Közösségi bevonódás és társadalmi szerepvállalás a cserkészetben

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. november 15.
Minden szervezet, akarva-akaratlanul is hatással van a környezetére. Ez a hatás lehet direkt vagy indirekt, azonnali vagy hosszú lefolyású, aktív vagy passzív. Viszont minden esetben az a célravezető, ha ez a hatás tudatos és tervezett.

csr
(SZMCS)

Nekünk, cserkészeknek rengeteg kapcsolódási pontunk van lokálisan is a szélesebb közösségünkkel: kapcsolatot ápolunk a község képviselőivel, ahol működünk, a szülőkkel, a partnereinkkel, támogatóinkkal, más ifjúsági szervezetekkel, iskolákkal, az egyházzal. Ideális esetben a velük való kapcsolatunk kölcsönös bizalmon és elismerésen alapul, ami eredménye lehet a múltban végzett közös munkának is. És bár a jó kapcsolat nagyon fontos, úgy gondolom ez eszköze, és nem pedig célja kell legyen egy cserkészcsapatnak. Mondok egy példát: ha egy sportnapot szervezünk a községben élőknek, a célunk az, hogy bevonjuk a lakosokat a tevékenységekbe, terjesszük a hírét a testmozgás jelentőségének a kiegyensúlyozott életben és a mentális egészség megőrzésében. Nem pedig az, hogy ez által a polgármester kedvében járjunk, aki emiatt lehet nagyobb támogatásban részesít minket. 

A céljainkat a közösség iránt érzett elkötelezettségből, javító szándékkal tesszük, és nem az esetleges járulékos következmények reményében. 

A társadalmi szerepvállalás azt jelenti, megbízható és aktív tagjai vagyunk az életközösségünknek: ismerjük a közösség igényeit, felmérjük a kapcsolódási pontok lehetőségét és azokra legjobb tudásunkhoz mérten válaszolunk. 

Miért fontos, hogy bekapcsolódjunk a tágabb közösségünk életébe?

A legkézenfekvőbb ok: a cserkészet alapelve miatt. Bi-Pi atyánk a közösség szolgálata végett indította el a mozgalmat, amiben tettrekész fiatalokat nevelt arra, hogyan legyenek jobb állampolgárai a társadalomnak, és jobb embertársai egymásnak. A közösség szolgáltata azonban nem csak cél volt számára, hanem eszköz is - arra, hogy alázatosságot tanuljunk, segítőkészséget, odafigyelést. Hogy leküzdjük az önzőséget és a nárcizmust. Hogy képesek legyünk a saját szükségleteinken túl is látni, és keresni a lehetőséget arra, hogy hol és miképp tudnánk javítani a körülöttünk élők mindennapjain. 

A cserkészet nem egy önmagáért, hanem a közösségért tevékenykedő mozgalom. Gyakran szem elől tévesztjük ezt az irányt, vagy úgy ítéljük meg, a közösségért tett szolgálat kimerül az ünnepségeken és megemlékezéseken való részvételben, holott ennél messzebb terjed a tevékenységünk alapvető indíttatása. A járványhelyzet rávilágított arra, milyen nagy szükség van az önkéntesek segítségére az életközösségeinkben: az időseknek való segédkezés, bevásárlás, maszkok széthordása, a karanténban lévők támogatása, az országos tesztelésen való részvétel mind-mind olyan tettek voltak, amikben megmutathattuk, a társadalom számíthat ránk. 

Cserkészként viszont nemcsak az erőt próbáló helyzetekben járhatunk elő példaként, hanem a mindennapokban is. Összegyűjtöttünk ehhez néhány gyakorlati tanácsot és ötletet.

Hogyan is vágj neki egy ilyen feladatnak?

 1. Mérd fel az igényeket!
  Járj utána, milyen nehézségekkel néz szembe a közösséged, milyen problémákkal küzd. Ehhez bátran kérd a csapatparancsnokod segítségét, aki kapcsolatba léphet a helyi képviselőkkel, polgármesterrel, hogy közösen olyan célt tudjatok kitűzni magatok elé, ami téged cserkészként is előre visz, és a társadalom hasznát is szolgálja. Beszélj a helyiekkel, milyen változás segítené az életüket. Fontos, hogy olyan célt válassz, amire valós igény van, máskülönben nem fogsz tudni támogatókat szerezni, és lehet rengeteg munkád lesz a kivitelezésben, de mégsem fogja senki sem értékelni. 

