Pomichal Jolán

méh

A túlélés stratégiája – a méhekkel

„A növények a légköri oxigént 3000 év alatt „megújítják“. Milyen folyamatok indulnának be, ha valamilyen oknál fogva a növények rövid időn belül kipusztulnának?“ – áll a kérdés egy magyarországi 10-es biológia tankönyvben.

föld a cikkhez.jpg

A globális felmelegedésről - Magyarul

A fosszilis gázok, a metán, a dinitrogén-oxid, a freon-12, avagy difluor-diklórmetán koncentráció emelkedése kibillentette az oxigén kétatomos gáz, és az ózon három oxigén atomos molekulagáz dinamikus egyensúlyát, ezáltal...

received_589372964935875.png

Zengő nóta szálljon Karácsony reggelén

Az iskola és a szülők rendszerint gondoskodnak arról, hogy ne unatkozzunk a karácsonyi szünetben sem, de ha mégis sikerül egy kis szabadidőre szert tennünk, javaslunk nektek egy remek kis önfejlesztő programot.

advise-answer-arrow-208494.jpg

Dolgok, amiket csak a tanárok látnak

Biztos mindannyian lamentáltatok már azon, szokott-e mesélni rólatok a tanárotok az ismerőseinek, és tuti van nektek is az agyatok egy eldugott részében egy hosszú, kérdésekkel teli lista olyan dolgokról, amiket sosem lesz alkalmatok megkérdezni a tanáraitoktól.

bögre

Mit hozz magaddal táborba?

Mikor cserkészrendezvényre pakolok, gyakran csak állok a felszereléslistával a kezemben az üres táska felett, és először nem tudom, mit vigyek, aztán mikor már minden létezőt betettem, nem tudom, mit hagyjak ki. Mindenesetre az évek alatt pár dologra azért rájöttem, amivel egyszerűbbé teszem a pakolást és a tábort.

VeleDay

Nem vagyok egyedül

A motivációs hétvége fogalma gondolom már a legtöbbeknek ismert. Új ötletek, előadások a gyerekekről, mikor mit tegyünk, hogyan kezeljünk egy-egy helyzetet és/vagy problémát, stb., stb.

útjel

A törvények és létjogosultságuk

Mi jut eszünkbe a „törvény” szó hallatán? Szabály, regula, kötelesség, korlátok, munka, nyűg és még sorolhatnám. Csupa kellemetlennek tűnő dolog. Akkor minek kell egyáltalán a törvény?