Tornázz otthon! – hasznos appok, videók az otthoni edzéshez

Haver Márta | 2022. június 10.
Bizonyára sokunk keresett már „könnyű” megoldást a napi, heti mozgásához. Sokan a személyi edző, vagy a fitneszterem mellett döntenek, vannak, akik maradnak a saját maguk által ellenőrzött otthoni edzéstervnél. De mi van, ha nem engedhetjük meg magunknak a személyi edzőt...?

Bizonyára sokunk keresett már „könnyű” megoldást a napi, heti mozgásához. Sokan a személyi edző, vagy a fitneszterem mellett döntenek, vannak, akik maradnak a saját maguk által ellenőrzött otthoni edzéstervnél. De mi van, ha nem engedhetjük meg magunknak a személyi edzőt, vagy ha nem igazán megy önmagunk motiválása? Mi más is lehetne kézenfekvőbb megoldás annál az eszköznél, amit nap mint nap nyomkodunk és ami nélkül nem tudjuk elképzelni a hétköznapjainkat. Az okostelefonok világa kinyitotta előttünk az applikációk és videók világát is, ahol kedvünkre böngészhetünk különféle, ízlésünk szerinti tartalmak után és ahol nem kell aggódnunk az edzőterem fürkésző tekinteteitől, vagy a túl drága bérlettől. Manapság már egyre több alkalmazást fejlesztenek ki, ami méri a lépésszámainkat, a megtett kilométereket, a napi kalóriabevitelt vagy éppen a pulzusszámot. Ugyan miért ne használhatnánk akkor okostelefonunkat tornázásra vagy önmagunk mozgásra ösztönzésére? 

Az évek során jómagam is számtalan ilyen alkalmazást próbáltam ki és videót néztem meg, amik valóban hasznosnak bizonyultak a számomra. Az alábbiakban bemutatok néhány sportolásra késztető, megmozgató alkalmazást és Youtube-csatornát, ami nektek is hasznotokra válhat.

Alkalmazások:

30napos
(forrás: fridachristina.com) (forrás: fridachristina.com)

1. 30 Napos Fitneszkihívás: Edzés

Ez egy profi fitneszedző által összeállított 30 napos kihívás, amiben különböző mozgásformák közül választhatsz. Van teljes testedzés, has-, fenék-, kar- vagy lábedzés is. Három nehézségi szintből választhatunk, így kezdők is nyugodtan végezhetik. Részletes videókkal, időméréssel segíti az edzést és automatikusan rögzíti az eredményeket. Ráadásul az edzések elérhetőek magyar nyelven is. 

 

2. Leap Fitness Group 30 napos kihívásai

Bár az előző alkalmazás is a Leap Fitness Grouptól van, mégis fontosnak tartom megemlíteni a 30 napos kihíváscsaládjukat, amelyből legalább eggyel már biztosan találkozott mindenki. Különféle edzéstípusokra szakosodva hoztak létre több alkalmazást. Attól függően válaszhatunk közülük, hogy mire szeretnénk edzeni. Szintén három nehézségi szinten mozognak a gyakorlatok, ezzel is segítve az edzésünk testreszabását. 

leap_group2
(play.google.com)

3. Yoga Daily Workout

yoga
(forrás: similarweb.com)

Hogy a jógakedvelőknek is kedvezzek, íme egy kifejezetten jógagyakorlatokra fókuszáló alkalmazás. Az applikáció letöltésekor kapunk néhány kérdést, hogy jobban személyre személyre szabhassák az edzéstervünket.  A gyakorlatokkal pontokat gyűjthetünk, hogy nehezebb edzéseket is feloldhassunk a későbbiekben. A 30 napos edzéstervek mellé különféle plusz gyakorlatokat és táplálkozási tippeket is kaphatunk. Ezen kívül rögzíthetjük az elért eredményeinket is, hogy figyelhessük az utat, amit megteszünk. Sajnos az alkalmazás csak angolul van, így inkább az angolul tudóknak, vagy a kihívást keresőknek ajánlanám.

 

4. Simply Yoga – Home Instructor

yoga2
(forrás: play.google.com)

Ugyan ez egy sokkal primitívebb jógaapplikáció, én mégis meleg szívvel ajánlom. 20, 40 vagy 60 perces gyakorlatokból választhatunk, amik segítenek egy kicsit ellazulni és kikapcsolni az agyunkat. Itt ugyan nem kapunk 30 napos edzéstervet, viszont böngészhetünk különféle Youtube videók között is, ha esetleg megunnánk a megadott edzéseket.

 

Youtube-csatornák:

  1. Emi Wong

Kanadai származású, Hong Kongban élő YouTuber, aki a fitnesz videóiról lett híres. Jómagam is sokszor látogatom meg a csatornáját, mert bár néha nevetségesnek tűnőek a gyakorlatai, valóban hatásosak. A videói közt böngészve találkozhatunk különféle 4-hetes kihívásokkal, amik egy bizonyos területre fókuszálnak, vagy különálló videókat is. Ezen kívül találkozhatunk vlogokkal, receptekkel, különféle kihívásokkal is. Viszont az ő videói csupán angol nyelven elérhetőek, így főleg az angolul tudó, vagy a kihívást kereső olvasóknak ajánlanám.

  1. Koloszár Enikő

Magyar származású világbajnok fitneszmodell, aki YouTube-on is aktív. Az ő videóit azoknak ajánlanám, akik nem szeretik a gyakorlatok közbeni beszédet, hanem csak a zenét és a videót figyelik. A csatornáján különféle 10 vagy több perces edzéseket találhatunk, amik közül kedvünkre válogathatunk.

  1. Jóga Életmód

Az amerikai Eszti videói segítenek ellazulni, kiélvezni a jógaadta szépségeket, mindezt magyar nyelven. A csatornáján számtalan videót találhatunk, ahol bevezet minket a jóga nyugodt világába.

 

Ha neked is van kedvenc alkalmazásod, vagy YouTube-csatornád, amit követsz akkor bátran oszt meg velünk kommentben a Facebookon.

Mindenkinek jó edzést és kikapcsolódást kívánok!