Teázási szokásaink

Klukon Gergely | 2019. május 14.
„A jó barátok képesek megváltani a világot egy csésze tea és házi sütemény mellett.” (Pam Brown)

Beszélgessünk ma a teáról. Általában, ha bárhol szóba kerül a tea, rögtön Anglia és az angolok jutnak eszünkbe. Hihetetlen, hogy egy nemzet egy italt ennyire magáénak tudjon. 

 

A jó barátok képesek megváltani a világot egy csésze tea és házi sütemény mellett.” (Pam Brown) 

kep2
(freepik.com)

A tea az egyik legnépszerűbb eredetmítosza szerint egy buddhista szerzetestől, Bodhidharmatól származik. Nagyjából Krisztus után 500-ban a szerzetes levágta a szemhéját, hogy soha többé ne kelljen aludnia és meditálni tudjon. A mítosz szerint ezekből a szemhéjakból sarjadtak ki az első teacserjék.

Tudtad? A buddhisták évszázadok óta fekete teát isznak annak érdekében, hogy meditáció közben minél tovább ébren tudjanak maradni.

Később az uralkodók italává vált a tea. A kínai uralkodók privilégiumként ajándékoztak egy teázási lehetőséget a győztes hadvezérnek. Később folyamatosan csökkent a társadalmi érdekeltsége, elkezdtek teázni a nemesek, az iparosok és a kispolgárok is, meghódítva az egész világot. 

Miután bárki számára elérhetővé vált, az egyik legkelendőbb árucikk lett. Elindult a hamisítás, az ital higítása, és néha még festékkel is színezték, hogy még kelendőbb legyen a szegényebb családok körében az olcsó és silány minőségű folyadék. 

kep3
(pexels.com)

Angliában felrobbantotta a piacot. Londonban nagyjából kétezer kávéház zárt be, és nyílt helyettük teaház a 18. században. Olyan szinten elragadta az angolokat a teázási láz, hogy a legenda szerint az első világháború alatt az angolok több csatát is vesztettek amiatt, mert a katonák mindig pontosan megtartották a teaidőt. Lényegtelen volt, hogy a csata közepén voltak-e épp, mindenki otthagyta a harcállását, és elment teázni. Ezt az ellenség sokszor ki is használta. 

Pont ennek következményeképp a világháború után minden angol tankot felszereltek teafőzővel, hogy a továbbiakban ne akassza meg a teaidő a harcokat. 

 

Őrsi tipp: Gyűjts össze 5-7 fajta teát, amit elviszel őrsire, és ismertesd meg a cserkészeiddel a tea történetét. Próbáljatok ki pár új izgalmas ízesítést is! Ha bátrak vagytok, akkor megpróbálkozhattok a tejes teával is: áztassátok hosszabb ideig a fekete teát, hogy már-már sűrű legyen, majd öntsétek fel tejszínnel. A teázás végén próbáljátok megfogalmazni a saját gondolataitokat erről a hatalmas múltra visszatekintő italról. 

kép4
(pexels.com)

Kihívás: 

  • Szerezz be egy olyan teát, ami a környékeden nehezen kapható, és pár barátoddal ülj le kipróbálni az új ízeket.
  • Készíts saját teát szárított gyümölcs és szálas zöldtea keverékéből.