Életet is menthet az olaj

Köteles Ágnes | 2020. október 25.
A zsír egyike a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagoknak, amelynek túlzott bevitele azonban könnyen egészségügyi problémákhoz vezethet, például szív- és érrendszeri megbetegedések formájában.

A nagy mennyiségű zsírbevitel károsan hat az agyra, hosszútávon romolhatnak akár a kognitív funkciók is. A túlzott zsírbevitel jelentősen felgyorsíthatja az Alzheimer-kór kialakulását is. Viszont megfelelő módon és mennyiségben fogyasztva kifejezetten pozitív hatása van testünk számára.

A növényi olajok tartalmazhatnak zsíroldékony anyagokat. Legfontosabb ezek közül az E-vitamin, színanyagként megjelennek a karotionoidok, illetve egyes olajféleségeknél a K-vitamin is.

kókuszolaj
(Forrás: freepik.com)

Mindemellett egyre inkább köztudott, hogy a telítetlen zsírsavakban bővelkedő növényi olajok egészségünkre nézve több szempontból is pozitív hatásúak, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő arányban szerepeljenek étrendünkben.

Az élelmiszerboltok széles olajválasztékkal rendelkeznek. A bőség zavarában azonban gyakori kérdés, hogy melyik a jó sütőzsiradék? A legjobb tehát, ha közelebbről is bemutatunk pár növényi olajat, hogy részletesebb, átfogóbb képet kapjunk testünk működésében betöltött szerepükről.

 

Dióolaj

Természetes, telítetlen zsírsavakban gazdag, emellett többféle ásványi anyag és vitamin forrása is. Pusztán gasztronómiailag nézve a dióolajjal különleges, diós ízt adhatunk az ételeknek. Gyakorlati szempontból pedig, ahogy a dió, úgy az olaja is fontos húspótló a vegetáriánus táplálkozásban.

Kókuszolaj

Kókuszzsírként vagy kókuszolajként is forgalmazzák. Állaga a hő hatására változik, így hidegben dermed, melegben folyik, mindeközben viszont nem avasodik. A másik különlegessége, hogy 190 °C-ig nem ég, így nem keletkeznek benne karcinogének, épp ezért tökéletes bő olajos sütésre. Ha rántott húsra lenne kedve valakinek, de nincs kéznél más, csak kókuszzsír, nyugodtan süsse ki ebben a húst, mivel az íze egyáltalán nem édes, inkább kellemesen semleges. Alacsony a kalóriatartalma, segíti az emésztést, mindemellett laurinsavat is tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert.

Lenmagolaj

A lenmagolajat inkább étrendkiegészítőként, mintsem ételként kezelik. Kiemelkedően magas az Omega-3 zsírsav tartalma, amelynek köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, jót tesz a szívnek, emellett csökkenti a vérsűrűséget, és gyorsítja az anyagcserét is. Ha csak magában fogyasztjuk, az is nagyon hasznos, de kiválóan használható salátákhoz. Gyakran használatos pl. római salátánál, ahol a kesernyésségét ellensúlyozhatjuk édesebb alapanyagokkal vagy édesebb ecetekkel.

Olívaolaj

Az olívaolaj az örökzöld olajfa terméséből előállított étkezési olaj. A benne fellelhető zsírsavak aránya a fa fajtájától és a kinyerés, préselés módjától függően változhat.

Természetes antioxidánsként E-vitamint tartalmaz. A hidegen sajtolt olívaolaj fogyasztása segít a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Régebben ezt a tulajdonságot a zsírsav-összetételre vezették vissza, ma inkább az olajban oldott, gyulladáscsökkentő hatású anyagoknak tulajdonítják.

Remélem, sikerült egy kis betekintést nyerni az olajok világába és használatába, és hasznos információkkal bővült a tudástáratok.

Lehetőség szerint használjatok minőségi olajakat, mert ha odafigyelünk az étkezésünkre, a testünk meghálalja majd igyekezetünket.

Források:

https://www.heartuk.org.uk/low-cholesterol-foods/fats-and-oils 

http://eteltcsakokosan.hu/2016/02/04/mindent-az-olajokrol/ 

https://www.cosmio.hu/alapanyagok/novenyi-olajak-es-zsirok