemét tartalmazza. A minimalizált első fokozat lényege, hogy az eddigi rendszer szerint működő őrsi gyűlések tematikailag megmaradnak, de közben kibővülnek a NéMó egyes elemeivel.

 

1.fokozat

2.fokozat

3.fokozat

Tudásanyag 

(kötelező minimum)

Tudásanyag 

(kötelező minimum)

Tudásanyag 

(kötelező minimum) 

 

bővítve

MÓDSZEREK

Ima/ Játék / Kézügyesség / Irodalom* / Zene/ Mozgás / Színház**

MÓDSZEREK

Ima/ Játék / Kézügyesség / Irodalom* / Zene/ Mozgás / Színház**

 

változatosság

MÓDSZEREK

Ima/ Játék / Kézügyesség / Irodalom* / Zene/ Mozgás / Színház**

 

tudatos választás

Önértékelés

Önértékelés

Önértékelés

Keretmese 

 

tevékenységre vagy őrsi foglalkozásra

Keretmese 

 

1 cikluson át

Keretmese 

 

6 cikluson át

Szabad választás

 

következő őrsi foglalkozás elemei

Szabad választás

 

tevékenységek - egyéni és őrsi;

 1 rövidebb projekt 

Szabad választás

 

fejlődési területek alapján választott

tevékenységek;

projektek 

 

Ciklus - 1 db

Ciklus - 6 db

   

Kihívások

Év végi kaland

Év végi kaland

Év végi kaland

Szintlépések 

Szintlépések

Szintlépések

*pl. mesék, gyerekversek, mondókák, kiszámolók, nyelvtörők stb.

**pl. báb, film, dramatikus játékok

 

Az első fokozat 

Az őrsi foglalkozás imával indul és ezzel is fejeződik be. További szerves részét képezik a kiscserkész- és cserkészmódszerek (pl. játék, kézügyesség, zene, mozgás), amelyekből kedvünkre válogathatunk. A kötelező minimum tudásanyag átadása valamilyen módszertani segédeszköz alkalmazásával történik. A keretmese vagy az őrsin belül egy tevékenységre, vagy az egész őrsi foglalkozásra ráhúzva jelenik meg. Főleg a kiscserkészeknél fontos. Az őrsi foglalkozás végén önértékelésre kerül sor. A szabad választás során a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy szabadon válasszanak egy (általuk elvégezni kívánt) elemet (programpontot) a következő őrsi gyűlésre.

Az év végén az őrs szintet léphet. Ennek feltétele a kötelező minimum tudásanyag ismerete és az év végi kaland, amelyhez az őrsvezető saját kútfőből vagy az ŐV-tájolóból meríthet ötleteket. 

Ennek lényege, hogy az őrsvezető a saját tempójában haladhat. Amikor úgy érzi, készen áll rá, továbbléphet a következő fokozatra, de akár évekig is elidőzhet az elsőnél. A következő fokozatok kidolgozott változatát az új évben fogjuk nyilvánosságra hozni. 

Egyéb fejlemények

Az őrsi gyűlés előkészítéséhez (sok más játék-, keretmese-, módszertani segédeszköz- és önértékelési ötlettel egyetemben) 2020. november 29-én újonnan induló és folyamatosan bővülő weboldalunk nyújt majd segítséget. Itt az őrsvezetők lépésről lépésre tudják majd megtervezni az őrsi foglalkozásukat.

2020. december 4-én, 18 órai kezdettel egy Zoom-beszélgetést tervezünk, ahova szeretettel várunk minden őrsöt vezető, vagy csak a NéMó iránt érdeklődő cserkészt, hogy megbeszéljük, ill. tiszta vizet öntsünk a pohárba a NéMó-val kapcsolatban. A beszélgetés ezen a linken lesz elérhető. 

Elérhetőségünk 

Kérdéseitekkel, észrevételeitekkel bátran keressetek minket a neveles@szmcsk.sk ímélcímen, vagy a weboldalon megtalálható egyéb elérhetőségeinken keresztül. Hogy képben legyetek a fejleményekkel, kövessetek minket instán: nevelunk_szmcs!

U.I.: Ne hidd, hogy nem használod a NéMót! ;)

(Izsák Lívia, Szendi Tünde)