 

 1. Tervezd meg a munkát!
  Határozd meg a célt, amit el akarsz érni, és készíts ehhez akciótervet. Bátran használd a SMART modellt, ami segít a megfelelő cél felállításában:
 • S (Specific) - Jól meghatározott, pontos, mindenki számára érthető és egyértelmű cél.
 • M (Measurable) - Mérhető, számokban kimutatható, pl. a parkban 10 fa helyett legyen 100.
 • A (Achievable) - Elérhető, teljesíthető, anyagi és humán erőforrásaitokból kivitelezhető.
 • R (Relevant) - Releváns, értelmes, a közösség számára hasznot hozó, fontos.
 • T (Time-bound) - Határidőhöz kötött.

Bátran vonj be a tervezésbe nem cserkészeket is. Találd meg azokat az embereket, akiket motivál az indíttatásod és dolgozz velük közösen a cél elérése érdekében. Ezáltal a kapcsolati hálódat is építed, illetve tovább viszed a cserkészet jó hírét a közösségben.

 

 1. Hajtsd végre a kitűzött feladatot!
  Vonj be cserkészeket és nem cserkészeket egyaránt, építs közösséget az olyan emberekből, akik számára fontos a kitűzött cél. Hagyatkozz a cserkész szülők segítségére is, díjazni fogják, ha tevékeny és hasznos tagjai lehetnek a közösségnek. Fontos, hogy a kivitelezés során végig transzparens legyél: mindig informáld az érdekelteket, tájékoztasd a közösséget arról, hogy halad a projekt, mikor lép következő szakaszába, mikor ér véget, hogyan tudnak bevonódni stb. 

 

 1. Értékelj!
  Tekints vissza az elvégzett munkára és tanulj belőle. Mi az, ami flottul ment és érdemes a jövőben is így csinálni? Mi az, ami döcögött, vagy kudarcba fulladt? Miért történt így? Hogyan tudnád a jövőben ennek elejét venni, felkészülni rá? Milyen tanulságokat szűrtél le az esetből? Milyen változást hoztál a közösség életébe? Hogyan reagált a közösség? Értékelik az elvégzett munkát?

 

 1. Beszélj róla!
  Oszd meg a tapasztalataidat a csapatodon belül, sőt a szövetségen belül is, hogy tanulni tudjunk egymástól. Írj egy cikket vagy esettanulmányt a Cserkész újságba, keresd meg a mozgalmi vezetőt és oszd meg vele a tapasztalatokat! Kérd meg a parancsnokodat, hogy számoljon be az eredményekről a többi csapatnak. Beszélj a helyi közösségi vezetőkkel, hogy ők is tovább vigyék a kezdeményezés jó hírét, illetve hogy tudják, a jövőben is számíthatnak rád.

 

“Jó, jó, de mit tehetek az éves szemétszedésen kívül?” Már azt hittem, sosem kérdezed meg! Bár az első szabály még mindig él, tehát hogy a helyi igényekre adjon választ a társadalmi munkád, azért van néhány általános tevékenység, aminek nagy eséllyel a legtöbb községben örülnének. Erről készítettünk neked egy listát. A végén találsz egy szerkeszthető dokumentumot, amibe te is beleírhatod az ötleteidet. Tudod, a tudás hatalom. A megosztott tudás pedig, hát, még nagyobb hatalom.

