A globális felmelegedésről - Magyarul

Pomichal Jolán | 2020. február 4.
A fosszilis gázok, a metán, a dinitrogén-oxid, a freon-12, avagy difluor-diklórmetán koncentráció emelkedése kibillentette az oxigén kétatomos gáz, és az ózon három oxigén atomos molekulagáz dinamikus egyensúlyát, ezáltal...

Huh, hát igen, ez aztán érthető, de azért próbáljuk meg magyarul, és nem görögül. Először is, a nagybetűs Globális Felmelegedés egy létező jelenség, csakúgy mint a plüssmacik, vagy mint a reggel boldogan iskolába menő emberek. Sokszor megfeledkezünk róla, mint a plüssmacikról, és nagyobb korukra sokan tagadják is a létüket. Sokszor idegesítő, mert még a csapból is ez folyik, és pont emiatt kezdjük azt hinni, nem is tehetünk ellene semmit. Ez egyszerre igaz is és nem is.

Igaz, mert tény: ez egy természetes folyamat.

föld a cikkhez.jpg
(freepik.com)

Nem úgy néz ki a dolog, hogy leforgatták a Jégkorszak 1-2-3-at, aztán egyből jött a „Jaj, úgy élvezem én a strandot!” éra. Földünk folyamatosan melegszik, lehűl, melegszik, lehűl.

A történelembe sokszor be is kavart egy-egy kisebb jégkorszak, amikor hosszabb volt a tél, és rövidebb a nyár (filmben ezt a Narnia krónikáinak Jégkirálynője, vagy a Trónok harca „Közeleg a tél”-je is megtestesítette), viszont már akkor is megjelent a fordítottja, amikor a nyár tolódott ki. Az egyetlen bökkenő ezzel a természetes folyamattal az, hogy mi, emberek, felpörgettük. Eddig ez egy kimondottan lassú procedúra volt, így a környezet tudott hozzá alkalmazkodni. Most viszont egyik napról a másikra ajtóstul tör be a házunkba.

És mit tehetünk mi, cserkészek ez ellen? Nem állíthatjuk le a nagy gyárakat, nem tudunk elektromos autót venni. Mégis, tudunk tenni ellene.
Járjunk el szemetet szedni, cserkészcsapatunkkal, iskolánkkal. Minél kevesebb nehezen lebomló dolog van szerteszét, annál jobb! Kampányoljunk a szemetelés ellen, készítsünk plakátokat (akár őrsileg is), amelyeket kihelyezhetünk a falunkban, városunkban.
Ne csak cserkésznyakkendőben legyünk cserkészek! Láttam már gyereket, aki szemétszedésről jött, itta a műanyag flakonból a vizet, majd eldobta a nem teljesen üres palackot – az árokba. Mert ez csak EGY üveg. Mondta hét milliárd ember.
Válasszuk a tömegközlekedést és/vagy használjunk biciklit, egyéb közlekedési eszközöket. Minél kevesebb kipufogógázt termeljünk. Miért? Mert az ekkora mértékű füst már nem tud eloszlani, egy nyüzsgő nagyvárosban biztosan tapasztaltad már, milyen érzés azt belélegezni. Ha csak szmogot lélegezhetnél, az nemhogy nem lenne kellemes, hanem kifejezetten káros az egészségre.

Ajándékba kaptuk a Földet, nem arra, hogy tönkre tegyük. Mert igen, a globális felmelegedés létezik. Igen, az ember is tehet róla. Igen, nem csak a jegesmedvék vannak veszélyben. Szinte napi szinten halnak ki „kevésbé cuki fajok”.

Kiszáradnak a tavak (például az Aral-tó), elolvadnak a jégtakarók (a Kilimandzsáró lassan elveszíti a állandó hótakaróját teljesen ). „Idegen fajok” telepednek meg nálunk, ami annyit jelent, hogy olyan itt nem őshonos állatok, főleg rovarok jelennek meg, amelyeknek nincs nálunk természetes ellenségük.telepednek meg nálunk. Ilyen például a gesztenyelevél-aknázómoly, a dióburoklégy (,amely miatt rossz a dió termése). A felmelegedés miatt pedig lassan könnyebben megérik nálunk a nem őshonos füge, mint az alma.

Mind cserkészek, mind emberek, igyekezzünk tenni a globális felmelegedés ellen. Ha meggátolni nem is tudjuk, lassítani sikerülhet. Ez a mi Földünk, ez a mi otthonunk.