Mézeskalács házikó/gyertyatartó verseny őrsileg

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2022. január 4.
Karácsonyra készülve, a Bambuszt pusztító pandák úgy döntöttek, hogy mézeskalácsot is fognak pusztítani, mégpedig közös előkészülettel. Három héten keresztül készültek az egyéni alkotásaik.

Karácsonyra készülve, a Bambuszt pusztító pandák úgy döntöttek, hogy mézeskalácsot is fognak pusztítani, mégpedig közös előkészülettel. Három héten keresztül készültek az egyéni alkotásaik.

BPP
(forrás: Kurcz Anna)

Először egy receptet választottunk. Nekünk nem volt nehéz dolgunk, mert az őrsben van egy lány, aki cukrásznak tanul, így az általa bevált receptet használtuk. De aki nem rendelkezik ilyen szupererővel, az bátran forduljon az anyukájához, a nagymamájához vagy a Google-hoz. Minden héten azonos időben foglalkoztunk a művünkkel (ha változás volt, előre szóltunk egymásnak) és előre leírtuk egymásnak, hogy mit kell beszerezni, mire lesz szükségünk - alapanyagok, konyhai felszerelés, technológia,... Az alapanyagokat mindig egyénileg beszereztük, a konyhai eszközöket elkészítettük, a videóhívást megvártuk.

 1. Hét – a TÉSZTA 

Az első héten a tésztát gyúrtuk jól össze. Az instrukciókat sorban kaptuk, de közben is lehetett kérdezni, illetve ellenőrizve is voltunk (amennyire lehetett), hogy jól haladunk-e. Volt, akinél a szülők is aktívan jelen voltak és segítettek. A tésztagyúrás a legfontosabb rész, ezért csak arra összpontosítottunk, esetleg egy-két karácsonyi történet, szokás is elhangzott. Bár mindenki meglepődött, hogy a mézeskalács tésztát mennyire nehéz és milyen sokáig kell gyúrni, végül mindenkinek szépen sikerült, és nem bánta, hiszen megérte. Addig is tudtunk belőle csipedni ☺.

froma_ház
(forrás: Kurcz Anna)
 1. Hét – a FORMÁZÁS, SÜTÉS

A megpihent tésztát egy hét után ismét elővettük. Szakítottunk belőle két nagyobb darabot, elnyújtottuk, majd megformáztuk a minta szerint a házikót és az alapját (kép 1, kép 2). A maradék tésztából kedvünk szerint szaggattunk még formákat és sütőbe vetettük. Miközben dolgoztunk, hallgattunk karácsonyi zenéket, történeteket meséltünk, beszélgettünk, mutogattuk az érdekesebbnél érdekesebb formáinkat, énekeltünk (tudod, Last christmas I gave you my heart,... Hóban ébred majd az ünnep... ,Jingle bells, jingle bells jingle all the way,...).

 1. Hét – a DÍSZÍTÉS, eredményhirdetés

Az utolsó közös alkalmunkon lett meg a végleges alkotás. A máz elkészítés után jött az igazi alkotói munka. Hurkapálcikák és fogpiszkálók segítségével összeraktuk a házikót, majd amellett hogy ügyeltünk, hogy ne maszatoljuk mindent össze, elkezdtük szépítgetni. A házikót jól kiegészítették a megsütött formáink, melyeket szintén kidíszítettünk. A kész alkotásról képet csináltunk, majd meghirdettünk egy szavazást, melyre két napot adtunk. A két nap elteltével kihirdettük a nyertest. 

Akik lemaradtak és szerettek volna még közben is csatlakozni, vagy éppen nem tudtak csatlakozni, azok kedvéért az őrsi után a csoportba is beküldtük az adott menetet, hogy tudják pótolni. Illetve, aki nem vett részt, de az őrs tagja, a szavazásban részt vehetett. 

A lányoknak tetszett, kipróbálhatták konyhai rugalmasságukat, együtt lehettünk és még a családnak is finomat sütöttünk. Ezért bíztatlak, hogy merj belevágni, akár a mézeskalács sütésbe, akár más egyéb finomság elkészítésébe. Tapasztalataim szerint ezek közkedvelt programok, és bebizonyosodott, hogy online is működik. 

Feladatok (melyek leoszthatók az őrsön belül):

 • Recept kikeresése
 • Alapanyagok beszerzésére való figyelmeztetés
 • Zenék kikeresése és lejátszása
 • Leírás a menetről, az adott alkalom után
 • Szavazás és eredmény hirdetés levezetése

Recept

mézeskalácsok
(forrás: pinterest.com)

Hozzávalók:

 • 1 kg simaliszt 
 • 40 dkg porcukor 
 • 14g mézeskalács sütőpor (1 tasak) 
 • 2 teáskanál őrölt fahéj 25 dkg 
 • méz 
 • 3 db tojás (2-t külön választunk)
 • margarin (20 g)
 • nyomózsák (zacskó)
 • mécses
 • díszes cukorkák
 • fogpiszkáló, hurkapálcika
 1. Egy edényben felmelegítjük a tojások sárgáját, a mézet és a margarint. Félre tesszük, és a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a meleg, folyékony massza. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
 2. A tésztát kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük.
 3. Sütés: 180 °C, 10 perc
 4. A máz elkészítése: a 2 tojásfehérjét félig felverjük robotgéppel (1,5 citromot is lehet használni), majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.