Ötletek

 • A helyi élelmiszerlánccal közösen fellépve osszátok szét a lejárás előtti élelmiszereket a rászorulók között, amik amúgy a kukában kötnének ki.
 • Szervezzetek társasjáték estet a helyi idősek otthonában, nyugdíjas klubban. Ha nincs ilyen a községetekben, hirdessetek meg egy egyestés rendezvényt az idősebb generációnak.
 • Tartsatok generációs találkozót: hozzátok össze a fiatalabbakat az idősebbekkel. Az idősebbek hozhatnak fényképalbumot, a fiatalabbak a naplójukat, és indulhat a múlt és a jövő megosztása.
 • Gyűjtsetek élelmiszert a rászorulóknak. Készítsetek figyelemfelhívó plakátot, írjátok össze, milyen száraz élelmiszerre lehet szüksége egy 4-5 fős családnak. A begyűjtés után vigyétek ezeket el a családoknak, beszélgessetek velük.
 • Gyűjtsetek meleg ruhákat télre a rászorulóknak és juttassátok el hozzájuk személyesen.
 • Gyűjtsetek iskolaszereket a rászorulóknak és juttassátok el hozzájuk.
 • Tavasszal kapcsolódjatok be a helyi közösségi terek szépítésébe: ültessetek muskátlikat, begóniákat a parkba, járdák mellé, körforgalomba.
 • Szervezzetek egy sportnapot a közösségnek. Találjatok ki olyan sportokat, amik megszólítják és biztonsággal végezhetők a különféle generációk számára. Készítsetek figyelemfelkeltő plakátokat az egészséges étkezés és kellő testmozgás fontosságáról.
 • Szervezzetek egy nyitott túrát a lakóhelyetek körül. Kérjetek meg valakit, hogy készüljön fel a környék nevezetességeiről, látnivalóiról érdekességekkel.
 • Szervezzetek egy pikniket vagy családi napot. Ez egy jó lehetőség arra, hogy megszólítsátok a szülőket és gyerekeket egyaránt. Tartsatok kerekasztalbeszélgetést különböző témákban, például a szabadidőről, a mentális egészségről, a mozgásról stb.
 • Tartsatok szemétszedést a környéketeken, majd kapcsoljatok hozzá egy beszélgetést arról, hogyan óvhatnátok meg a környezeteteket a szemeteléstől, a túlfogyasztástól, milyen környezettudatos módszereket ismertek.
 • Varrjatok újrahasználható szütyőket függönyből, textilből, amit műanyag zacskó helyett tudtok használni. Készítsetek minden cserkészeteknek legalább egyet. Vigyetek belőle a helyi piacra is, ajánljátok fel a helyi vásárlóknak a szütyőt a műanyag zacskó helyett.
 • Építsetek ki egy geocaching útvonalat a lakóhelyetek körül. Adjatok róla hírt a helyi médiában, social media csoportokban, hogy az emberek kipróbálják a túrát, és ezáltal is időt töltsenek a természetben.
 • A helyi erdészekkel együttműködve járjátok be a környéketeken lévő túraútvonalakat és fessétek újra a jelzéseket, tegyétek rendbe az utat, szedjétek össze a szemetet.
 • Készítsetek egy posztert vagy szórólapot (akár online) a mentális egészség megőrzéséről, tippekkel, tanácsokkal, akár konkrét programötletekkel, amiket tartotok, és juttassátok ezt el a környéketeken élőknek.
 • Szervezzetek tematikus sétákat a helyi természetbe: lehet a téma egy történelmi esemény, egy meghatározó korszak, amihez hűen beöltözhettek, helyi jellegzetességek stb. 
 • Terjesszétek a pozitív gondolkodást, készítsetek napi jótett faliújságokat a község olyan helyein, ahol többen találkozhatnak vele. Akár konkrét ötleteket is elhelyezhettek a faliújságon, a lényeg, hogy emlékeztessük az embereket arra, egy jótett semmibe sem kerül, mégis sokat ér.
 • Kapcsolódjatok be a helyi önkormányzat online munkájába: frissítsétek fel a weboldalt új, minőségi képekkel, szerkesszétek át a fellelhető tartalmat, írjatok híreket, készítsetek plakátokat, tegyétek élővé a közösség kommunikációs platformját.
