Két keréken az élet 3. rész

Csiba Zoltán | 2020. november 11.
A legfelső fogaskerékre váltok a fogaskoszorún.

Közben hátra-hátra pislantok. Zsófi lassan halad utánam. Az életben nem tekert még ilyen emelkedőn, pláne nem csomagokkal. Még nekem is emberes. Nincs táblázva, de úgy 12%-os biztos lehet, és már vagy egy fél órája mászunk rajta. Tippelem, hogy még egy fél óra biztos lesz a teteje. A sebességmérő 8-10km/h-t mutat. Jóformán le is szállhatnánk, gyalog majdnem ugyanolyan gyorsan haladnánk. De legalább nyugi van. Autó alig, és azok is többnyire furcsamód holland rendszámúak. A fennsíkra felérve ledőlünk az út mellé a fűbe pihenni. Sehol egy lélek, csend és nyugalom, a mező szélén őzek legelnek. Este egy elhagyott homokbányában állítunk sátrat. Telihold van, az ég csillagos, a közeli hegyi tanyákon kutyák ugatnak. Egy gyors telefon haza, vacsora, aztán elveszünk a hálózsák melegében.

A fenti élmény egy rövid részlet egy három és fél napos szlovákiai körtúránkból. Balassagyarmatról tekertünk egy nem hosszú (268 km), de szándékosan dombos (2574 m szint) kört nagyrészt 2. és 3. osztályú utakon a Besztercebányai kerületben a feleségemmel. Nem kell feltétlen messzi tájakra utazni ahhoz, hogy világot láss. Szeretnék most két belföldi tippet adni.

 

DSCF5975.JPG
(Csiba Zoltán)

Eurovelo Szlovákiai szakasz (teljesen sík)

Gyakorlatilag a Pozsony-Párkány szakaszról beszélünk, amely meghosszabbítható a Duna-kanyar felé Magyarországon. Arra, hogy kipróbáld a csomagos túrázást, ez az egyik  leglaposabb útszakasz az országban. Ráadásul szinte végig önálló és széles a kerékpárút. Hátulütője, hogy elég egysíkú a táj, és van, hogy 20 km-en keresztül nem akad semmi látnivaló a töltésen. Cserébe, gyakorlatilag ott hajtod álomra a fejed a Duna-parton, ahol tetszik, akkor hűsölsz egyet a vízben, amikor csak jólesik, és a melegebb hónapokban sincs elviselhetetlen tömeg. Ez a 150 km-es táv, 2-3 nap alatt gond nélkül tekerhető, és talán a közeleső cserkészcsapatok otthonában, vagy akár udvarán is megszállhatsz. (Így végképp költséghatékony, bár kevésbé vadregényes). A helembai vasúti hídon átkelve (van külön járda a hídon, de Helemba szélétől Szobig csak mezei út van), Szobon át akár Vácig is legurulhatsz (Pozsony-Vác, 200 km). Ez a rész különösen hálás tájképileg.

Ha nyári melegben indulsz útnak, mindenképp tanácsolom, hogy reggel nyolc körül már ülj nyeregbe, és déltől négyig tarts egy hosszú sziesztát az árnyékban. Négytől este nyolcig még bőven lehet haladni. Pszichésen is könnyebb, ha az ember úgy áll meg ebédelni, hogy 30-40 km már van a lábában, és a napi táv egyharmada vagy akár fele már lement.

 

Palásti csillagtúrák (dombos)

Több éven át jártunk csillagtúrázni a palásti cserkészkastélyból a nyár végén. Ha nem riadsz meg a domboktól, akkor többnyire kisforgalmú, bár rosszabb állapotú utakon tekerve lehet itt tájképileg is hálás és combos köröket tekerni. Látnivalók, tippek kapcsán érdemes felkeresni a www.dudince.sk weboldalt.

 

Három tipp egyenesen Palástról: 

1. Palást - Rakonca (Rykynčice) - (Hontnémeti) Hontianské Nemce - Bzovík kastély a falu szélén) - Csábrági vár -75-ös fő út - Palást. Az út egy rövid része nem aszfaltos a Csábrági vár körül. Ha ebben az irányban mész, akkor a nap egy jó kis gurulással ér véget a főúton (60 km, kb. 500 m szint). 

2. Palást - Ipolynagyfalu - Ipolnyék - Csali-völgy - Čelovce, majd 75-ös úton visszagurulva Palástra. (48 km, 652 m szint) 

3. Palást - Szántó (Santovce) -Gyűgy (Dudince), Hontianské Tesáre (falu után jobbra pincék, kis szurdok) -  Ladzany - Badan előtt jobbra - Prenčov - Domaníky - Rakonca (Rykynčice) - Palást (75 km, 780 m szint).

Ha még több dombot szeretnél, akkor érdemes odébb autózni 20-30 km-t, és mondjuk Csábról, vagy Hontnémetiből tekerni egy-egy kört észak felé.

 

Bárhol máshol

Amennyiben teljesen hozzá vagy szokva a forgalomban való tekeréshez, Szlovákiában az autópályákat és gyorsforgalmi utakat leszámítva mindenhol gurulhatsz az országban. Magyarországon például már nem ez a helyzet. Ha nem vagy gyakorlott forgalomban tekerő, akkor kezdj el városi, közúti forgalomban is bringát használni, mielőtt a főbb utakra térsz. Az első osztályú főutakat érdemes mellőzni, de vannak részek, ahol egyszerűen nem lehet eljutni A-ból B-be, és az ember rákényszerül.

Elsőként javaslom, hogy maximum 3-4 nap időtartamú túrát tervezz. Ha nem vagy hozzászokva, akkor síkon 40-60 km napi távot ajánlanék. Dombos útvonalon még az 50 km is sok lehet elsőre, különösen csomagokkal. Tervezz előre! Nézd meg akár Google Streetview-n, online turistatérképeken az útszakaszokat, emelkedőket, látnivalókat. Sokszor többet ér egy szép tájon vezető félnapos útszakasz kisforgalmú, de rosszabb úton extra látnivaló nélkül, mint valami felkapott látnivaló a főút mellett a forgalomban, ahová úgyis egy csomó ember megy autóval.

 

Kérdés esetén Facebookon megtalálsz. Írj rám nyugodtan.