Társasjáték-ajánló

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2022. december 21.
Mi, cserkészek sokat játszunk, szeretünk is, és kell is! Hoztam tehát nektek pár társasjátékot, melyet érdemes kipróbálni a bentülős napokon. Rengeteg van belőlük, megpróbáltam tehát őket kicsit kategorizálni is, hogy könnyebb legyen választani. Íme a lista, tessék csak körülnézni:  

Mi, cserkészek sokat játszunk, szeretünk is, és kell is! Hoztam tehát nektek pár társasjátékot, melyet érdemes kipróbálni a bentülős napokon. Rengeteg van belőlük, megpróbáltam tehát őket kicsit kategorizálni is, hogy könnyebb legyen választani. Íme a lista, tessék csak körülnézni:  

  1. Ismerkedős

Ego – Kérdésekre kell megtippelni a válaszokat – mit válaszolna a soron következő játékos az adott kérdésekre, amelyekre nem könnyű mindig egyértelmű választ adni? A jó tippekért pont jár.

Dixit – Absztrakt képek segítségével ismerjük meg önmagunkat és másokat, és a mi, és az ő képzelőerejüket. A kártyák alapján mondunk egy szót, mondatot, sztorit, bármit, ami nem túl jellemző rá, de egyben kitalálható. A többiek is az elmondottak szerint választanak egy saját kártyát, majd meg kell találni az eredeti leíráshoz tartozó kártyát. A logika és a részletesség helyett érdemesebb inkább a megérzéseinkre és a másikról szerzett tudásunkra hagyatkoznunk.

Identity – Különböző, elgondolkoztató kérdésekre adunk választ a társaság előtt, illetve a játék tartalmaz egyéni és olyan feladatokat, amelyeket mindenkinek el kell végezni. Ezekhez a feladatokhoz is mélyen a belsőd kitárására lesz szükség. Elsősorban felnőtt korosztálynak szóló pszichológiai és önismereti társasjáték. 

Igen? és... – Vallomásos jellegű kérdezz-felelek játék, ahol a válaszokat titkosan kell megtenni, aztán pedig tippelni azzal kapcsolatban, hogy vajon mit feleltek a többiek. Kitalálni a szokásaikat, gondolataikat. Pont csak akkor jár, ha meg tudjátok mondani, hányan válaszolnak igennel a sok hétköznapi és rendkívüli helyzetet idéző kérdéskártyákra. 

catan
(forrás:unsplash.com/@motivesandplaces)
  1. Taktikai

Isla Dorada – Hajótörés után fedezik fel a játékosok a szigetet és annak kincseit. A játékmenetet erősen építi az egyéni küldetések végrehajtása, a kollekció gyűjtés, az aukciók/licitek, a titkok, a kártyahúzás, a pontról pontra mozgás és a váratlan fordulatok.

Takenoko – A játékosok az akcióikkal irányíthatják a kertészt, aki bambuszokat növeszt, a mindig éhes pandát, aki felfalja a bambuszokat, illetve építhetik a kertet, hogy legyen hol nőnie a bambusznak. Az előretervezést fejlesztő társasjáték.

  • Hasonló játkok: Agricola (farm építés), Fröccs (ital készítés, eladás), Catan (kereskedés), 7 wonders (a világ 7 csodájával), Szép új világ (birodalomépítés), Santaroni (istenek), Ticket to ride (vasútépítés)

 

  1. Szórakozás

Cica, pizza, taco, gida, sajt – Ezeket a szavakat kell ismételni körbe, körbe, majd jön a csavar és a leglassabb játékos fizet rá.

Tokió királya – A játékban egymással küzdötök meg mutáns szörnyek, rettenetes űrlények vagy romboló robotok szerepébe bújva egy vidám, kaotikus hangvételű csetepaté során. 

  • Hasonló játékok: Aranyásók (aranyhoz vezető út keresése), Álmodj velem (fantázia, bizalom), Babszüret (üzletelés), Beng („maffia), Lépten-nyomon: Amszterdam (összefüggések keresése), Szabadulószoba (kijutás a „bezártságból), Top 10 (sztorik kitalálása)

 

  1. Gondolkodást elősegítő játékok

Koncept – A játékosok célja az, hogy képek segítségével, asszociációval találják ki a feladványok megoldását.

  • Hasonló az Imagine is – itt pedig piktogramokkal kell elmagyarázni a feladványokat

Quarto és társai – Logikai, előregondolkoDás, mások kiismerése. 

  • Fantom (rejtőzködés, keresés), Fedőnevek (asszociációs), Tabu (asszociációs, szókincs)

 

  1. Gyorsaság, reflex

Burrito – Ebben a társasjátékban a játékosok folyamatosan kártyákat húznak és dobálnak el, míg szetteket nem tudnak létrehozni – és ekkor elszabadul a burritóháború! A leggyorsabb játékos felkapja a pihe-puha burritót, és megpróbálja eltalálni vele valamelyik ellenfelét...

  • Dobble, Ghost Blitz, Junglespeed, Ligretto, Panic bab

Ha neked is van egy jól bevált játékod (vagy több is), írd majd kommentbe a Cserkész FB oldalára, az arra kijelölt helyre. Illetve bátran írjatok ugyan úgy kommentbe, ha egy játékot kerestek, lehet valaki kölcsön is tudja majd adni. Jó munkát, jó szórakozást!

 

Forrás:

forrás_1, forrás_2