Négyet egy csapásra, avagy mi kell még egy sikeres őrs működéséhez

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2020. június 11.
A cikkben taglalt négy fogalom ugyan már megjelent az előző írásainkban, amelyek az őrs működéséhez létfontosságú tényezőket tárgyalták, de részletes leírásukra csak most kerül sor.

Tudni kell, hogy ezek kéz a kézben járnak. Például, nincs jó személyes ismeret őszinteség nélkül, vagy barátság beszélgetések nélkül, és ha valakire példaképként tekintünk, elengedhetetlen, hogy tiszteletben is tartsuk őt. De egymást sem zárják ki, sőt mi több, igen szoros kapcsolatban vannak. Hiszen hogy nézne ki egy beszélgetés, ha nem lennénk őszinték egymással, vagy nem bíznánk meg a másikban? Ugye, milyen könnyen megsértődhetne a beszélgetőtársunk, ha nem tisztelnénk, és nem a megfelelő kommunikációs eszközöket használnánk?

 

  1. Tisztelet

Én személy szerint mindig rácsodálkozom, hogy a gyerekek mennyire tisztelik az őrsvezetőjüket már az elejétől kezdve, amikor még csak „vadidegenek“ egymásnak. Vannak persze helyzetek, amikor az ellenkezőjét érzékeltetik velünk, de szerintem mindenki érzi, hogy igenis figyelnek minden egyes szavunkra, mert tisztelnek. Hihetetlen a gyermeki lélek, egyből tudják, hogy kire kell hallgatni és odafigyelni. Érdekes, hogy bármilyen feladatot képesek végrehajtani (néha egy kis noszogatás után), csak azért, mert azt az őrsvezető mondta, ráadásul még a legellenállóbb gyerek is idővel engedelmeskedik. Ezáltal nagy hatalom birtokában vagyunk, amivel nem szabad visszaélnünk, (például úgy, hogy ölbe tett kezű diktátorként ülünk egy fotelben, miközben parancsokat osztogatunk). Viszont a másik véglet sem megoldás, a „kedves nagymama”, aki mindent megtesz a gyerekek kedvéért. A gyerekek pont ezért (is) tisztelnek minket, mert érzik, hogy képesek vagyunk egészségesen élni e két véglet között.

 

pexels-photo-3162828.jpeg
(pexels.com)
  1. Őszinteség

Ehhez nem kell semmi más, csak hogy önmagunk legyünk. Ne féljünk kimondani, amit gondolunk, ahogy mi látjuk az adott helyzetet, ahogy vélekedünk bizonyos, akár nehéz kérdésekről is, hiszen nem vagyunk egyformák. De tartsuk szem előtt a másik eltérő véleményét is. Mindenkiben és mindenben a legjobbat keressük, és törekedjünk arra, hogy egyre jobbá váljunk mi magunk is. Ugyanakkor lássuk be, ha hibáztunk, és fejlődjünk.

5 lépés az őszinteséghez:

  • Szeressük és vizsgáljuk meg önmagunkat és a cselekedeteinket.
  • Vállaljunk felelősséget a döntéseinkért.
  • Legyünk nyitottak.
  • Legyenek reális céljaink.
  • Legyünk bátrak.

Saját tipp: Csatlakozz a „Merjünk, tudjunk és akarjunk őszinték lenni!” nevű 21 napos kihíváshoz a Férfiak Klubja nevű Facebook csoportban, amelynek során 21 napig érdekes kérdésekkel, szavazásokkal és játékokkal mérik fel, hogyan reagáltatok/reagálnátok különböző élethelyzetekben. Majd kiemelik és megosztják a tanulságos, építő, szellemi hasznunkra váló gondolatokat a beérkező hozzászólások, történetek, tapasztalatok közül.

 

  1. Kommunikáció

Rengeteg szakirodalom van a párbeszédek és információcserék előnyös útmutatásáiról, megemlítve annak alapszabályait, fajtáit, gyakori hibáit. Ezek ismertetését kihagyva én most csak röviden figyelmeztetni szeretnélek titeket, hogy mindig tartsátok szem előtt, hogy kivel folytattok beszélgetést, és ehhez mérten használjátok a szókincseteket. Tehát olyan nyelven beszéljetek a másik féllel, amit meg tud érteni – egy nyolc évessel az ő szintjén, olyan szavakat használva, amelyeket ő is ismer; egy 18 évessel pedig a számára érthető nyelvezettel. Ez talán a legfontosabb, de persze a többi gyakorlati tanácsot is ajánlatos elsajátítani.

Saját tipp: Vegyél részt egy kommunikációs tréningen. Komolyan! Hidd el, ez nem is olyan lehetetlen, mint ahogyan hangzik. Nem is kell messzire menni, ugyanis Ötvös Zoltán komáromi cserkésztestvérünk ebben nagy segítségedre lehet. Először mi is kicsit tartottunk ettől a foglalkozástól, de aztán a korlátok egyre inkább feloldódtak Zoli előre kidolgozott felvezető ívének köszönhetően. Voltak teoretikus elemzések is, de ami fontosabb, hogy az általunk hozott szituációkat párbeszédekben játszottuk el, hogy rögződjenek a tanultak, és a későbbiekben ne féljünk majd felhasználni őket. Foglalkozzatok ezzel, a helyes mondatváltás aranyat ér.

 

  1. Bizalom

Jelentése: Hit a saját elvárásainkban; a meggyőződés érzése, hogy egy személy vagy egy esemény az elvárásainknak, elgondolásainknak megfelelően fog viselkedni, alakulni.
A bizalom általában egy bizonyos idő után alakul csak ki, amikor már megismertük egy kicsit jobban a másikat. Megbízunk benne, elmondjuk titkainkat, vágyainkat, érzéseinket, mert tudjuk, hogy jó kezekben lesznek. Ez a természetes útja. Van, aki kevésbé nyeri el bizalmunkat, de ez nem azt jeleneti, hogy vele nem beszélgetünk, csak épp nem osztunk meg vele mindent. De ez így van rendjén. Ezért lehet néha nehéz, de fontos, hogy az őrsvezető elnyerje a gyerekek bizalmát, mert a felmerülő problémákat így könnyebben meg tudják oldani. Ez a csodálatos a gyerekekben: ők szépnek látják a világot és senkiben sem kételkednek, ezért bizalommal fordulnak az idősebbek felé. De nem szabad elfelejtenünk, hogy ők is látnak, éreznek és képesek kiszúrni, ha becsapják őket, vagy rejtegetnek előlük valamit!
A kölcsönös bizalom a jó kapcsolat alapja. Amikor megrendül a bizalom, nehéz azt visszaszerezni. Ezzel a gondolattal zárnám most a rovatot. Bízzunk magunkban és egymásban. Így könnyebben tudunk majd másoknak segíteni.

Saját tipp: Minden őrstagodnak mondj el magadról egy dolgot, amit csak ő fog tudni. És ha kapható rá, akkor majd ő is elmond neked egyet, így lesz két közös titkotok, amit csak ti fogtok egymásról tudni.