 • Tartsatok komposztálási és hulladék újrahasznosítási workshopot a községetekben. Bátorítsátok az embereket, hogy környezettudatosabban éljenek és bekapcsolódjanak az újrahasználásba.
 • Készítsetek madáretetőket és helyezzétek el őket a község zöld területein, hogy a téli időben is élelemhez jussanak a madarak.
 • Tartsatok egy tea- vagy kávédélutánt az érdeklődőknek, legyetek nyitottak a hozott témáikra, keressétek a lehetőséget, hogy segítsétek a munkájukat.
 • Szervezzetek egy elsősegély tanfolyamot, hívjátok fel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Készítsetek szórólapot, vagy egy online, a telefonra is lementhető posztert a legfontosabb tennivalókról arra az esetre, ha elsősegélynyújtásra lenne szükség.
 • A helyi vezetőkkel vegyétek végig a község krízistervét, evakuációs tervét egy esetleges katasztrófa idejére. Azonosítsátok be azokat a pontokat és feladatokat, amikben a cserkészek segítségére is számíthatnak. Alakítsatok ki egy riadóláncot egy ilyen esetre. Tartsatok gyakorlatot, hogy mindenki tudja, mi a dolga, ha netán cselekvésre kerülne sor.
 • Vegyetek részt egy képzésen a helyi tűzöltók szervezésében. Jelentkezzetek önkéntes tűzoltónak, mérjétek fel, katasztrófa esetén miben és hogyan tudnátok segíteni a munkájukat.
 • Hívjátok fel a helyi vezetők figyelmét azokra a helyzetekre, amelyek nehézséget jelentenek a hátrányos helyzetűek, pl. fizikai mozgásukban korlátozottak, vakok és gyengénlátok, siketek életére. Tegyetek javaslatokat, hogyan lehetne a közösséget a számukra is alkalmas környezetté alakítani.
 • A helyi vadászokkal szervezzetek egy vadlest. Hívjátok fel a figyelmet a hobbivadászat és a vadállomány korlátozásához szükséges vadászat között. Tájékozódjatok a környéketek vadállományáról.
 • Ültessetek fákat, zöldítsétek a tereket.
 • Készítsetek egy nyitott könyvtárat. Szerezzetek egy régi szekrényt, a helyi önkormányzattal egyeztetve helyezzétek el egy vízhatlan helyen, és töltsétek meg könyvekkel. A “becsületkassza” szerint aki elvisz egy könyvet, hoznia kell egy másikat helyette. Ha bejön a projekt, szervezzetek olvasóesteket, számoljatok be egymásnak, ki mit olvasott a közös könyvtárból, milyen gondolatokat indított el bennetek a könyv.
 • Tartsatok egy hulladékújrahasznosító workshopot. Készítsetek olyan dísz- és használati tárgyakat, amik igényesek és a közösségetek hasznára lehetnek.
 • Építsetek méhhotelt, helyezzétek el a zöld területeken. Hívjátok fel a helyiek figyelmét a méhek jelentőségére és a megóvásuk fontosságára. Készítsetek egy videót erről és osszátok meg a helyi médiumokkal.
 • Szervezzetek a helyi mezőgazdászokkal egy workshopot, ahol a házi növénytermesztésről tanulhattok. Vegyétek végig, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy otthon is tudjunk növényt termeszteni különféle körülmények között, kertben, panelben egyaránt. Majd ültessetek a résztvevőkkel közösen zöldségeket, fűszernövényeket.
 • Tartsatok játékestet a helyi közösségi vagy művelődési házban, netán a csapatotthonotokban. Hívjatok meg minél több embert, és játszatok közösen.
 • Építsetek egy jólét-dobozt - készítsetek egy vízhatlan dolgot, amit megpakoltok pozitív gondolatokkal, idézetekkel, hálákkal, imákkal, kedves szavakkal, hogy aki elmegy mellette és vesz belőle egy papírdarabot, jobb kedvre derüljön.
 • Szervezzetek véradást a községetekben. Hívjátok fel a véradók figyelmét a rendszeres véradás fontosságára. Kérjetek meg valakit a Vörös Kereszt képviselői közül, hogy tartsanak egy rövid előadást a témában.

Ha további ötletetek lenne, írjátok bele EBBE a közösen szerkeszthető dokumentumba, hogy minél többen lehessünk aktív és hasznos tagjai a tágabb közösségünknek.