Haladj 2022-ben is a fejlődés útján! avagy 30 napos kihívás ötletek

Profile picture for user varady.tamara Gál Várady Tamara | 2022. január 3.
Cserkészként kényelmesen mozgunk a kihívások világában, hiszen tudjuk, hogy minden lépés, amit a komfortzónánkon kívül teszünk, az a saját épülésünkhöz, fejlődésünkhöz tesz hozzá.

Cserkészként kényelmesen mozgunk a kihívások világában, hiszen tudjuk, hogy minden lépés, amit a komfortzónánkon kívül teszünk, az a saját épülésünkhöz, fejlődésünkhöz tesz hozzá. Sokakban vannak ellenérzések a 30 napos kihívásokkal kapcsolatban, ami nem is baj, viszont ha te ezekre tudsz olyan szemmel tekinteni, mint új dolgok kipróbálására, önmagad fejlesztésére, akkor ajánlom neked az alábbi kihívásötletek gyűjteményét. 

Ha találsz köztük olyat, ami felkelti az érdeklődésedet, vagy olyan dologról szól, amiben régóta fejlődni szeretnél, akkor vágj bele! Ne félj a 30 naptól, ha nem tetszik, bámikor abbahagyhatod, nem kell emiatt plusz nyomást érezned.

Sporttal kapcsolatos kihívások: 

 • Séta minden nap:  fogalmazz meg valami mérhető dolgot, hogy nyomonkövethető legyen a dolog, például: adj meg időkeretet, vagy távolságot.
 • Rendszeres testmozgás napközben: egy-egy tevékenységhez, amit minden nap többször végzel, köss egy testgyakorlatot, amit akkor mindig megcsinálsz, például:  a mellékhelyiség használata után végezz el 5 dreppet/fekvőtámaszt (vagy többet).
 • Jóga: ehhez tudsz applikációt is letölteni segítségképp, illetve a youtube-on is találhatsz videókat, amik egymásra épülnek.

meditálás
(forrás: pixabay.com)

Életmóddal kapcsolatos kihívások:

 • Meditáció: ebben a stresszes világban fontos, hogy önmagunkra, az érzéseink tudatosítására is szánjunk egy kis időt, ebben segíthet a menditációs kihívás. Nem kell semmi nagy dologra gondolni, a youtube-on találsz 2 perces vezetett meditációs gyakorlatokat is. Ugye van naponta 2 perced magadra? ;)
 • Internetmentes napok/órák bevezetése: megszabhatod, hogy minden nap 20:00 után már nem használod az internetet, vagy minden második nap internetmentes napot tartasz. Első pár napban valószínűleg feszült leszel emiatt, de aztán ráébredsz, mennyi szabadidőd szabadul fel, amit a családodra, hobbijaidra, régóta halogatott projektjeidre fordíthatsz.
 • Tévémentes hónap: hasonlóan az internetmentes kihíváshoz, itt is sok plusz időd fog felszabadulni, amelyet olyan dolgokra fordíthatsz, amelyeket már régóta halogatsz. A tévémentesség azt jelenti, hogy nem nézel semmilyen felületen műsorokat, szóval se tévét, se netflixet, se youtube-ot nem nézel. Lehet, ijesztően hangzik, de ez csak 30 nap az életedből, semmit sem veszíthetsz!

vízivás-pixabay_1
(forrás: pixabay.com)
 • Elegendő folyadékbevitel: Nemrég hallottam egy testépítő ismerősömtől, hogy neki azt tanították, hogy mindenkinek annyiszor 0,5 liter vizet kell inni egy nap, amennyiszer 10kg, tehát ha 65 kg vagy, akkor 3,2 litert. Te megiszod legalább a saját mennyiségednek a felét? Nem? Akkor valószínűleg a te szervezeted szomjazik...tegyél ellene! 
 • Rendszeres étkezés: ha azok közé az emberek közé tartozol, akik elfelejtik, napközben hány óra van és csak akkor esznek, amikor már kínozza őket az éhség, akkor ez egy igazán nagy kihívás lesz számodra, de hidd el megéri! Állíts be ébresztőt a főbb étkezések időpontjára, és találd ki előre, mit fogsz enni, vagy akár készítsd is el előző nap.
 • Vegán étkezés: ha már kacérkodtál ezzel a gondolattal, és van lehetőséged magadnak főzni, akkor csak bátorítalak, hogy próbáld ki egy hónap vagy akár csak egy hét erejéig! És ne feledd, nem kell mindenféle extra vegán dolgokkal teleraknod a hűtőt! Koncentrálj a friss alapanyagokból készített ételekre, és ne az előre elkészített késztermékeket vásárold meg.

