Miért sportoljunk?

Haver Márta | 2022. március 24.
Sokáig a futásra a „fusson, akit kergetnek” volt az általános válaszom...

Bizonyára mindannyian sokszor hallhattuk szüleinktől, tanárainktól, hogy menjünk ki a szabadba, sportoljunk, mozogjunk, ne csak bent legyünk a házban. De vajon miért is jó, ha sportolunk?

Én világéletemben az üldögélés, a pihenés híve voltam, soha nem szerettem igazán mozogni, futni, sportolni, önszántamból meg aztán végképp. Sokáig a futásra a „fusson, akit kergetnek” volt az általános válaszom. Az utóbbi években mégis egyre inkább elkezdtem érdeklődni a különféle sportok és a mozgás iránt. Sok időbe telt, mire megtaláltam a számomra legjobbat. Csomó mozgásformát és sportágat kipróbáltam, nem egyszer fel is akartam adni, mondván a sportolás mégsem nekem való. Mégis kitartottam és tovább mentem az egészség útján, ma pedig már alig bírok nyugton ülni, ha nem mozoghatok.

De lássunk néhány okot, hogy miért is jó, ha elkezdjük felfedezni a sportolás színes világát:

sport
(forrás: sport.ec.europa.eu)
  • Javítja a hangulatunkat – nálam is sokszor megesett már, hogy egy-egy nehéz nap után a kedvem nem volt épp a legrózsásabb, sőt, mondhatjuk úgy is, hogy morogtam, mint a bolhás kutya. Ilyen napok után a legjobb érzés kimenni akár egy sétára, vagy lenyomni egy rövid edzést. A változás kézzelfogható és az ember közérzete is rengeteget javul a mozgás hatására. 
  • Fitten tart minket fizikailag és mentálisan is – a sport befolyásolja az állóképességünket, megerősítheti az izmokat, a csontokat és a szívet is. Viszont az agyunkra gyakorolt hatásáról sem szabad megfeledkeznünk. Egy tíz perces séta vagy kocogás segít felélénkülni, megnyugtatja az idegeinket, növeli az energiaszintet és csökkenti a fáradtságérzetet, amire valljuk be, egy hosszú nap után nagyon is szükségünk van.
  • Magabiztosságot ad – sportosnak lenni divat lett a mai világban, talán nem véletlenül. A testünkben végbemenő változások nagy mértékben javítják a testképünket, ezzel is hozzásegítve minket magabiztosabb önmagunkhoz. Ki ne lenne büszke magára, ha szemmel látható a munkája gyümölcse?
  • Egészségre gyakorolt hatásai lenyűgözőek – a testünk külső változásai mellett meg kell említenünk a szervezetünk változásait is. A rendszeres sportolás erősíti az immunrendszerünket és ellenállóbbá tehet minket a megfázás és különféle betegségek ellen. Megerősíti az ízületeinket, javítja izmaink állapotát, a testtartást és enyhíti a hátfájást is. Ezen kívül segít csökkenteni a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint a stroke, a rák, magas vérnyomás, demencia, csontritkulás és a diabétesz. Viszont nem csak a testi, de a mentális betegségekre nézve is csak nyerhetünk a sportolással. Nagyban csökkenti a mindennapi életünkben levő stresszt, enyhíti a szorongást és visszaszorítja a depresszió kialakulásának kockázatát is.
    csapatsport
    (forrás: learnenglishteens.britishcouncil.org)
  • Jobban alszunk tőle – ha nap közben aktívabb vagy, hamarabb alszol el este. De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nem csak korábban, de jobban is fogunk aludni egy mozgós nap után. Persze ebben közrejátszik az is, hogy mikor edzel. Ha reggel, akkor garantáltan jobb lesz az éjszakád, de ha este tízkor akarsz nekiállni a napi tornádnak, akkor nagy eséllyel csak felpörgeted az agyad és nehezebben fogsz tudni elaludni.

A sporttal tehát nem csak szabadidős szórakozást nyerünk, hanem az egészségünket is tápláljuk vele. Igyekezzünk tehát minél többet sportolni, hogy testileg és mentálisan is jól érezzük magunkat. Hiszen ahogy Ron Fletcher is mondta: „A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet, az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel.