CSEXATLON, avagy Mozogj az őrsöddel!

Izsák Lívia | 2022. május 12.
A Cserkész tavaszi témája a sport, ennek apropóján készítettünk Nektek egy mozgós - 30 napos kihívást.
Csatlakozz Te is!

Ismered azt az érzést, amikor oda vagy ragadva a (karos)székhez, kanapéhoz, és a világ minden kincséért sem kelnél fel onnét? Amikor szívesen vennéd azt, ha a táskád, a könyved, vagy akár a vacsorád repülni vagy járni tudna, és odavándorolna hozzád, csak nehogy mozdulni kelljen érte? Így van ez a sport, torna elkezdésével is, bár az már egy következő szint azután, hogy felkeltünk a székünkből. Nem egyszerű elkezdeni mozogni, kell egy kis (vagy jó adag) kezdőlöket, de ha túllendülünk a nehéz kezdeten, és belevetjük magunkat a sportolásba, eljön a pillanat, amikor élvezni fogjuk, amikor feltölt, örömet okoz, és már le sem akarunk állni vele. 

Itt a tavasz, a jó idő miatt egyre több időt tudunk kint tölteni, s minden arra hív, hogy kicsit megmozgassuk a hosszú tél során elgémberedett tagjainkat. Mi lehetne jobb motiváció, mint a közösség - így hát őrstagjaid társaságában egy kis mozgásos kihívásra hívunk, május 16-tól kezdődően.

A kihívás a következő kategóriában valósul meg: kiscserkészek és cserkészek számára őrsben, a rover korosztály számára pedig egyénileg.

A következőben elég elolvasnod a saját korosztályodhoz kapcsolódó feladatokat. A rover és vezetői kihívásokért görgess lejjebb.

KISCSERKÉSZ ÉS CSERKÉSZ KIHÍVÁS

Május 16-tól június 19-ig 5 hét áll a rendelkezésetekre, hogy őrsileg kiválasszatok 10 kihívást, és azt teljesítsétek! Az időbeli elosztás rátok van bízva - csinálhatjátok fokozatosan, minden őrsi foglalkozáson, de akár egy-két alkalom alatt is. A kihívásokat választhatjátok a táblázatból, de lehet saját magatok által kitalált is. A gyorsaság tehát nem számít, a lényeg, hogy 5 héten belül legyen teljesítve. A résztvevők között június 19. után egy kisebb sportcsomagot sorsolunk ki.

kcshihivasok
(forrás: erdekescikkek.otpercpiheno.com)

Mindegyik kihívás arról szól, hogy 1 perc alatt mennyit tudtok az adott gyakorlatból megcsinálni. A számérték pedig úgy születik meg, hogy mindenki teljesítményét összeadjuk, majd elosztjuk a gyakorlatot végzők számával (amennyiben ez nincs másképp feltüntetve az adott kihívásnál).

A kihívás teljesítését Facebook, vagy Instagram-sztoriban egy közös fényképpel/videóval tudjátok jelezni a #szmcs #csexatlon  #kcs vagy #cs hashtagek használatával, és mindenképp jelöljétek meg rajta az SZMCS-t, Fb-n a Cserkészt is. Valamint legyen rajta az őrsi név és amennyiben nem a csapatoldalról posztoltok, a cserkészcsapat nevének feltüntetésével. Ezzel felénk is jelzitek a részvételt, és a többieket is buzdítjátok a kihívásba való bekapcsolódásra. A sztoriban feltüntetett kép/videó lehet a  kihívás végzése közben elkapott pillanat az őrsről, vagy a kihívást szimbolizáló eszközökkel készült csoportkép. Feltüntethetitek továbbá a kihívásban elért teljesítményt is, tehát az őrsi átlagot. 

Válassz a kihívásokból az őrsöddel:

KISCSERKÉSZ ÉS CSERKÉSZ KIHÍVÁSOK

ugrálókötelezés

Hányat tudtok ugorni 1 perc alatt váltott lábbal (minden lábra egyet számolva) vagy páros lábbal? 

tollaslabdázás

Hányszor üt bele a labdába az őrs legjobb párosa 1 perc alatt? Párokban ütögessétek egymásnak a labdát, próbálja ki mindenki, aztán válasszátok ki a legtöbbet ütő páros értékét.

békaugrás

Hányat tudtok ugorni 1 perc alatt békaugrással?

terpeszugrás 

Hányat tudtok ugorni 1 perc alatt? A kép alapján terpeszugrás közben a kezek a fej fölött találkoznak.

asztalitenisz 

Hányszor üt bele a labdába az őrs legjobb párosa 1 perc alatt, miközben az egymásnak adogatás közben az asztalon is pattan a labda? Párokban ütögessétek egymásnak a labdát, próbálja ki mindenki, aztán válasszátok ki a legtöbbet ütő páros értékét.

körbeugrás

Kötélből, madzagból alkossatok egy kört, vagy használjatok hullahopp karikát. Hányszor tudtok be- és kiugorni a körből 1 perc alatt? Lehet váltott lábbal (be- majd kiugrás egynek számít) vagy páros lábbal is végezni. 

métaütős

A métaütőt magatok előtt tartva hányszor tudtok beleütni a labdába 1 perc alatt?

térdemelés

Hányszor sikerül felemelni a lábatokat 1 perc alatt egy helyben futva, miközben a térdeteket minél magasabbra emelitek? Mindkét láb felemelése után érjük el az egyet.

saroklendítés

Hányszor sikerül hátravetni a lábatokat 1 perc alatt egy helyben futva, miközben a sarkatokat hátul minél magasabbra húzzátok? Mindkét sarok hátralendítése után érjük el az egyet.

guggolás

A kép alapján végezve a guggolást, hányat tudtok megcsinálni 1 perc alatt?

bukfenc

Hány bukfencet tudtok vetni 1 perc alatt?

bot körül futás

Hányszor tudtok megkerülni egy függőlegesen tartott botot 1 perc alatt, miközben végig fogjátok? 

kosárra dobás

Hányszor tudtok beletalálni a kosárba a labdával 1 perc alatt?

labdapattogtatás 

Hányszor tudjátok a földhöz pattintani a teniszlabdát 1 perc alatt?

bújós ugrós

A gyakorlathoz 2 segédre is szükség van az őrsből: az egyikük terpeszben áll, a másik mögötte kb. 1,5 m távolságban összekuporodik. A gyakorlatot végző először átbújik a terpesz alatt, majd átugrik a lekuporodott társa fölött. Hányszor tudjátok megcsinálni ezt a gyakorlatot 1 perc alatt?

felülés

Hány felülést tudtok megcsinálni 1 perc alatt behajlított térdekkel?

pókmászás

Jelöljetek ki madzaggal egy 5 méteres szakaszt: hányszor teszitek meg ezt a távot pókmászással 1 perc alatt?

bölcső

A kép alapján előre-hátra ringva, mint a bölcső, mennyit győztök megcsinálni 1 perc alatt? Az előre, majd hátra egynek számít.

cigánykerék

Mennyi cigánykereket tudtok megcsinálni 1 perc alatt?

derékkörözés

Hányszor tudtok a derekatok körül átvezetni egy focilabda nagyságú labdát 1 perc alatt? 

elkapós tapsolós

Hányszor tudjátok 1 perc alatt feldobni a labdát és mielőtt leért, tapsolni egyet?

hegymászás

A kép alapján végezve hányszor tudjátok megcsinálni a hegymászó gyakorlatot? Mindkét láb emelése számít egynek.

szlalom

Helyezzetek el 3 tárgyat 3 lépés távolságban egymástól. Hányszor tudjátok szlalomozva körbefutni és visszatérni a start mezőre 1 perc alatt?

plüss maci

Egy nagy tálba gyűjtsétek össze a kedvenc plüss macijaitokat. Feküdjetek hanyatt, a macis tál legyen a fejetek felett, karnyújtásnyira. 1 perc alatt mennyi plüsst tudtok a tálból a lábatok alá pakolni? A plüsst a két kezetekkel fogjátok meg, majd derékmagasságban vegyétek át a lábaitokkal és tegyétek le.

 

ROVER KIHÍVÁS
(15+ korosztálynak, felső korhatár nélkül)

Május 16-tól június 19-ig valósul meg a 30 napos egyéni kihívás a roverek és felnőtt cserkészek számára. Válasszatok ki egy vagy akár több kihívást is a listáról, amelyet ebben az időintervallumban 30 napon át fogtok csinálni. A kihívás teljesítését facebook- vagy instagram-sztoriban egy fényképpel/videóval tudjátok jelezni a @szmcs #roverchallenge #csexatlon hashtagek használatával, valamint a cserkészcsapat nevének feltüntetésével. Így tudjátok buzdítani egymást is a kihívásba való bekapcsolódásra, ill. amennyiben az általatok választott kezdőnapon és az utolsó, azaz a 30. napon is sztoriztok róla, június 19. után sorsolás útján egyvalaki közületek egy kisebb sportcsomagot nyerhet. Több kihívás teljesítése esetén a nyerési esély is megnő. A sztoriban feltüntetett kép lehet akár a kihívás végzése közben elkapott pillanat, vagy a kihívást szimbolizáló tárggyal készült selfie.

