Vlačuha Krisztián

vaanta

Finnországban ért a május

Tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzetre, szerencsésnek érzem magam, hogy mégis eljuthattam külföldre. Bár munkaügyben, de minden adandó alkalmat kihasználok arra, hogy megismerjem a környezetem szépségeit, és hogy minél több időt töltsek a természetben. Mikor ezt a cikket olvassátok még mindig Finnországban tartózkodom.

forest

Ködös ősz a Visegrádi-hegységben

Ma a Visegrádi-hegységbe kalauzollak el titeket. Bár már több környékbeli túrát bemutattam itt nektek, a környék és annak gyönyörű erdei még mindig tudnak újat mutatni, időjárástól és évszaktól függően.

Irány a Hosszú-tavi mendékház

Irány a Hosszú-tavi mendékház

Mit is kell tudnunk az úti célunkról? A Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) a Nagy-Tarpataki völgy felső részén, 1960 m tengerszint feletti magasságban, a Hosszú-tó felett található, innen ered a neve is.

81545182_1113286905683584_9037662066202116096_n

Két napos túra sátorban alvással a Sasfészeknél

A legutóbbi túránk abból az ötletből indult ki, hogy sátrazzunk télen is valahol a környéken. Ez az ihlet még vagy öt éve szállt meg, és azóta minden télen egy éjszakát kint sátrazom a Pilis valamelyik gyönyörű kilátással bíró helyén a havas időszakban. Idén a Sasfészekre esett a választásom, ahol reggelre még egy kis hóval is meglepett a Teremtő.

IMG_20191226_094052_8.jpg

Majdnem hótalpazás az Ördöglakodalma-hágó környékén

A legutóbbi túránk a varázslatos téli Alacsony-Tátrába vezetett, azon belül is az Ördöglakodalma-hágóra (Čertovica). Bár a kirándulás hótalpasnak indult, a kevés hó miatt (5-10 cm) ez sajnos elmaradt, a hagyományos módon jártuk be a 20 kilométernyi távot két nap alatt. 1001 métert tettünk meg fel-, majd lefelé a csodálatos vidéken.

Lyány-kőről.JPG

Barangolás a Szilicei-fennsík környékén

A Szilicei-fennsík Rozsnyótól délre terül el a Szlovák-karszt nyugati részén. Túránk első megállója a Szilicei-jégbarlang volt, amely Európa legdélebben fekvő eljegesedett ürege. Innen folytattuk utunkat a fennsíkra, ahol egy mesevilág tárult a szemünk elé. Útközben meglepetésünkre még egy birkanyájjal is találkoztunk. Aztán belebotlottunk még egy 142 méter mély vertikális barlangba, vagyis zsombolyba, ami a Kis-zsomboly nevet viseli. Utunk végeztével még megálltunk a Lyány-kőn, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az innen északra elterülő településekre és hegyekre.

Téry menedékház.jpg

Augusztusi túra a Téry-menedékházhoz

A Téry-menedék 2015 méterrel a tenger szintje felett fekszik. 1899-ben épült, nevét a kiváló selmecbányai orvosról és turistáról, Téry Ödönről kapta, aki oszlopos tagja volt Magyarország első turistaegyesületének, a Magyar Kárpát Egyesületnek. A menedékház a Magas-Tátra egyik leglátogatottabb pontja, a túrát az ótátrafüredi (Starý Smokovec) vasútállomásról érdemes kezdenünk. A Magas-Tátra 2500 m magas csúcsaival már magashegynek számít, így az időjárás csalóka és hamar változhat.

balodalt a Ferenczy szikla, háttérben a Vadálló-kövek.jpg

Három nap a tavaszi Pilisben

Április végén egy barátommal elhatároztuk, hogy 3 napra beleveszünk a Pilis és a Visegrádi-hegység erdeibe. Rövid tervezgetés után meg is született az útvonal: 55 km, 2015 m felfelé, 1785 m lefelé. Megérte. Megyünk legközelebb is.