Önfejlesztéssel, tanulással kapcsolatos:

 • Könyvolvasás- minden nap X oldalt elolvasni, vagy X percet olvasással tölteni. Itt bátran szabjátok magatokhoz a számokat, ugyanis ha nem szoktál olvasni, akkor 20 perc olvasás is nagy előrelépés lesz, ha viszont rendszeresen szoktál olvasni, csak a mindennapjaid egy fix pontjává szeretnéd tenni az olvasást, akkor akár 1 órát is kitűzhetsz célul. Azt tanácsolom, hogy tűzzetek ki egy fix időszakot amikor olvasni fogtok, például reggeli után vagy elalvás előtt, és akkor ez már a meglévő rutinotokhoz kapcsolódik.
 • Minden napra egy vers: biztosan a te polcodon is van pár verseskötet, amikbe csak beleolvastál, vagy még ki se nyitottad. A legjobb módja annak, hogy megtudd, szereted-e a verseket, tudsz-e  hozzájuk kapcsolódni, ha többet elolvasol közülök. Porold le az egyik kötetet, vagy keress egy online verses weboldalt, applikációt és vágj bele! Naponta pár percet vesz csak igénybe.
 • Rajzolás: gyerekkorodban imádtál rajzolni, de most már arra sem emlékszel, mikor volt utoljára, hogy csak úgy leültél és rajzoltál volna valamit? 30 napig minden nap szánj 30 percet arra, hogy rajzolsz valamit, ami eszedbe jut. Nem kell ezt előre megtervezni, hagyd hogy megelevenedjen valami a papíron. 

napló
(forrás: pixabay.com)
 • Naplóírás: több önismereti tanfolyamon, foglalkozáson találkoztam azzal a módszerrel, hogy  naponta (legjobb reggel, ébredés után) kezdd el kiönteni a gondolataidat egy A4-es lapra, és addig ne hagyd abba, amíg tele nem írsz két lapot. Kipróbáltam és működött, mármint az a része, hogy tele tudtam írni két A4-es lapot. Nem mély gondolatokkal, volt hogy azt írtam "nemtudom még mit írhatnék", vagy arról kezdtem elmélkedni, hogy mit reggelizzek. Mindenesetre, szerintem érdemes ezt kipróbálni akkor is, ha ezt nem csinálod 30 napig, hanem csak akkor, amikor úgy érzed tele van a fejed mindennel és mindjárt felrobban. 
 • Biblia olvasása: ha szeretnél jobban elmélyedni a Biblia tanításaiban és Isten szavában, ajánlom neked ezt az utazást. Az interneten találsz applikációkat amelyek segítenek a célod elérésében. Sőt van olyan applikáció is, ami segítségével 365 nap alatt el tudod olvasni az egész Bibliát.

Egyéb kihívások:

 • Kiadásaid-bevételeid vezetése: az iskolákban általában nem tanítják a pénzügyeink tudatos kezelését, illetve azt, hogyan bánjunk a pénzünkkel. Ha nem is rendelkezel saját keresettel, akkor is ajánlom neked, hogy vezesd egy hónapig, hogy mire költesz. Ezt megteheted egy sima excel táblázatban vagy egy applikációban, a lényeg hogy minden nap írd be, mire és mennyit költöttél, és így a hónap végén meg tudod nézni, hogy mennyi pénzt költöttél például gyorskajára, drogériai termékekre, ruhára, s már csak a következtetést kell levonnod...
 • Minimalista szelektálós kihívás: a kihívás részleteinek utánanézhetsz az interneten. Annyi az alapszabály, hogy egy hónapig, minden nap annyi tárgyat darab tárgyat távolítasz el a lakásodból, hányadika van. Tehát elsején egy tárgytól szabadulsz meg, másodikán kettőtől és így tovább. A kiszelektált tárgyakat nem kell a kukába dobnod, ha még jó állapotban van, bátran add el, vagy ajándékozd el valakinek.

Ha valamelyik kihívást végigcsinálod és szívesen megosztanád élményeidet, tapasztalataidat a cserkésztestvéreiddel, akkor írd meg a történeted, és küldd el  nekünk az szmcs@szmcs.sk e-mail címre, a tárgyba pedig írd be "CSÚ 30 napos kihívás".