Amennyiben saját kihívással indulnátok, adjatok a kihívásnak olyan nevet, amiből tudni fogjuk, miről szól és jelöljétek meg, milyen számmal és mértékegységgel indultok és mivel zártok a 30. napon.

Természetesen itt is lehet őrsben, vagy párosban végezni a kihívást, összeállhattok többen és motiválhatjátok egymást, de a kihívás így is egyéni marad. 

Válassz a kihívásokból, és a lenti "Letölthető ROVER kihívások" gombra kattintva megtalálod az egyes kihívások szétírását. Töltsd le, screenshotold, vagy nyomtasd ki és tűzd ki a faliújságodra.

ROVER KIHÍVÁSOK

lépésszámláló

1. nap: 4000 lépés, 30. nap: 12 000 lépés (lásd a táblázatot)

guggolás

1. nap: 20 guggolás, 30. nap: 140 guggolás (lásd a táblázatot)

fekvőtámasz

1. nap: 5 fekvőtámasz, 30. nap: 60 fekvőtámasz (lásd a táblázatot)

plank

1. nap: 15 sec., 30. nap: 120 sec. (lásd a táblázatot)

futás

1. nap: 500 méter, 30. nap: 5000 méter (lásd a táblázatot)

bicikli

1. nap: 15 ismétlés, 30. nap: 110 ismétlés (lásd a táblázatot)

Egy ismétlés azt jelenti, hogy mindkét lábaddal megcsináltad a gyakorlatot.

felülés végtagok emelésével 

1. nap: 12 felülés, 30. nap: 100 felülés (lásd a táblázatot)

hasprés

1. nap: 20 hasprés, 30. nap: 140 hasprés (lásd a táblázatot)

ugrálókötelezés

1. nap: 100 ugrás, 30. nap: 1000 ugrás (lásd a táblázatot)

Lehet választani páros lábbal való ugrálás vagy váltott lábbal való ugrálás között. Utóbbinál az egy ugrás mindkét lábbal való ugrás után számítandó.

kitörések

1. nap: 8 kitörés, 30. nap: 90 kitörés (lásd a táblázatot)

Egy kitörés csak az egyik lábbal végzett gyakorlatot jelenti.

batman

1. nap: 10 ismétlés, 30. nap: 85 ismétlés (lásd a táblázatot)

Egy ismétlés azt jelenti, hogy mindkét kezedet/lábadat emelted.

hegymászó

1. nap: 10 ismétlés, 30. nap: 75 ismétlés (lásd a táblázatot)

Egy váltás azt jelenti, hogy az egyik, majd a másik lábadat is emelted.

lábemelés

1. nap: 30 lábemelés, 30. nap: 160 lábemelés (lásd a táblázatot)

fejenállás

1. nap: 3 sec., 30. nap: 90 sec. (lásd a táblázatot)

spiderman

1. nap: 10 ismétlés, 30. nap: 70 ismétlés (lásd a táblázatot)

Egy ismétlés azt jelenti, hogy mindkét lábaddal megcsináltad a gyakorlatot.

 

Ha nem tudod, hogyan kell végezni a gyakorlatokat, kattints a kihívás megnevezésére a táblázatban pl. plank, és az majd megmutatja neked.

BÓNUSZ: Mennyi guggolást nyom le öt hét alatt az egész cserkészcsapat, május 16. és június 19. között? Adjátok össze a guggolások számát és osszátok el a kihívásba bekapcsolódó csapattagok számával. A helyes pozíciót lásd a kiscserkész és cserkész kihívások ábráján.

#guggolacsapat #guggolásokszámaátlagosan

EREDMÉNYEK BEKÜLDÉSE:

A kihívásod menetét jegyezd fel magadnak, majd a végén küld el nekünk az eredményeket a cserkesz@szmcs.sk címre. 
Az e-mail tartalma a következő legyen: 
KCS&Cs - kihívások nevei, 1perc időintervallum alatt teljesített eredmény. 
Rover&vezetői - kihívás(ok) neve(i), mennyit sikerült teljesítened? 
+ Név/őrsi név, csapatnév.

 

Tedd próbára Magad és kezdj bele a Csexatlon kihívásaiba!

Forrás:
https://www.youthsporttrust.org/resources/coronavirus-support/primary-pe-activities