Fekete karácsony

Danczi Mónika | 2021. december 27.
Fekete karácsonynak szoktuk hívni azt, amikor nincs hó, hanem sár, vagy por, üres fagy lepi az utcákat, ahelyett, hogy a szeretet és az örök világosság emberré születésének ünnepét a varázslatos fehér takaró tenné tisztává.

Fekete karácsonynak szoktuk hívni azt, amikor nincs hó, hanem sár, vagy por, üres fagy lepi az utcákat, ahelyett, hogy a szeretet és az örök világosság emberré születésének ünnepét a varázslatos fehér takaró tenné tisztává. De ez a megnevezés most újabb értelmet kap. Vajon milyen színben ünnepeljük majd a karácsonyt? A világjárvány rányomja bélyegét egész életünkre. Besorol, színekben pompázik kénye-kedve szerint. Amíg csak sárga, még elviselhető, de amikor már fekete, akkor sűrűsödik a sötétség. Sok a beteg, sok az áldozat, több a bezártság, kevesebb a találkozás. A fekete szín el akarja lopni a karácsony fehérségének csodáját. De neked nincs mitől tartanod! Légy egészen nyugodt! Mert ha jól belegondolsz, ez a helyzet segíthet téged abban, hogy jobban megérezhesd az első karácsony igazi kirekesztettségét, bezártságát. 

csillag
(forrás: pexels.com)

Kopogtatnál ajtókon? Meglátogatnád rokonaid? Olyan lennél, mint József, aki nem málházta túl szamarát, hogy a gyermek születéséhez minden szükséges ott legyen. Mert hiszen Betlehem az Ő városa, lépten-nyomon rokonokkal teli, akik példás zsidó hívőkként mindennel ellátják majd őket, és nem lesz hiány semmiben. Gondolta az ember, de Isten nem így akarta. A megszülető Jézus sok minden más mellett azt is tudta, hogy egyszer majd Covid-járvány lesz. Tudta, hogy sokan nélkülöznek a földön testi, lelki javakat. Tudta, hogy mennyire fog fájni, ha majd nem mehetünk azokhoz, akikhez szeretnénk, ha majd elzártan kell megélni a hétköznapokat és a szeretet ünnepét. Részt vállalt ezért belőle már akkor. Ki lehetne elzártabb, kiutasítottabb, mint egy ártatlan, megszülető gyermek, akinek semmilyen emberi számítás szerinti hely nem jut a földön. Érzi, amit érzel. Tudja minden vágyad. De akik minden elzártság ellenére akkor is ott voltak, azok most neked is ott lehetnek. A családod. Akikkel együtt élhetsz egy fedél alatt. És ha talán egyedül is élnél, családod akkor is van. Van kire gondolnod. Vannak a földön és a mennyben családtagjaid, akik veled ünnepelhetik a menny egyik legnagyobb ünnepét. Oszd meg velük magadat! Ahogy Krisztus magára vállalta a legnyomorultabb helyzetet is, csak hogy senki ne érezze magát elhagyatva, hanem a legutolsó is erőt meríthessen a kis Krisztus szeretetéből, és közel érezhesse magához, úgy legyél te is közel szívedben azokhoz, akiknek az életedet köszönheted, és akiket Isten neked adott, és akik téged övéknek mondanak. Mindenkit zárj a szívedbe, és oszd meg a szeretetedet. Isten angyalai elviszik majd láthatatlanul is azokhoz, akikkel szeretnél együtt lenni, de talán nem lehetsz. Díszes hintót készítenek, csodálatos fehér bársonnyal vonják be szereteted imáit, és eljuttatják mindazokhoz, akiket szeretetben hordozol. És a fekete karácsony fehérré változik. Szereteted szikrái mint csillogó hópelyhek borítják be a szívedben hordozottakat, elérkezik így a lélekebe a mennyek országa, és beleül ebbe a trónba a kicsi Krisztus, a szívek Királya és megkoronázza áldásával az ünnepet! Boldog karácsonyt mindenkinek!