Vlačuha Krisztián

forest

Ködös ősz a Visegrádi-hegységben

Ma a Visegrádi-hegységbe kalauzollak el titeket. Bár már több környékbeli túrát bemutattam itt nektek, a környék és annak gyönyörű erdei még mindig tudnak újat mutatni, időjárástól és évszaktól függően.

Irány a Hosszú-tavi mendékház

Irány a Hosszú-tavi mendékház

Mit is kell tudnunk az úti célunkról? A Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) a Nagy-Tarpataki völgy felső részén, 1960 m tengerszint feletti magasságban, a Hosszú-tó felett található, innen ered a neve is.

81545182_1113286905683584_9037662066202116096_n

Két napos túra sátorban alvással a Sasfészeknél

A legutóbbi túránk abból az ötletből indult ki, hogy sátrazzunk télen is valahol a környéken. Ez az ihlet még vagy öt éve szállt meg, és azóta minden télen egy éjszakát kint sátrazom a Pilis valamelyik gyönyörű kilátással bíró helyén a havas időszakban. Idén a Sasfészekre esett a választásom, ahol reggelre még egy kis hóval is meglepett a Teremtő.

IMG_20191226_094052_8.jpg

Majdnem hótalpazás az Ördöglakodalma-hágó környékén

A legutóbbi túránk a varázslatos téli Alacsony-Tátrába vezetett, azon belül is az Ördöglakodalma-hágóra (Čertovica). Bár a kirándulás hótalpasnak indult, a kevés hó miatt (5-10 cm) ez sajnos elmaradt, a hagyományos módon jártuk be a 20 kilométernyi távot két nap alatt. 1001 métert tettünk meg fel-, majd lefelé a csodálatos vidéken.

Lyány-kőről.JPG

Barangolás a Szilicei-fennsík környékén

A Szilicei-fennsík Rozsnyótól délre terül el a Szlovák-karszt nyugati részén. Túránk első megállója a Szilicei-jégbarlang volt, amely Európa legdélebben fekvő eljegesedett ürege. Innen folytattuk utunkat a fennsíkra, ahol egy mesevilág tárult a szemünk elé. Útközben meglepetésünkre még egy birkanyájjal is találkoztunk. Aztán belebotlottunk még egy 142 méter mély vertikális barlangba, vagyis zsombolyba, ami a Kis-zsomboly nevet viseli. Utunk végeztével még megálltunk a Lyány-kőn, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az innen északra elterülő településekre és hegyekre.

Téry menedékház.jpg

Augusztusi túra a Téry-menedékházhoz

A Téry-menedék 2015 méterrel a tenger szintje felett fekszik. 1899-ben épült, nevét a kiváló selmecbányai orvosról és turistáról, Téry Ödönről kapta, aki oszlopos tagja volt Magyarország első turistaegyesületének, a Magyar Kárpát Egyesületnek. A menedékház a Magas-Tátra egyik leglátogatottabb pontja, a túrát az ótátrafüredi (Starý Smokovec) vasútállomásról érdemes kezdenünk. A Magas-Tátra 2500 m magas csúcsaival már magashegynek számít, így az időjárás csalóka és hamar változhat.

balodalt a Ferenczy szikla, háttérben a Vadálló-kövek.jpg

Három nap a tavaszi Pilisben

Április végén egy barátommal elhatároztuk, hogy 3 napra beleveszünk a Pilis és a Visegrádi-hegység erdeibe. Rövid tervezgetés után meg is született az útvonal: 55 km, 2015 m felfelé, 1785 m lefelé. Megérte. Megyünk legközelebb is.

pexels-photo-418831.jpeg

12 óra egyedül az erdőben

Sziasztok! Csuka vagyok és ma egy kis erdei kintlétre hívlak meg Titeket. Akár tábori vagy őrsi program keretében próbáljátok ki, milyen 12 órát egyedül tölteni az erdőben, biztosan maradandó élmény lesz.